Solen går upp även imorgon

Vi går igenom en tid som utmanar oss. Det finns mycket som kan tynga oss. Corona eller covid 19 ligger som ett tungt täcke över oss alla. Hur vi än gör så påverkar det oss på något vis. Vi har alla någon i vår närhet som påverkats på ett eller annat sätt. Läser vi sen alla andra nyheter eller ser dom via någon skärm så haglar det negativitet och vi ser människor vi inte känner som drabbas av naturkatastrofer, krig, diktaturer och annat som kan styra våra tankar till ”vart är vi på väg?”. Lägg på lite arbetslöshet, sjukdom, politik i uppförsbacke, skottlossning och explosioner och ett kallt juli samtidigt som skilsmässorna bara ökar. Ja, vad säger man? Solen går upp även imorgon!

Regnbågen är inte bara svart eller vit. Regnbågen kanske är en av de bästa symbolerna att skapa insikt i att allt går i skalor. För mig har skalor blivit ett starkt verktyg att bära med mig på resan. I princip allt finns på skalor och de går även i varandra. Tänk dig ilska. Du kan var irriterad, lite arg, arg, ilsken eller fly förbannad. Om du tänker dig att irritationen är långt ner på skalan så kan också glädje toucha samma skala. Glädje kan gå från typ en uppmuntrande tanke till lyckorus, eller hur du själv väljer att gradera. Både irritationen och glädjen kan ju ske nästintill samtidigt. Om du går igenom olika typer av känslor för ditt inre genom att tänka på besvikelse, drömmar, eufori, sorg, hopplöshet, värme, kärlek, lycka, ilska, hopp, elakhet osv. Lek med dina egna tankar och spela upp scener där du upplevt känslorna. Börja sen att sätta in dom i skalor och fundera på hur länge du stannat i känslorna. Ju lugnare du är och kan dra dig mot ett harmonisk läge desto enklare är det att känna förståelse och acceptans. Acceptans är vägen mot kärlek och lycka. Att inte acceptera är att hålla emot. Befinner du dig i såna situationer behöver du ta dig från dom. Då handlar det om att göra val. Men att stanna förvärrar alltid din situation och ju längre du befinner dig i ”felläge” så ökar risken att du skadas.

När det känns hopplöst har vi låtit det gå för långt. Det finns verktyg och jag kan inte nog tjata om att resan börjar med ett steg och vi tar ett steg i taget. Vi har en tendens att glömma vad vi lärt oss och vi halkar tillbaks i gamla destruktiva mönster med hjälp av autopiloten. Autopiloten är av ondo! Genom medvetna val och fokus på det vi gör för stunden lär vi oss att behärska den manuella metoden. Det fungerar. Men ändå ser jag gång på gång hur min omgivning går på autopilot. Det är lätt att säga, det är lätt att prata om det och människor lyssnar. Men jag är inte säker på att de ändå lyssnar aktivt och den största anledningen är rädsla. Vi låter rädslor och fruktan styra oss vi människor. Den största rädslan är mot oss själva. Vi tycker att alla andra kan och har det vi inte själva har och vi fortsätter mäta oss med andra och vi styr våra handlingar utifrån vad andra ska tycka. Vi vågar alltså inte leva våra egna liv och göra det vi själva vill. Vi låter andra styra våra liv. Nu har jag använt ordet vi en stund för att beskriva människor i allmänhet. Jag vågar och jag gör vad jag vill. Jag tar beslut som är bra för mig och jag är egoist. Men aldrig på andras bekostnad. Egoist utan att vara dum är ledord. Jag kan uppoffra också. När jag behöver det gör jag saker för andra och det kan bli på egen bekostnad om det pågår för länge men omtanke om mina kära kommer alltid att finnas hos mig så det är också ett aktivt val. Dock får jag aldrig glömma mig själv eller våga säga vad jag tycker och berätta om mina egna behov. Allt annat är fegt.

Jag har skrivit denna blogg ett tag nu och på slutet har det varit glest mellan inläggen. Flera gånger har jag tänkt avveckla och känt att det inte ger mig själv tillräckligt tillbaka. Jag kan se vilka som följer den och statistik på hur ofta någon är inne på inläggen. Men jag ser inte om de verkligen blir lästa och jag saknar återkoppling. Har något av allt jag skrivit verkligen gjort någon som helst nytta? Då och då får jag en signal att mina inlägg är saknade. Det känns bra. Men jag har aldrig sett något resultat av att någon utvecklats och genomför en egen inre resa. Du får jättegärna maila mig eller skicka privata meddelanden. Min egen resa fortsätter och det jag utvecklar och använder idag är kraftfullt för mig. Insikter jag önskat jag haft långt tidigare gör mig stabil. Jag är stark och står för mina beslut. Ytlighet känns som ett minne blott och därmed suddas också all form av prestige bort. Jag behöver dock vara lite kameleont. Utan att vara street smart så är det lätt att hamna ”off the grid”. Verkligheten är fortfarande en värld av autopiloter och fårskocksmentalitet.

För att orka tänka att solen går upp även imorgon behöver du jorda dig. Du behöver stänga ute negativa energier. Att skapa skölden som undviker att andras negativa känslor går in i dig är inte jättesvårt. Viktigast är att du direkt avgör om en känsla du upplever verkligen är din egen eller om det är någon eller något i din omgivning som påverkar dig. Det är enkelt om du har stängt av autopiloten. Är du inte i ditt medvetna så går det inte. Då begriper du inte ens vad som händer utan påverkas omedelbart. Tänk dig skillnaden på att vara nykter eller berusad. Hjärnan är ju snäppet smartare i nyktert tillstånd och det är enklare att ta vettiga beslut. På samma sätt fungerar autopiloten 🙂 När du börjar behärska tekniken att avgöra vems känslor du upplever så märker du snabbt skillnad. Vi är olika öppna. Det finns en skala för det också. De som är extremt öppna känner och upplever massor från en mycket större omgivning än andra. Utan möjlighet att stänga av då kan innebära katastrof och världen upplevs som totalt kaotiskt och livet kan bli extremt negativt fyllt av svarta tankar. En variant som fungerar för mig är att se allt som energibollar. Tänk att varje person du ser skickar ut energi i någon form. En person som klagar och gnäller kommer definitivt att skicka ut negativ energi. Se det som en boll som kommer mot dig. Ta emot bollen med händerna (i tanken alltså) och lägg den lugnt åt sidan. Annars går den rakt in i bröstet på dig och du börjar uppleva den negativa energin. Vad det gäller den positiva energin handlar det egentligen om samma sak. Det är inte din egen känsla så om den går in i dig och du inte befinner dig i det medvetna så kan det också innebära att du tar beslut som egentligen inte är din vilja. Å andra sidan kanske det inte alltid gör något om det är kul ändå men för övningens skull och för att vara säker på att du tar stegen på din egna resa och inte någon annans så är det viktigt.

Men, det finns alltid ett men, så kan du befinna dig i en situation när du är ensam och du är fylld av negativitet och hopplöshet och inte vet hur du ska ta dig ur det. Att du ens befinner dig där är för att inga verktyg använts. Det har alltså redan gått för långt och du är uppslukad av energier som du inte egentligen ska ha. Här är det extremt viktigt att du tror att det kan bli bli bättre. Basövning nummer ett är att andas. Andas djupa, långsamma andetag ända ner i magen. Dra in genom näsan och blås sakta ut genom munnen. Upprepa tio gånger eller mer. Basövning nummer två är att gå ut. Fortsätt med lugn andning och titta på detaljer i naturen. Titta på hur löven rör sig i vinden, studera grässtrån, kvistar och var observant på rörelser som från fåglar. Natur och frisk luft hjälper dig. Har du möjlighet så gå ut i en skog. Stanna hos träden, sitt på huk och känn på marken. I den miljön kan du hämta upp energierna som bollar och lägga ifrån dig dom. Du kanske tänker att du ser löjlig ut men vem tusan har med det att göra? Bara tanken betyder att du bryr dig om vad andra tänker och låter någon annan styra ditt liv. Bollarna är en beskrivning jag tänker på och hoppas att du kan ha hjälp av. Men hur du jordar dig och hur du blockerar eller plockar ur energier kan nog göras på olika sätt och du kan själv hitta egna varianter genom att ta mot intryck och idéer från olika källor av personlig utveckling.

Som sagt, jag är inte helt säker på att jag fortsätter med bloggen men vi får väl se om det kan dyka upp inlägg framöver utifrån inspel från dig som läser. Finns det något du undrar över? Jag reflekterar över en hel del olika saker och har nog idéer om mycket men behöver en push med innehållet för att nå ut med rätt budskap denna väg. Ha nu en fantastisk dag och var medveten. Solen går upp även imorgon!

3 kommentarer

  1. Hej där kollegan
    Du är otroligt klok, fortsätt med att sprida dina kloka ord. Hur du reflekterar över saker och hur du ser det på saker är väldigt inspirerande..
    Idag tar med mig ”bollen” så som jag tagit med mig den ”lugna koftan” 🙂

    Ammie

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: