Ingen är normal

Ingen är den andre lik. Vi är alla olika. Vi har likheter men vi är alla helt unika individer, komponerade från nedärvda gener och drivs av en själ med sin egen erfarenhet, egna drivkrafter och alldeles egna mål med livet. Kraften som frigörs när den egna insikten äntligen får oss att använda modet att vara oss själva är större än allt.

Normer, eller det ”normala”, att människor gör det som förväntas, förtär, bryter ner och kväver glädjen och friheten som gör oss lyckliga och hela. Det är bara att se dig om i dagens samhälle. Upplever du glädje, harmoni och en fantastisk värld? Allt vi ser beror på beteenden hos människor som blivit kvästa och inrättade i system. Systemen är oflexibla men fortsätter oförändrade så länge tillräckligt många anpassar sig till dom (eller tyst accepterar och mår dåligt). Om vi själva väljer att gå den vägen vi själva vill så förändras mönstren och systemen tvingas att ändras. Se bara på kraften av konsumentkrav. När efterfrågan förändras så förändras utbudet. Idag mår många dåligt. Psykisk ohälsa bara ökar. Alldeles för många befinner sig i situationer de inte önskar. Varje dag skapar press och stress. Det är mycket som skulle behöva ändras, det vet vi. Om skolsystemet hade varit snällare mot barn skulle förutsättningarna för ungdomar och unga vuxna troligen se annorlunda. Det är en stor fråga och reflektionen syftar inte till en skoldebatt men bara att mognad istället för ålder avgör start och tempo? Individen osynliggörs. ”Ingen får vara sig själv”. Så ser det ju ut även på arbetsplatser. Det man inte pratar om finns inte.

Jaha, och vad kan lilla jag göra åt den stora världen, tänker du kanske nu? Jag kan inte tala om för någon vad de ska göra. Men jag har egna filosofier kring hur man kan tänka. För det första tror jag på kraften av totala energier som drar åt samma håll. Om alla börjar i sin egen omedelbara närhet. Först hos sig själv att våga vara sig själv. Plocka fram modet att leva ditt liv på det sätt du själv vill och våga stå för den du är. Acceptera att andra gör det. Om ingen annan ska bestämma över dig kan du inte bestämma hur andra ska vara. Därför är acceptans viktigt. Acceptera att alla är olika vilket betyder fungerar och tänker olika. Acceptans kräver tålamod. Man kan resonera och trots olika åsikter ändå fungera tillsammans. Men vi får inte känna rädsla för vad andra ska tycka. Det är ett av de största stegen att ta och det är otäckt att känna att andra ska kritisera, ”hoppa på dig” och du ska behöva försvara dig. Möjligen är just det en stor orsak till att många fastnar i icke önskade situationer. VÅGA PRATA! Du har inget att skämmas för. Det kan ta olika lång tid för andra att förstå vem du är och hur du vill leva ditt egna liv. Det är värt att låta det ta tid. Tyvärr så kan det finnas de som vägrar förstå. Det är troligen utsugarna. De som drar nytta av dig för egen vinning. Den kategorin kan du behöva lämna åt sitt eget öde. Acceptans behöver vara ömsesidigt. Men tro inte att du kommer bli ensam mot världen. På din resa i ditt eget sökande så träffar du andra som du harmoniserar med.

Du ska vara stolt för den du är. Känner du dig ”onormal” så har du en gåva. Du har redan kommit längre än så många andra som ”bara följer strömmen”. Väldigt många har resignerat utan att ens förstå det. De gör som alla andra och tänker inte ens efter. Om du känner dig ”onormal” beror det på dina egna tankar. Du kanske funderar på meningen med livet? Jag menar att den frågan har tusen svar. Inte ett. Meningen med livet är ju vad som betyder något för dig, inte för andra. Våga följa din egen känsla. Var ärlig mot dig själv och börja lev. Gör dig inte till ett offer. Sätt inte in dig i ett fack med en stämpel som passar andra. Nuförtiden är det populärt att sätta en diagnos på den som inte är ”normal”. Sen är diagnosen svaret på allt… Sökandet, oron och stressen det innebär att älta varför man inte är ”som alla andra” kan leda till depressioner eller beteenden som liknar depression. Jag har reflekterat över sån i tidigare inlägg och går inte djupare in på det nu men tyvärr gör det lätt att man hamnar i grubblerier som är svåra att ta sig ur. Citat kan säga mycket ibland. En gammal indianhövding sa till sitt barnbarn. ”Inom oss har vi två vargar som slåss mot varandra. En heter krig och den andra fred”. Barnbarnet frågade ”men vem av dom vinner?”. Hövdingen svarade ”den vi matar.” Det gäller även dig själv. Låter du autopiloten styra så gör låter du det undermedvetna bestämma. Men om du bestämmer dig för att vara medveten, hur otäckt det än är att vara ärlig mot sig själv, så är det bara att sätta igång. Allt finns hos dig själv. Sluta tyck synd om dig själv och se dig som ett offer. Bli stolt för den du är och börja använd dina styrkor istället för att se dom som svagheter. Ta hjälp om du behöver. Hjälpen ger dig verktygen att lyckas. Men ingen annan kan göra jobbet åt dig. För ingen annan kan leva ditt liv och vara den som tar dina beslut. Man kan hitta harmoni genom t ex meditation och andningsövningar samt att vara i naturen. Syresätt hjärnan och bli bestämd med dig själv. Varje gång du faller tillbaks beror det troligen på att du låtit autopiloten gå ingång, är alldeles för lat och bekväm eller att du helt enkelt inte vågade. Men det sitter hos dig själv. Du kan! Tro på dig själv! Du har en gåva. Använd den.

Det krävs system för att samhället ska fungera. Regelverk, lagar osv. Därför tror jag att man kan leva sitt liv till 80-90% precis som man själv väljer. Men 10-20% behöver vi acceptera. Vissa saker är mycket svårt att göra något åt och lägg inte energi på att irritera dig över det. Det är lika lönlöst som att irritera sig över regn.

Älska dig själv.

1 kommentar

  1. Kloka och tänkvärda ord du skriver Royne! Känner igen mig i många tankesätt som du har 🙂 Har själv verkligen gått min egen väg genom livet och trivs väldigt bra med det även om det ibland fanns väldigt svåra uppförsbackar och fel val! Men man ska aldrig ge upp för det finns liksom inga andra bra alternativ. Finns hjälp att få av goda människor som bryr sig om att alla har rätt till ett bra liv även när man hamnat på villovägar! Sen vad andra tycker får dom tycka och dom har nog sina problem med som dom skulle behöva ta itu med också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: