Det kanske kraftfullaste verktyget för personlig utveckling

Har du nånsin lyssnat på, sett på eller förundrats över någon viss persons utstrålning, självsäkerhet och närvaro och tänkt ”tänk om jag också fick vara sån?”

För det första så har vi en förmåga att jämföra oss med andra. Hela tiden. Utan att vi ens är medvetna om det. Det är en form av drivkraft som i dagens samhälle kanske är en av de mest negativa åkommorna med stress, ångest, överkonsumtion och skenande psykisk ohälsa som följd…varken bra för själen eller miljön. Innan jag går in på det ”kraftfulla verktyget” vill jag påminna om att det inte finns genvägar. Steg för steg är fortfarande nyckeln och för att navigera sig fram behövs medvetenhet och aktiva val där autopiloten (instinkten) självfallet aldrig får bestämma åt dig

Så idag reflekterar jag över två möjliga ytterligheter. Ytterligheter som jag ser på det. Som jag ser på det just nu. Utifrån den plats jag just nu befinner på i mitt eget resande. Såklart har det en betydelse för dig var du är just nu. Den personliga utvecklingen genomförs på olika sätt och vi alla utvecklar olika delar i olika ordning av den enkla anledningen att vi är olika och har olika utgångslägen och förmågor redan från start. Men just jämförelsen med andra och den ”ständiga jakten på lycka” som den falska illusionen den är, anser den totalt övertygade jag , helt nödvändig att eliminera. Det kräver en medvetenhet och aktiva val med ständiga påminnelser för att ta sig förbi. Det är en sak att ha förebilder. Förebilder där vi hittar saker som egenskaper, handlingar eller konkreta resultat av dessa är något helt annat. Jämförelsen är nog hittills det största hindret jag stött på och som hinder är det inte en hög mur eller annat stort fast föremål som går att ta sig runt, över eller genom eller som går att rasera till en grushög. Jag ser det mer som ett tjockt och supermjukt underlag som vi vinglar fram på. Det kräver balans och fokus för att ta sig fram. Lite som att ta sig över träsk. Trampar du fel så sjunker du ner. Men när du koncentrerar dig och letar efter var du kan sätta ner fötterna så kommer du upptäcka att det finns fasta ställen att kliva eller hoppa på. Med rätt koncentration så tar du dig till slut förbi. Lärdomen har du med dig och genom att navigera större behöver du inte ens ta dig över träsken. Du upptäcker var dom finns och tar dig runt dom smidigt istället för att gång på gång upptäcka att du fastnat mitt i ett nytt. Så var medveten och jobba vidare med självinsikten. Känn dig själv som du. Inte som en kopia av någon annan!

Jaha, vad menade jag med rubriken då?

Finns det ett magiskt trollspö eller en genväg? Kanske ett knäpp med fingrarna för att helt plötsligt befinna sig någon annanstans snabbare än du hinner säga ”genväg”? Självklart inte. Jag står fast vid allt handlar om beteende och mod att vara oss själva. Beteende utifrån min egna person. Vi har det alla i oss och att bara våga vara sig själv, stå för det och ge fullständigt f-n i vad andra anser om det, gör oss större. Glöm aldrig att vara egoist. Jag återkommer ständigt till det. Men det är så viktigt att du tänker på dig själv och gör det som är bra för dig. Men inte på bekostnad av andra. Egoist utan att vara dum.

Ska han aldrig komma till kritan?

Påminn dig om att det inte finns genvägar! 🙂 Jag bygger inte upp till ett crescendo. Det är inte det det handlar om. Jag släpper inte vikten av att hitta, utveckla och ständigt använda lärdomarna. Genom att använda alla verktygen vid rätt tillfälle så slipper du trampa på minorna som är utlagda på resan, du slipper fastna i klibbiga nät och ödsla energi bara för att röra dig framåt. Ju mer du lärt dig, ju mer du plockar fram dina verktyg, ju mer du bara är dig själv desto mer kan du likna din resa med att dansa fram till tonerna från Sound of Music, på din egen äng vid ditt egna berg!

Kärlek! Det är den stora kanonen i arsenalen. Kärlek? Jag har ingen aning om vilken association du fick nu. Men jag hoppas du inte suckade och tänkte ”klyscha” och redan slutat läsa. Du kanske tänkte på Gandhi, Jesus eller Tomas Di Leva?. Om du överhuvudtaget tänkte på en gestalt så blev det en jämförelse och tanken kom instinktivt och per automatik tog autopiloten över. Sånt händer. Ständigt. Knepet är att ta kontrollen direkt. Det är inte farligt att autopiloten finns där (det kallas instinkt). Bara du lär dig att ständigt befinna dig i din medvetenhet och ta kontroll i stunden så är det inga problem. Stanna bara upp direkt och använd något av dina verktyg. (andas djupt fungerar i de flesta fall om du inte vet vilket annat du ska ta till). Hursomhelst, tillbaka till kärlek. I min värld är det ett samlingsbegrepp för omtanke, värme, tillåtelse, tålamod, lyssnande, välvilja, förståelse, storhet, godhet och you name it! Plocka fram dina egna synonymer och liknelser. Kärlek handlar för mig om att å ena sidan vara egoist för att jag själv ska må bra. Att jag tillåter mig själv att vara och göra det som jag behöver. Men kärlek handlar lika mycket om att skapa en atmosfär kring dig. När du landat i dig själv och börjat bli stabilare kan du påverka dig själv så positivt genom att också utåt visa din harmoni. Om du är närvarande och faktiskt lyssnar på den som pratar med dig, om du visar att du tillåter andra att få vara sig själva, att du inte suckar eller brusar upp utan bara låter andra få våga uttrycka sig som dom behöver, kommer du både växa själv men också få andra att växa. Det skapar tillit och utrymme. Det finns falluckor, minor och klibbiga nät även här. Energitjuvarna, utnyttjarna och de som du faktiskt väljer bort ingår inte i resonemanget. Dom har jag nämnt några gånger tidigare så det är även här lika viktigt att tänka steg för steg. Vi kan inte hoppa över något. (att jag påminner är för att alla som läser inte varit med från början och om t ex detta är den första reflektionen du läser så kan det vara svårt att hänga med utan att ha läst tidigare reflektioner). Så för att även användandet av kärleksverktyget ska fungera krävs din medvetenhet och har du kommit långt så kan du ganska lätt läsa av, tolka och förstå snabbt den andre och därefter anpassa nivån på ditt uttryck. Nya människor kan ju vara energitjuvar! Så självfallet ligger användandet av kärlek på olika nivåer helt beroende på hur väl du känner den andre. Det är som alla andra verktyg ett enskilt verktyg som ska användas vid rätt tillfälle. Det är inget multiverktyg men det är ändå mångsidigt pga sin styrka. Det hjälper dig att vara i nuet. Det hjälper dig att göra medvetna val. Det hjälper dig att inte bli arg. Det hjälper dig helt enkelt att ha autopiloten avstängd.

Visa kärlek. Och väx med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: