Det händer inte av sig självt!

Det kanske är så att själva beslutsamheten och viljan är den största utmaningen när vi ska prioritera? Jag har reflekterat om insikt, att göra valet, att vilja förändra, om mina egna verktyg, om hur hjärnan fungerar osv osv. Jag reflekterar om bruset, dimman, hur vi styrs av instinkter och vårt undermedvetna och hur viktigt det är att göra medvetna beslut, tänka rationellt men framförallt att inte tillåta autopiloten att köra! Att ha autopiloten avstängd är den viktigaste delen av mitt liv. Rätt som det är upptäcker jag ändå att den slagit på och undrar varför? Å ena sidan tror jag att den är ett hjälpmedel för överlevnad eftersom våra nedärvda instinkter är så viktiga i situationer när våra liv är i fara. Alltså att instinkten ska ta över när det dyker upp en sabeltandad tiger. Utvecklingen går så fort att forskarna menar att nuvarande unga generation blir den första som inte kommer bli smartare än föregående generation. Så vi lever i nya tidsåldrar med gamla funktioner och bara det i sig säger ju att det borde vara svårt. Instinkterna agerar och tar över på fel ”faror” som egentligen inte är faror i den bemärkelsen att vi ska dö.

Därför kan jag än så länge inte släppa min övertygelse om att medvetenheten är A och O. Det hjälper oss att ta kontroll över beslut och att fortsätta tänka rationellt för att inse att vi bär på onödiga rädslor. Men! Och detta är ett STORT MEN! Psykisk ohälsa bara ökar. Och det ökar i alla åldrar. Det tar förvisso en del tid att ställa om sig men om vi inte tar den tiden så klarar vi heller inte av att vända trenden. Du som följer mina reflektioner eller läser vissa delar av dom har din egen unika situation i ditt liv. Vi bär på olika behov, lever olika liv, träffar olika sorts människor och har för dagen kanske totalt olika världar omkring oss. I alla fall är det hur vårt undermedvetna upplever det. Vi kan leva i omedveten förnekelse eller kanske i total harmoni? Det kan ju inte jag svara på men jag kan däremot ha en uppfattning och en egen världsbild och i den så vill jag mena att alla bär på arv som speglar våra beteenden och att precis alla medverkar till en global obalans. Jag anser att självinsikten är en nyckel till harmoni och välmående. Det är inte allt men en förutsättning att kunna ta stegen framåt genom att bli modigare, fortsätta våga och tro på den egna utvecklingen och därmed uppnå en inre balans.

Mellan varven vill jag provocera. Det gör jag för att jag själv blir frustrerad över trögheten, eller avsaknaden av vad som borde vara självklart i världen. Människosläktet är så förbaskat korkat. Å ena sidan anser vi oss vara överst i näringskedjan och ha en outstanding intelligens mot övriga levande varelser på jorden. Men å andra sidan är det bara att se dig omkring i världen och fundera på vad som orsakar det vi ser? Och i samma ögonblick så kommer tanken ”det är alla andra, det är inte jag”. Vi styrs av ideologier och jag har svårt att se digniteten av den katastrof som ska krävas innan alla blickar åt samma håll. I min egen lilla värld så tror jag aldrig det kan ändras på det viset överhuvudtaget. Min egen övertygelse handlar om att sluta projicera utåt. Hemligheten ligger hos individen. Jag kan inte rädda världen men jag kan börja i min omedelbara närhet. Och om alla gjorde likadant så skulle ögon öppnas överallt. Kraften av mångas små insatser är större än vad de flesta tror. Och just i det kanske du känner igen dig själv eller andra i din närhet? ”Det hjälper inte att sopsortera. Kina behöver sluta elda kol”. Vi väljer att låsa ute lösningarna genom att skapa bilder hos oss själva som gör att vi ”får rätt” till att blunda. Det är fasiken inte att ta ansvar.

Den psykiska ohälsan är påtaglig och något alla borde ha sett numer. Det finns i våra familjer, på våra arbetsplatser och eskalerar i skolan. Jag som skapat mig egna möjligheter att prioritera min tid för att må bra och som själv anser mig ha en juste ryggsäck med verktyg, snubblar också till och behöver pausa för att fundera på varför jag snubblade till. Det har mynnat ut i en bild av att vi har svårt att hålla koll på prioriteringar. Vi har bara en viss tid till förfogande och vår kapacitet ligger inom den tiden att få saker genomförda. Vad vi ska göra kan vi i mångt och mycket påverka själva men vi styrs av krav på arbetsplatser och i skolan. I det privata väljer vi själva om vi ska kalla det krav. Där har vi åtminstone en mycket högre grad av egen påverkan. Men betänk att du redan har en obalans. Du är stressad och oavsett vad som drivit dig dit så påbörjas ett försvar i situationen. Det undermedvetna försöker skydda dig. Fast med gamla principer som inte fungerar idag… ”Att-göralistan”! kommer inte döda dig. Men ändå försöker vi fly från situationen. Så länge vi inte vågar be om hjälp eller ta rationella beslut för att ta oss bort från faran så kommer spiralen att gå fortare och fortare. Det är därför jag tror att beslutsamheten och viljan kanske är det viktigaste att använda. Att vara bestämd, hålla sig till en plan och inte låta oss påverkas så att vi prioriterar fel kanske är det viktigaste vi har att göra? Vi har inte tiden att göra allt. Därför behöver vi kunna säga nej. Därför behöver vi låta andra vuxna ta sitt eget ansvar. Därför behöver vi byta inriktning. Därför behöver vi känna oss själva och uppfatta egna signaler. Därför behöver vi fatta att inte se faror som egentlige är ”ofarliga”. Vi behöver se oss själv i spegeln, visa jävlar anamma och gärna ge oss själva en örfil så vi vaknar. Bli förbannad, säg ”nu jäklar gör jag det!”, ”nu är det dags!” eller vad det nu handlar om i ditt liv.

Det hjälper inte att att bara lära sig teori. Det krävs aktiv handling. Det finns inga magiska piller (inlägg från mars 2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: