Sortera i känslor – skapa balans och oväntad vänskap

Påverkas du av andra människor på ett sätt du inte förstår? Det kanske händer ibland? Av någon enstaka person? Du kanske har blivit på extremt dåligt humör, känt dig plötsligt ledsen eller för den delen gått från hängig till glad på ett tjillevipp och inte ens reflekterat över när och var det skedde?

Detta är ett område som jag behöver jobba med väldigt mycket. Jag tror att vi alla påverkas på olika sätt av varandra. Det i sig är inget hokus pokus och alla håller nog med. Vi har nog i de allra flesta fall också upptäckt om det är särskilda personer som vi själva kan påverka. Vi ”manipulerar” varandra genom att lägga fram saker på ”rätt sätt”. Det handlar nog i hög grad av grundläggande psykologi och att vi lär oss hur andra fungerar. Jag skriver ju ganska mycket om vikten att lära känna sig själv, att komma till självinsikt och ta kontroll över våra egna liv och val och det kan vara en bra ingång att bli medveten om vilka som påverkar oss själva och därifrån börja sortera sina egna ”triggers”. Att sen börja behärska signalerna och se dom tydligt skapar förutsättningar att enkelt slippa falla i fällor genom omedvetna val som egentligen inte är dina egna. Men denna reflektion handlar om att samtidigt utveckla en helt annan förmåga.

På livets inre resa så finns det som i den fysiska världen många avstickare och lockelser. Genom spontana val och instinktiva känslor så kan vi få för oss att vi gör saker som är våra egna val men faktiskt beror på annat än oss själva. Som jag påpekat tidigare luras vi av reklam och vi överkonsumerar och skaffar oss saker i onödan. På samma vis har jag under min personliga utveckling öppnat kanaler där andras känslor upplevs som mina egna. Det kan direkt jämföras med intryck och uttryck som vi alla påverkas av utan att förstå när vi inte är i vårt medvetna. Det här handlar om att vara i det medvetna i hög utsträckning och att se, höra, känna i den höga grad att allt är så himla självklart. I det tillståndet läser du av omgivningen och de flesta människor går att läsa av som öppna böcker. Det är fantastiskt skönt att vara där och det går så långt ibland att jag behöver medvetet göra och säga saker som är steg tillbaka, som en simulerad omedvetenhet. Det är direkt kopplat till vad jag brukar säga ”Var egoist utan att vara dum”. För när du gör det som du vet är det bästa för dig i alla lägen som finns det självklart risk att andra blir lidande på något vis. Det är en balans men om du är i det medvetna så vet du när du ska göra vad. Det handlar om att hjälpa andra. Men vem ska du hjälpa? Hur ska du hjälpa och hur mycket ska du hjälpa?

Att hjälpa kan vara rejäla fallgropar eller bara något som får dig att pausa din egen resa för att hjälpa. Att sortera i livet har jag varit inne på förut. Att göra val kring vilka människor du vill ha kring dig för att inte bli utnyttjad och dränerad. Det kan handla lika mycket om din egen attityd till andra och hur du beter dig. Du kan mycket väl umgås med samma person men på ett annat sätt som innebär att energiläckan lagas. Det är här den andra förmågan kommer in. Och den, har jag upptäckt, är en stor utmaning för mig själv. När jag utvecklat mig att vara i det medvetna och hjälper andra så kanaliseras deras känslor genom mig. Tänk dig att känna andras känslor. Du träffar en ledsen person och blir ledsen. Du träffar en arg person och blir arg. Du träffar en deprimerad person och blir låg själv. Jaha, tänker du nu. Så är det väl alltid? Ja, säger jag, så är det. Vi påverkas av andras känslor. Men sätt det på en skala liksom allt annat. Vi hanterar det ytligt när vi gör det instinktivt. När instinkterna lagts åt sidan och tydligheten och djupet i din avläsning av andra har utvecklats till nya nivåer så kommunicerar du på ett helt annat sätt. När du utvecklat andra dimensioner av sinnena så befinner du dig i en annorlunda verklighet än du är van vid. Kom ihåg resandet. Reser du fysiskt kan du komma till för dig ett helt nytt land, med nytt språk, nya uttryck, ny kultur nya seder. Det här är samma sak. Säger du eller gör fel sak får det konsekvenser du inte är van vid. Så det gäller att vara uppmärksam och medveten om att sånt du ”alltid gjort” inte gäller här. Och lika viktigt är att du själv väljer och inte blir ”lurad” (som en turistfälla där du först efteråt upptäcker att du inte valde själv)

Människor du alltid haft nära är naturliga att fortsätta ha nära. I livets sortering väljer du inte gärna bort de som känns cementerade. Vi ser runtomkring oss hur människor bryter med andra. Att vänner kommer och går vet vi alla. Vi ser också de som skiljer sig efter många år och ju längre en relation varat desto mer reagerar vi. Vi ser t o m familjer splittras. Syskon som slutar ha kontakt. Jag vill mena att det kanske är nödvändigt ibland men samtidigt tror jag så starkt på att det går att få väl fungerande relationer bara det är en tvåvägsrelation! Det är värt att hjälpa varandra bara vi lyssnar och lär! Vi behöver stanna upp i våra egna resor och ständigt balansera egot i våra val. Går vi vidare utan att vara klara med en plats så ligger det kvar som oläkta sår och stör. Med det menar jag att trots en hög grad av medvetenhet så kan vi gå fel. Tänk också på att du färgas av vad andra tycker om andra. Alla har väl upplevt att man i samtal pratar om någon som inte är närvarande? Kom då alltid ihåg att det är din egna personliga relation som avgör ditt val. Låt inte andra påverka dig om vem du ska få ha en relation med. Här påverkas vi mycket mer än vi tror. Någon som står dig nära kan få dig att distansera en som som idag inte är lika nära. Varenda relation är individuell och bör hanteras endast mellan dessa två, av dom själva. Om vi inte lär oss det nya språket, den nya seden och fångar de nya signalerna så kan vi gå vilse. Så om jag lyckas lära mig vilka känslor som är mina och vilka som är någon annans så kommer vyn att klarna. Det är lite dimmigt och jag orienterar på i lugn takt för jag vet att när som helst är jag framme och jag ser fram emot soluppgången i nästa dalgång.

Var rädd om dig. Var rädd om andra. Tänk på dig själv men glöm inte din omgivning. Men det är ditt val vem du hjälper. Inte någon annans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: