Kraften i att lyssna

För att hjälpa behöver du först förstå. Jag tänker att konflikter mellan personer oftast bara handlar om oförstånd, oförståelse och många gånger brist på empati eller viljan att sätta sig in någon annans situation men missförstånd och att faktiskt inte ens lyssna är nog närmast sanningen. För mig är det så självklart nuförtiden och jag bara önskade fler kunde stänga av sina autopiloter för att överhuvudtaget tänka. Vi ger inte tid till oss själva att läka och fungera. Hur ska vi då ha tid och möjlighet att hjälpa andra utan att till slut gå sönder? På min egen resa har jag kommit till en plats som verkar ge mig massor av krafter där jag kan uträtta mycket och fortfarande må bra trots att så mycket energi används. Att behärska medvetenheten är kraftfullt och att veta att resan fortsätter till nya platser och nya nivåer kan inte upplevas som annat än stimulerande. Det har inneburit stora förändringar i mitt liv. Jag är vaksam på signaler av oro och andra stressignaler och befinner mig ofta nära gränsen men vet när det är för nära. Just det är en annan pågående reflektion där min nuvarande teori är att vi vi har en inre drivkraft som ständigt vill få oss att ta oss framåt som en utforskande motor som kanske inte går att stänga av. Det känns som något jag kommer återkomma till för jag räknar med att den platsen ingår i resplanen 🙂

Jag hoppar tillbaks till lyssnandet.

Jag var inne på temat lyssna tidigare (inlägg från maj 2019 och vill du läsa finns det här) fast då kanske från en annan vinkel. Det jag är inne på nu är baserat på att du behärskar att vara i nuet, alltså avstängda instinktiva handlingar och rätt och slätt att köra manuellt. Att lyssna är också att observera. Med fullständig närvaro kan du se på och lyssna på en annan människa som om du läser en bok. Tänk själv vilken kraft det kan ge dig om du helt plötsligt hör kristallklart med en känsla av att du samtidigt förstår till 100% vad den andre säger, totalt befriat från krusiduller. Och samtidigt är kroppsspråk, ansiktsuttryck, toner i röster osv en del av lyssnandet. Det är omöjligt att missförstå. Jag är inte där men jag är en bra bit på väg. Bara genom att att ha fått gå in på den stigen och upptäckt förmågan är jag så långt mycket mer fram än var jag befann mig förut när det gäller att läsa och förstå. I situationer med andra människor blir en sån förmåga till stor hjälp att hjälpa. Många gånger strävar man åt samma slutmål, t ex på en arbetsplats. När man talar högt om vart man vill så brukar enigheten finnas där men när det kommer till huret så uppstår konflikterna. Alla tänker olika och har fokuset 100% riktat utifrån sitt eget perspektiv. Men alla har ju olika roller, bakgrund, egna utmaningar, problem eller avsaknad av verktyg. För att uppnå gemensamma och väl fungerande handlingar så behöver vi förstå varandras behov. Och för att göra det så behöver vi självklart lyssna. Och här är vi tillbaka till hur viktigt det är att inte bara höra ljud. Att lyssna betyder att skapa sig en uppfattning om vad som faktiskt menas ur en annans perspektiv och inte vara snabb med slutsatser vad den andre menar genom att tolka på sitt eget sätt. Att lyssna är den ena av de viktigaste parametrarna i en kommunikation och dialog. Den andra är att framföra, tala och förmedla på ett sätt som får mottagaren att förstå. Det är stora frågor i vår egna lilla värld. Om du tänker dig att din värld är en ballong och alla andras också är ballonger så vet du också vad som händer när två ballonger trycks ihop eller kastas mot varandra. Om du trycker ihop dom och tänker dig det som två personer som försöker nå fram till varandra t ex för att försöka lösa en konflikt. De kommer att var hoptryckta så länge man håller trycket utifrån (viljan). Men när du släpper trycket så kommer ballongerna ganska snabbt att fara åt olika håll. Tänk samma med två ilskna eller irriterade personer som är osams. I stundens hetta, i en situation där de behöver prata (lyssnar aldrig) med varandra så är det som att kasta två ballonger mot varandra. Snabbt ihop och lika snabbt studsar de ifrån varandra.

Vad kan vi göra för att få ändring då? För det första kan vi inte fortsätta vara ballonger. Dom är ogenomträngliga om de ska fortsätta vara hela. Stick hål så smäller den. Nej, vi behöver tänka oss andra former. En variant är såpbubblor. Om vi lär oss lyssna så kan vi transformeras. Såpbubblor kan både gå i varandra och även helt gå ihop till något större. Den symboliken kan jag relatera till. Jag ser lugn, harmoni, svävande men också något skört. Vi behöver behandla varandra varsammare. Ömsesidigt förstås. Men här kan alltid den ene vara mer lyssnande från början. Det är som ett ständigt lärande. Om du först visar att du har lyssnat och förstått kan det utveckla den andre också. Utveckla i form av att dela med dig av dina egna erfarenheter från din egna resa. Glöm aldrig steg för steg. Det går inte bara att hoppa över en massa steg och tro att genvägarna fungerar, det gör inte det. Resan handlar ju om den egna utvecklingen och när du behärskar dig själv kan du hjälpa andra.

Eftersom våra hjärnor både är enkla och troligen det mest avancerade på jorden så tänker jag ofta på hur jag kan förmedla genom liknelser. En inre resa ger mig en bild som för någon annan troligen ser helt annorlunda ut och då kan symbolik och liknelser vara ett sätt att få en annan att därifrån skapa egna bilder. Jag har vid något tillfälle använt uttrycket ”att resa i resan” som ett uttryck för olika dimensioner. Det finns EN given resa och det är livet. Men under livets gång pågår det många saker samtidigt och vi utvecklar olika saker, både i olika perioder men också parallellt fast olika fort. Det kan hjälpa att ge en bättre bild när jag svamlar. Det ena behöver inte utesluta det andra men för att vissa förmågor eller steg ska vara möjliga kan de behöva föregås av något annat. Det är såklart personligt men i kommunikation och förståelse tror jag det är extra viktigt att vara medveten om. Du har väl träffat en människa som du älskar att vara med. Den kan vara varm, social, rolig och en massa annat. Men sen i andra situationer är det som att du inte känner igen den? Jag tror faktiskt att vi alla är såna. Det kan ju bero på att vi inte är hela. Vi saknar balansen mellan självbild, självförtroende och självkännedom. Vi förstår oss inte på oss själva. Och hur ska vi då förstå andra? Genom att ha fokuset på mig själv, jobba med självinsikten, fortsätta vara egoist utan att vara dum för att nå fram till att jag själv mår bra och gör val som passar mig och får mig att må bra är mitt A och O. Därifrån utvecklar vi sen vidare de olika ”inre” områdena, ett efter ett. Det är lite som att lägga pussel men för varje steg på resan så blir något annat enklare också. Bara för att någon varit länge på sin inre resa och upplevs som stark, trygg, empatisk, förstående och fullständigt harmoniskt betyder inte det att man är fläckfri. Alla har brister och vi kan alltid bli en bättre version av oss själva. Men om vi fortsätter att lyssna och tar till oss vad andra ger oss så täpper vi till lite här och där. Jag vet att jag själv drar iväg i mina resonemang och tror titt som tätt att mina teorier är de enda rätta och glömmer att en annan egentligen menar samma sak men att vi bara uttrycker oss på olika sätt. Så jag kan inte tillräckligt mycket poängtera vikten av att lyssna och samtidigt vara härvarande för att verkligen försöka förstå vad den andre menar.

Låt varje dag bli en bra dag genom att lyssna på dig själv först, i ditt medvetna jag.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: