Att sättas på prov

Ingen har nog undgått att världen drabbats av virus. Jag har tänkt många tankar kring jorden och mänskligheten under ganska lång tid. Att få ner stora och ibland väldigt abstrakta tankar till en vettig reflektion kan vara svårt, utmanade och inte bara väldigt provocerande för den som inte ger det sin egen eftertanke utan också på sina håll kanske upplevs både urspårat eller religiöst. Allt sitter i mottagarens betraktelse och tolkning.

Om vi skulle utmana vår egen verklighet med att första beskriva planeten jorden som en kropp, eller ett ekologiskt och balanserat system. Uppbyggd för att fungera med rätt mängd aktiviteter, återhämtning och balanserad kost. Att år efter år uppleva de fyra årstiderna och att ha lagom av nödvändigheter för att leva ett alldeles normalt liv. Den beskrivningen skulle kunna vara av en människa, en levande varelse som behöver en miljö som vi anpassat oss till för att överleva. En människa kan drabbas av sjukdom. Troligen beror sjukdomar på obalans, att något biologiskt har avvikit eller att vi exponerats av exempelvis en oönskad bakterie eller ett virus. Vi har under lång tid hittat sätt att läka oss med hjälp av naturen och ju mer vi utvecklats har vi skapat vedertagna vetenskaper och på exempelvis på kemisk väg också skapat mediciner. Oavsett hur så använder vi resurser som finns på planeten. Ingen tillkommer och inget försvinner. Det bara omvandlas.

I ett ekosystem finns det näringskedjor. Jag tror vi sen länge insett att människor på något vis befinner sig lite överallt i näringskedjorna. Om vi plockar bort människan från en miljö så är det lättare att se hur kedjan går från minsta beståndsdel till högsta rovdjuret. Människan kan troligen både besegra och besegras längs hela kedjan. Vi kan bli uppätna av vithajar och tigrar men också dö av insektsbett eller av förgiftning av ett grundämne. Vi är liksom överallt och vi ångar på. Troligen är människans värsta fiende människan själv. Eftersom vi är djur vi också så har vi säkerligen instinkter som att ”starkast överlever”. Men vi blir fler och fler och jorden har ju inte oändligt med resurser. Men om inget tillkommer och inget försvinner så kan vi ju vara smarta och vara rädda om resurserna vi har. Därför finns det ju en ganska god tanke med hållbarhet. Det vi inte behöver kan vi strunta i. Överkonsumtion och habegär vet vi sen länge har skapat uppdelning och konflikter. Solidaritet fungerar för de allra flesta men oftast bara när det är lugn och ro kring oss. När det börjar bli kriser så kommer instinkter fram och själviskheten blir starkare. Det gäller ju att överleva.

Om du för en stund tänker dig tanken att människan är olika former av virus på vår jord. Och jorden (och något som är större än vad vi ens tänker kan existera) gör vad den kan för att medicinera sig. Jorden behöver kanske också tvätta sig för att hålla god hygien och äta mediciner för att bli kvitt säsongsinfluensor av olika slag. Nu kanske jordens årstider handlar om hundratals eller tusentals år och inte bara några månader som vi har men lite jordbävningar här och där kanske är c-vitaminet, översvämningar är losec, torka, bränder och vulkanutbrott är vinterkräksjukan och sars, svininfluensa och corona är penicillinet? Betänk att vi är viruset. Virus muterar för att överleva. Vi muterar också för att överleva. Vi anpassar oss till att leva på det viset vi vill leva. Men om vi stället skulle anpassa oss till att leva och överleva på det viset som jorden skulle må bäst av? Då kanske vi skulle hamna i en symbios och slippa bli översköljda av jordens egna mediciner? Något jag tror jag lärt mig, både under egen levnad men också av historien är att efterfrågan styr tillgångar i rätt stor omfattning. Istället för att vi lever med det som andra ser till att finnas kan vi skapa en efterfrågan av mer hållbara lösningar. Men det kräver att vi tänker efter, att vi använder vår medvetenhet och inte låter andra bestämma åt oss. Vi har alla val att göra.

Jag ska hoppa tillbaka till det där med solidaritet i kombination med balans. (Miljö och hållbarhet hoppas jag snart är en självklarhet för alla.) Men vi ser ju hur samhället ändrats med globalisering och krig och vilken rädsla som uppstått när vi blandas med de som är olika oss. Vi omges av främmande människor som inkräktar och ska ha av vårt överflöd! Med digitaliseringen och hjärnor som manipuleras utan att vi förstår det så skräms vi. Rädslorna är våra allra största fiender till att vara humana. Vi blir mer och mer konflikträdda och gömmer oss bakom gemenskaper som vi kanske egentligen i grund och botten känner och vet är fel men den kortsiktiga tryggheten av tillhörighet blir starkare på grund av instinkten som tar makten över oss. Vi slutar tänka och följer istället strömmen. I strömmen som en fisk i ett stim eller ett får i en flock så uppstår dels en anonymitet men också en form av förlåtande bland alla andra som också befinner sig där. Det blir liksom ursäktat eftersom alla andra också gör si och gör så. Var finns de starka ledarna nuförtiden? De nationalistiska vindarna som blåst runt jorden och satt diktatorer och clowner vid makt har möjliggjorts genom fårskocksmentalitet och manipulation. Väl vid makten krigas det med alla medel för att behålla makten och egoismen flödar genom att använda skrämselmetoder. Man projicerar mot yttre fiender för att få följare i sin gemenskap. Och mitt i detta så skapas offer. Offren är vanliga människor som jag. De befinner sig bara på fel plats. Krafterna blir enorma i världen när vi styrs av rädslor. En person som befinner sig på rätt plats eller rätt sida väljer ju inte omedvetet att byta plats eller sida när det uppenbarligen skulle innebära att bli ett offer. Det låter väl rätt korkat?

Jag har inga patentlösningar på globala problem. Men jag kan göra val. Jag kan välja att värna om vår miljö. Jag kan välja att ta hänsyn till äldre människor och riskgrupper genom att följa myndigheters rekommendationer att tvätta händerna, undvika onödiga möten och vara vaksam på förkylningssymtom. Om jag tillhör en grupp med låg risk kan jag välja att inte tömma hyllorna i livsmedelsbutikerna och jag kan välja att inte sprida information som inte kommer från officiella källor. Jag kan välja att vara solidarisk, omtänksam och att inte låtsas vara expert eller bättre lämpad att ta de svåra besluten som tas av de vi själva valt och som inte heller vet mycket mer än vad vi andra vet. Med facit i hand vet vi. Att vara efterklok brukar inte hjälpa men det går att lära sig i efterhand.

Jag tycker paniken är obehaglig. Panik kan galoppera. Om vi inte tänker efter vet vi inte vad det kan leda till. Så jag uppmanar alla att behålla sitt lugn och att göra kloka och medvetna val. Även om Corona ”bara” är en vanlig influensa så kommer den gå till historien på något vis. Att den bromsar upp en väldig massa saker kanske är det bästa som hänt vår jord på länge? Den kanske kan få oss att ställa upp mer på varandra? Jorden kanske skapade ett vaccin som faktiskt fungerade?

Vi får väl se när vi har facit i hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: