Att inte ha bråttom – Fantasi eller fakta?

Det handlar egentligen om att vara säker på att inte lura sig själv. Som reflektion tänker jag beskriva det som att jag tror att jag har identifierat en dimension mellan det undermedvetna och det medvetna hos mig själv. ”Tro kan försätta berg” har jag hört. Det är ju också nåt jag sett genom livet. Ok, vad handlar detta om då? Jo, jag har sett att reflektionerna jag skriver ner ofta handlar om ganska enkla saker. Sånt som de allra flesta känner igen men med vinklingar som kan göra det förklarligt just för att att man inte tänkt på det på det viset tidigare. Vi liksom hör och ser saker men fördjupar oss inte i innebörden. Det bara finns där. Och det är väl just det som är en anledning till att det finns mycket gnissel och rost i våra liv och omgivning? Och reflektionen idag handlar om fantasi.

Vad är då fantasi? Synonymer till fantasi är t ex inbillningsförmåga, uppfinningsförmåga, påhittighet, kreativitet, infall, hugskott, påhitt, fiktion, inbillning, legend, myt, saga, dröm och orimlighet. Motsatsordet till fantasi är verklighet. Så hur vi än vrider på ordets betydelse så finns det olika innebörder och vi använder det på olika vis. Men eftersom motsatsen är verklighet så borde fantasi tolkas som något overkligt mer än påhittigt och kreativt. Dröm kanske ligger nära till hands att använda och när vi tänker drömmar är det ofta något ”ouppnåeligt” eller just ”overkligt”. Men jag hittar också beskrivningar av fantasi såsom lögner och påhitt. Där passar det inte in i formulering dröm som jag ser det men däremot passar det med overkligt. Det är just det jag har fastnat i och reflekterar om för att bena ut vad som gnager. Om vi går tillbaks till varandet mellan dimensionerna, alltså varken i det medvetna eller i det omedvetna eller i båda samtidigt? Den får du själv fundera på lite. Är du med på tankegången? Vad jag menar med ”gnager” i det här sammanhanget är att ha hamnat på en plats på den inre resan som är klibbig. Det är lite som att röra sig i sirap. Svårt att ta sig vidare helt enkelt. För mig är det att ha kommit långt ganska snabbt men för att jag ska ta mig vidare nu så krävs ett ganska stort steg. Och det är att omtolka klarsynthet. Att saker inte bara är svarta eller vita är vi ganska överens om numer men skalan av det gråa är så enormt mycket större än jag tidigare förstått. Nyanserna kan vara hårfina men de finns där. Och tack vare sirapen så har jag tvingats att upptäcka det. Egentligen helt otroligt. Att upptäcka det på egen hand eller att få hjälp att öppna ögonen för det hoppas jag inte gör någon skillnad för förståelsen. Sen behöver du själv jobba med att upptäcka vad det har för betydelse hos dig själv och vad det är hos dig själv som du kan utveckla inom detta.

Om jag tidigare använt det ganska kraftfulla uttrycket ”en resa i resan” så är dessa gråzoner i medvetandet som en multidimensionell uppenbarelse. Utforskandet tar mig till helt nya nivåer.

Ok, var är jag nu i reflektionen? Jag ska försöka konkretisera för att få någon begriplighet i det. Vi kan börja med principer. Vi har uppfostrats och lärt oss en hel massa saker. Det leder till att vi beter oss på ett visst sätt i givna situationer. Det är viss skillnad på instinkt och agerande utifrån princip i min beskrivning. Båda är starkt rotade och man kan säga att vi agerar på instinkt när något är djupt rotat. Jag använder själv instinkt lite felaktigt mellan varven. Den bättre beskrivningen är nog ”reflexmässig”. Instinkten är mer medfött och reflexmässigt agerande nog mer inlärt. Här finns en gråzon som kan göra det svårt att veta om autopiloten verkligen är avstängd. Vi/jag/du har föreställningar om hur vissa saker ska vara av att vi har en övertygelse. Om vi börjar ifrågasätta egna övertygelser så kommer nyanserna att klarna och få tydligare avgränsningar. Jag har upptäckt att jag har rotade övertygelser som övergått till nytt beteende helt enkelt genom att använda tillräckligt av mitt medvetna för att urskilja att mina sanningar har varit felaktiga. Genom att lyssna aktivt men nyktert. Det är lätt att falla för charm och andras övertygelser när vi befinner oss i en passionerad tillvaro. Jag vet att jag låter lite krånglig nu och kanske inte helt konkret, Men det beror på det mångdimensionella stadiet. Det är inte bara en sak att ta hänsyn till i resonemanget. De är flera! Du behöver alltså vara riktigt på alerten i detta. Först en balans i hur du för stunden mår. Du behöver vara vaken, så mycket i ditt medvetna det bara går, öppna alla sinnen och göra allt du kan för att inte släppa fram vare sig instinkter eller reflexmässiga och inlärda svar. Samtidigt som du ska lyssna på vad en annan peson säger, behöver du ha en tydlig uppfattning om i vilket skick den personen befinner sig och använda alla verktygen samtidigt för analys och dina egna reaktioner. Kanske väldigt mycket överkurs men vi är i ett gränsland så om vi hoppar tillbaks till de mer konkreta så upprepar jag LYSSNA. När du lyssnat ska du fundera och vända på vad du hört om och om igen. Du behöver ifrågasätta dina egna reaktioner som ”det stämmer inte”, det är en lögn” ”det vänder upp och ner på allt jag trott på” osv. FÖRSÖK TA IN det du hört och bilda dig nya uppfattningar. Även om du känner konstiga känslor du inte känt förut så är det viktigt att inte dra förhastade slutsatser. Rubriken heter ”att inte ha bråttom”.

När jag befinner mig i en transformation så betyder det självfallet att jag förändras. Vissa förändringar tar längre tid än andra och jag känner olika känslor bölja fram och tillbaks under tiden. I de nära relationer vi lever i så påverkar vi andra. Jag påverkar och påverkas av andra. Mitt i transformationen så finns ett behov av lugn och ro. Jag behöver få tänka, analysera och komma fram till vad jag själv ska tro, vad jag själv känner, vad jag själv ska bestämma mig för som mina sanningar. Och det ska vara sanningar som verkligen känns sanna. Så du kanske förstår hur komplicerade mina känslor kan uppfattas under den här typen av steg på resan? Vad jag menar om att inte ha bråttom är alltså att inte falla för instinkter och ta förhastade beslut som kan var ”livsavgörande”. Ifrågasättandet om mig själv handlar lika mycket om ifrågasättandet av andra människor. Jag har i andra reflektioner skrivit om hur band kapas pga felaktiga energiflöden, när vi levt i ensidiga relationer och blivit ”utnyttjade”. Under transformationer så kan vi ifrågasätta relationer på fel grunder just för att känslorna jobbar med ditt inre om att hitta rätt. Jag funderar massor på olika saker under tiden detta pågår. Tvivel uppstår men en del tvivel behöver bollas massor av gånger och är det så att ett tvivel kvarstår länge så finns det ett behov av att ta upp den knuten med en särskild person och det kan sitta så långt inne att det känns otäckt. Rädslorna kommer alltid att göra att saker kommer ikapp. Vi kan inte gömma oss för oss själva. Ju längre du kommer på din resa desto modigare och starkare blir du men vissa steg kan vara gigantiska att ta. Då vill vi inte ta steg i fel riktning bara för att vi lurar oss själva genom att den egna rädslan har tagit över. Det är just detta som jag menar är att befinna sig mellan det medvetna och det undermedvetna. I fantasin. Fantasin är overklig men pga av våra rädslor lyckas vi stanna i skuggorna, i fantasin, bara för att vi inte vågar.

När vi upptäcker nya sidor hos oss själva, när vi tar steg i vår utveckling så kommer en naturlig del där vi delar med oss av lycka. Det är ett viktigt steg och jag har sett hur det steget och sättet att dela med sig påverkar andra positivt och leder till att fler och fler påbörjar inre resor. Vad jag vill skicka med från dagens reflektion är att vara vaksam på att fokusera på den egna resan. Du kan stötta, dela med dig av egna erfarenheter och på olika sätt vara coach och mentor men vi får aldrig glömma att varje enskild människa gör sin egna resa på egna ben och med egna erfarenheter och förutsättningar. Det finns inget facit. Lyssnandet och att vara öppna för självkritik är väsentliga delar för att få fortsätta sin egen utveckling. Vi kan inte leda någon genom en transformation. Vi kan bara guida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: