Hedervärd eller regelbrytare?

Regler, normer, lagar eller restriktioner? De definieras olika men vilka val gör vi själva när de finns? De senaste veckorna har jag hunnit reflektera en hel del under mina morgonpromenader. Mina tankar går som mångas till den rådande situationen i världen. Jag har läst ett par utländska journalisters beskrivning av Sverige och svenskar och hur vi till skillnad mot i princip alla andra faktiskt agerar demokratiskt, solidariskt och lyssnar på våra experter och att vi har en mycket hög grad av tillit till myndigheter och politiker. Vi gör helt enkelt det vi kommer överens om att göra. Nu är det inte riktigt så till 100% men jag kan inte låta bli att känna stolthet av att vara en del av något som beskrivs som upphöjt ur ett människoperspektiv. För det betyder att vi bryr oss om varandra. Och att vi visar omtanke!

Det jag reflekterar över är regler. Att de ändå inte följs och vad det kan få för konsekvenser.

Vad är det som får oss att tänja och upphöja oss själva som individer när det kommer till regler. Vad är det som får oss att ens tänka att det är riktlinjer för andra? Vad gör oss till fuskare? Om alla lyckades följa alla regler kanske vi skulle se att de förenklades eftersom många regler skapas bara för att vissa inte kan sköta sig och då drabbas alla. För den som är förälder vet ju att det inte är det lättaste att sätta egna regler för uppfostran. ”Men alla andra får ju…”. Det är kanske absolut svårast under tonårsperioden när barnen börjar uppleva sig som unga vuxna och ska testa på ”farligheterna” som vuxna faktiskt håller på med. Dricka alkohol, röka och snusa är klassiker. Ungarna vill veta hur man själv var i samma ålder och med handen på hjärtat så har jag ju svårt att ljuga barnen rakt upp i ansiktet och säga att jag var en ängel som följde alla regler… så att föregå med gott exempel och visa hur man gör rätt är ju ibland ganska svårt. I trafiken finns det regler (lagar) men många verkar ändå tänka att det är rekommendationer. Inom idrottens värld tänjer man på gränser genom både ”feltolkningar” och rent fusk som doping. Jag har själv sett inom ungdomsfotboll när tränare tar med överåriga och låtsas att barnen är yngre. Fast det finns spelare i rätt ålder fast kanske inte tillräckligt bra för att laget ska vinna?

Hastighetsbegränsningar vet nog de flesta att de är till för att rädda liv och undvika olyckor men alla kör ju bättre än alla andra så jag förstår inte vem dessa begränsningar är till för? (för säkerhets skull förtydligar jag att det är ironi i den frågan) Tillbaks till ungarna och uppfostran. För att köpa alkohol så behöver man vara 20 år och gå till systembolaget för att kunna handla för privat bruk. Man får gå på restaurang och dricka när man är 18. Hur kommer det sig att så många yngre dricker alkohol? Helt sonika för att föräldrar tillåter det och att reglerna finns för att brytas. Så vissa regler har vi en liberal syn på (kollektiv sett) medan andra ser vi mer konservativt på. Till exempel att slå ihjäl en annan människa. Det regelbrottet ligger lite högre upp på skalan. Men om regler nu inte kan vara digitala, alltså ett eller noll, svart eller vitt, ja eller nej? Vad är anledningen? Jag har inget supersvar på det. Men jag kan reflektera över hur jag själv kan förhålla mig till det, hur konsekvent jag själv kan vara och vad det kan leda till. Går jag mot röd gubbe? Parkerar jag där man inte får parkera? Ställer jag mig på handikapparkeringen? Struntar jag i att betala parkeringsbiljetten? Håller jag hastighetsbegränsningarna? Ett av kanske de bästa exemplen på typiskt svenskt är att köa och vänta på sin tur. Alla har väl stått i en lång kassakö och förfasats över när en ny kassa öppnar och helt fel personer kommer först? 😉 När det händer tillräckligt många gånger så är det inte omöjligt att du själv råkade bli först i den nya kön. Eftersom alla andra…

De senaste åren har det varit en del rubriker kring arbetsmiljön för vägarbetare. Människor som går till sitt arbete på morgonen, vinkat av barnen på dagis och lämnat dom för alltid för att någon idiot kört 100 km/h förbi dennes arbetsplats. Fast det finns skyltar som anger 30 km/h. Den som kör 100 km/h förbi ett vägarbete kommer också att sitta i baren och äta under en pågående pandemi. Iallafall är risken ganska stor att det sammanfaller. Tänk dig att samma person bor i storstan och har ett fritidshus? Vad kan hindra personen från att tänka sig att åka dit trots uppmaningarna som trummas ut som mantran, dagligen i nationell tv? Jag gissar att det som skulle kunna fungera är att personen själv drabbas. Att det är just den personens gamla mamma som blivit sjuk och inte fått den vård som behövdes. Då kanske en tanke väcks. Det finns nog fler exempel. Men jag spinner vidare. Jag gissar att samme person skulle rikta sin ilska över mammans död mot en myndighet eller politikerna som är så flata att de inte begriper att alla borde låsas in i karantän tills detta är över. Hela världen gör ju helt tvärtom mot Sverige. Hur kan vi vara så korkade att tro att vår modell ska fungera? Demokrati bygger på att vi gör det vi enats om. Det handlar om heder. Att hedra överenskommelser. Demokrati är svårt att få att fungera eftersom det alltid finns de som ser möjligheten att utnyttja situationer till sin egen favör. Girigheten sättar käppar i hjulen. Korttidspermitteringarna är ett bra exempel där det bara går dagar innan det upptäcks att företag använder krispaket för att subventionera heltidsarbete. Jag kommer fortsätta trumma för hur viktigt det är att vara egoist. Men det är viktigt att definiera egoist på rätt sätt. Man ska vara snäll mot sig själv, göra saker och leva sitt liv för sin egen skull och inte låta andra styra ens val. Och man ska inte vara egoist på andras bekostnad. Vi kan välja vilka vi lever och umgås med men vi kan inte välja bort världen vi lever i. Vi kan däremot leva och visa på ett sätt som kan få världen att ändras. Genom att vara hänsynsfulla, hjälpande, förstående och ständigt mentalt närvarande. Om du är uppmärksam på både dig själv och din omgivning så ser du så mycket på ett annorlunda vis och du upptäcker saker hos dig själv som får dig att växa.

Så kanske det är så att om ingen gick mot röd gubbe kanske fler skulle överleva Corona?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: