Tiden bara är – ha tålamod

Jag reflekterar mest om hur jag skapar en inre balans, om att hitta mig själv, att göra min inre resa och tjatar om att stänga av autopiloten. Ja, och det är nog det jag kommer fortsätta att reflektera kring. Min övertygelse är så stark eftersom det fungerar för mig. Genom att vara medveten tar jag aktiva beslut. Genom att vara medveten skapar jag en mental kontroll och visar mitt undermedvetna var skåpet ska stå. Jag bestämmer. Jag vet att det inte kanske är det enklaste men, som jag påpekat många gånger, du gör det steg för steg. Det finns inga genvägar men det är samtidigt inte jobbigt! Jag lovar! För varje steg du tar så utvecklas du, du mår bättre, du blir gladare, modigare, mer harmonisk och alldeles trygg med dig själv. Jag tror att en stor bov i dramat för de flesta som fastnar eller backar tillbaks i gamla mönster helt enkelt är brist på tålamod.

Tålamod är kopplat till tid. Tiden är inget du äger eller kontrollerar. Tiden bara är. Klockan går liksom oavsett vad du tycker. Det stressar och de flesta människor har ju alldeles för bråttom idag. Under alla mina reflektioner har jag nog missat att trycka just på tålamod som en nyckelfunktion till framgång. Vi har alla vissa tidsstyrda aktiviteter vi behöver förhålla oss till som jobb, tandläkarbesök, hämtning av barn osv så det handlar inte om att gör revolution mot klockor och bli anarkister. Nej, det handlar om att inte tidsätta den personliga utvecklingen. Det tar nämligen den tid det tar. Varken mer eller mindre! Vissa steg kanske tas inom timmar och dagar och andra månader eller år. Det är som Trissreklamen ”Plötsligt händer det”! Så det är ytterst viktigt att inte bli frustrerad vid känslan av att inget händer. Tro mig. Om du behärskar verktygen så händer det. Fokuset blir lätt fel, vi tycker synd om oss själva och fattar inte hur andra lyckas när jag själv är värdelös… Men du har bara dig själv att skylla. Du har all makt i dina egna händer! Mental styrka handlar om att bara göra. Om du plockat upp verktygen: Andas, Meditera, Motionera, Acceptera, Älska m fl så ger det dig förutsättningarna att stanna i ditt medvetna och ta besluten. Verktygen ger dig tryggheten som leder till modet. Att ha en mental kontroll över sin egen hjärna är så fantastisk. Men tänk hela tiden på att kasta bort tidstressen direkt när känslan dyker upp. DET TAR DEN TID DET TAR! Det är inte bråttom. Det kommer när det kommer, alldeles automatiskt om du bara släpper alla tankar på genvägar, magi, dagdrömmar eller trolleripiller. Gör ditt jobb med dig själv helt enkelt. Gå på djupet. Meditera och promenera själv. Låt tankarna flöda och fånga upp just de som är just de som du egentligen vill ha i ditt liv. Bestäm dig där och då att ”nu jäklar gör jag det!”. Och ge dig inte sen! Låt inte förminskande tankar styra dig tillbaka i den trygga, svarta hålan. Den känslan är helt från dig själv, ditt undermedvetna och rädda lilla jag som ska skydda dig från farorna i livet! Ta kommandot och sluta vara den gamla fega du. Ut och möt världen som den du egentligen är (och vill vara i dagdrömmarna).

För att genomföra saker som du på något vis är rädd för eller har tusen argument för att undvika så räcker det med att vara lugn, bestämd och inställd på att det inte är farligt. Enkelt va! Ja men det är det! Om du plockar fram lite analytiska skills, ställer dig frågan ”vad är det värsta som kan hända?” och tänker igenom det lite mer medvetet och logiskt så tror jag din slutsats blir att det inte kommer att döda eller skada dig att göra det. Bara du tänker till medvetet, är rationell och alltid, alltid vet att det är du själv som bestämmer och ska bestämma. (Du betyder ditt medvetna jag och kampen är mot ditt undermedvetna jag). Ett annat tips är att se helheten av något och inte stirra på detaljerna. Ett konkret exempel som jag själv använder som träning är att bada eller duscha iskallt. Enkelt och nära och något de flesta kan göra. Först och främst så ligger fokuset på känslan efteråt och vetskapen om att det är helande för både knopp och kropp. Jag mår fantastiskt skönt efter ett iskallt bad (dusch är mitt substitut). Jag har vandrat i fjäll i mer än 25 år och vattnet i dom bäckarna och sjöarna ger bra träning! I synnerhet om det ligger glaciäris i samma vatten. Den pirrande och varma känslan efteråt övertrumfar alla tankar på att det är otäckt isande på huden och mina fötter domnar. Visst är det kyligt och visst kan det värka i fötterna men det går ju över! Det är inte så att det dödar eller skadar mig. Belöningen är så stark att jag kan njuta av kylan (och domningar om det råkar komma). I helgen var jag i Loka Brunn och i vattensalongen där har dom en sån liten kallvattenpool. Jag vet inte hur många gånger jag var i den men känslan att stå helt nersänkt i iskallt vatten och kunna andas lugnt med djupa andetag i en meditation är en sjukt skön känsla. Känslan är kontroll över sin egen hjärna. Vill jag så kan jag. Nu menar jag inte att den som står längst i iskallt vatten vinner. Det är inte en tävling med andra. Det är bara en kamp mot dig själv. Punkt. Att verkligen uppleva känslan och inte lura sig genom att stå länge och tycka det är obehagligt. Nej, det ska vara behagligt. Så det är bara att testa i duschen. Börja med korta iskalla duschar. Målet är att kunna andas lugnt. När du andas med korta andetag som knappt kommer ner i bröstkorgen så är du inte avslappnad. Då har du stress och tror att du ska dö. Du dör inte. Du behöver bara stänga av vattnet och dra en varm handduk kring dig.

Andas djupa andetag varje dag. Gör det gärna ofta. Var du vill och när du vill. Hitta en meditationsplats som du kan använda varje dag. Lär dig hitta egna sätt att meditera på. Det handlar bara om att komma i ett lugn. Andas, få ner pulsen, tömma huvudet på tankar och uppleva en boost av lugn som ger styrka.

Den inre resan pågår. Njut av alla steg på vägen. Det är en resa som saknar tidtabell. Du bestämmer exakt när du är stilla, när du förflyttar dig och vad du vill uppleva. Du känner när det är dags att resa vidare. Det styrs inte av tid. Det styrs bara av att du vet. Och du vet när det dags.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: