Fördomarnas dimridå

Alla bär en mask. Vi har ett skydd. Vi blottar oss inte. Masken är den bild som någon annan har av oss. Min mask kan alltså se väldigt olika ut för olika människor. Min uppfattning är bara min och grundar sig i vem jag är, vilken historia jag bär på och speglar mitt egna liv. Man kan säga förutfattad mening också. Fördom som är det riktiga ordet klingar negativt och självklart så hugger det nog lite i var och en av oss som upptäckt att vi haft fördomar. Förutfattad mening beskriver rätt väl vad det innebär och är inte svårare än att vi bestämmer oss för tidigt vad vi tycker utan att ta reda på tillräckligt med fakta. Många gånger kan det innebära att vi mister en möjlighet. En möjlighet till vänskap, en fantastisk historia eller helt sonika en möjlighet att komma vidare på den inre resan. Fördomar är nämligen starkt förankrat i det omedvetna, i instinkt, i autopiloten. Och att befinna sig i instinktivt läge innebär avsaknad av medvetna val. Medvetna val är nyckeln till att resa vidare och det viktigaste verktyget för att kunna navigera med din inre kompass.

Varje människa bär på en historia. Jag kan lära mig något av precis alla. Människans, dvs min egen förmåga att lära är tämligen oändlig. Den är tillräckligt oändlig för att jag inte kan begripa vidden av möjlighet som min egen hjärna besitter. Jag har dock inte oändligt med tid så det gäller att använda tiden på ett klokt sätt. Nu är det en baksida på livet att självinsikt kan ta tid att få men jag tänker att om vi blir fler och fler som utvecklar förmågan och missionerar och sprider vår kunskap så ökar det möjligheten för kommande generationer och våra barn kan bli lite klokare än vad vi har varit. Vi använder ju mycket av vår tid till ibland rätt meningslösa saker. Vad som är meningslöst vill jag inte gå in på. Det är var och ens egen sak att bedöma. Men om vi fördjupar vårt intresse i människor vi möter och tar oss den lilla extra tiden på att medvetet lyssna och lära känna så upptäcker vi, åtminstone jag, så väldigt mycket mer på vägen. Jag tror vi människor har en inbyggt radar där vi enkelt ”klassar in” den vi möter i ett fack. Vi krånglar inte till det mycket mer än så med vår instinkt. Man betänk att instinkterna vi jobbar med är byggda för tillvaron många tusen år tillbaks i tiden där de vi mötte nog var rätt begränsade jämfört med idag. Inte så konstigt att kulturer krockar och att vi har fördomar mot den som kommer från ett visst område, oavsett om det är i byn, stan, landet eller världen. Vi har fördomar mot hur en annan människa ser ut oavsett om det är ålder, klädstil, kön, frisyr, rörelsemönster eller hudfärg. Inne i hjärna ligger en mall som din instinkt följer. Det är fördomar det. Eller förutfattade meningar.

Fundera på ditt egna liv. Det du upplevt. Hur du växte upp. Vad som gjorde dig glad som barn. All du lärt dig. När du började på en ny aktivitet, träffade nya kompisar, fick nya lärare, när du fick den nya prylen, hur du upptäckte dina egna känslor som tonåring och upplevde pirret av kärlek och det omvända när hjärtat brast! Att reflektera över sin egen historia och allt man upplevt bygger upp en ganska omfattande film, eller roman för den delen. Ditt liv är en historia, en bok eller din egen film. Du vet saker och har lärt dig leva livet på dina premisser. Jag vet saker och har lärt mig leva livet på mina premisser. Mina föräldrar hade ju rätt (ibland fel) och ibland skakar det i mina grundvalar när jag möts av fördomar. När någon annan person ”stämplar mig” och får uppfattningen om att jag är någon annan än den jag är. ”Vad vet den personen? Hur har den människan rätt att tala om för mig? Nej, vet du vad, det där är ren och skär förutfattad mening, Jag behöver berätta vem jag verkligen är och varför jag gör som jag gör. Du ska inte komma här på det där viset!” (När jag skrev så använde jag av någon anledning dialekten från Leif och Billy. Det blev ganska roligt…)

Hursomhelst så är ändå reflektionen att det finns så mycket bakom varje mask. Att lära känna någon lite mer än vad jag gör idag ger mig så mycket tillbaks. Det är enkelt att relatera till en arbetsplats. En arbetsplats är full av fördomar utan att vi tänker på det. Jag har sagt det förr och säger det igen. Arbetskläder eller arbetsmiljön blir som en uniform. En person på arbetsplatsen och utanför den kan upplevas som väldigt olika. Vi ser ju någon i ett sammanhang vilket lurar hjärnan till en bild i den situationen. Vi ser ofta människor i en roll. Hur många gånger har du inte handlat i en affär och efter att du har betalat och gått därifrån så vet du inte ens hur personen i kassan såg ut? Vi ångar liksom på med våra autopiloter och missar så mycket längs vägen att resan inte blir av- Det är bara tiden som går. Jag försöker ha med mig detta i vardagen. Under det senaste året pandemi så har möjligheterna minskat rätt radikalt och energinivåerna vi alla bär på är i snitt nog rätt mycket lägre än det normala men vi får ta de chanser vi får i möten med andra. Testa själv i dina egna möten att stänga av autopiloten och i ditt medvetna verkligen titta på vem personen är som du möter. Är det någon du redan känner så försök lära känna den mer. Bestäm dig för att själv inte låta fördomar vara ok. Tänk att varje person du möter är sin egen historia. Du har inte rätten att ”döma”. Tänk att du har en skyldighet att förstå just den personens historia och ta reda på vad som format hen. Ditt intresse kommer att utveckla dig själv enormt. Du kommer upptäcka att du besitter kommunikationsförmåga du inte trodde du hade. Du kommer att växa. Du kommer att ta steg på din egen inre resa. Dimman lättar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: