Vad är egentligen principer?

Våga vara annorlunda

Hej! Jag har varit på paus ett tag. Anledningarna är flera men i grund och botten har det bara handlat om att fördela energi. Jag har fokuserat på andra saker och vi behöver välja vad använder tiden till. Att bara göra fler saker uppå det vi redan har tror jag alla vet att kan leda till överhettning och det vill iallafall inte jag ska ske.

Senaste tiden har jag funderat på principer. Inte så mycket på innebörden av vad en princip är. Ordet beskriver grundfenomen som kan likställas med lag men är mer åt något som blivit allmängiltigt som följs. Det jag funderat på är att vardagliga ”principer” många gånger handlar om avsaknad av eftertanke. Bara för att något alltid gjorts på ett visst sätt behöver det inte betyda att man behöver fortsätta att göra likadant. Nu tänker jag att det är skillnad på vanor och principer och principerna kanske är enklare att relatera till när det gäller situationer utanför det privata, typ i skolor, samhälle och arbetsplatser. Jag upplever att människor tar till principer bara för att det är ”enklast” så. Men jag tycker det många gånger blir så uppenbart att det kan vara för att man sagt eller bestämt något och trots att andra ifrågasätter det eller kommer med förslag som skulle kunna förbättra så slås det undan och det ska hållas fast eller bara fortsätta i samma gamla invanda mönster. Ofta kommer dessa principer från hierarkier, gamla ouppklarade konflikter, fördomar eller rent krasst avsaknad av tillit och mod. Och grejen är att det inte handlar om medvetna beslut. Det är återigen instinktiva beslut och rädslor mot att våga pröva något nytt och utifrån sett okonventionella sätt att hantera situationer. Och självklart rädslor för att tappa ansiktet eller erkänna att man har fel eller att någon vet bättre som inte ska kunna veta bättre…

Om vi har en grupp människor som lever i ekorrhjulet med ständigt nya krav, förväntningar (både egna och andras) som uppenbart är överbelastade och i sin tur har olika ”principer” så uppstår nya konflikter, grupperingar och missnöjen. Det är ju synnerligen ett accelererande moment 22. Betänk att en sån grupp kunde stänga av sina autopiloter, att de hade bra självinsikt och saknade prestige? Se framför dig hur de lyssnar på varandra, utvecklar idéer tillsammans och prioriterar gemensamt. Man skapar harmoni. Avsaknaden av detta skapar istället stress, missnöje, utbrändhet och sorg som exempel. Man upplever kaos, oordning samt avsaknad av struktur och rörigheten som uppstår skapar känslor av att bli överkörd och överbelamrad och man vet inte hur man ska ta sig ur sin situation. Det hjälper inte heller att säga ifrån. Nej blir inte accepterat när prioriteringarna saknas. Allt blir lika ”viktigt” men inget blir bra genomfört. Frustrationen och känslan av att inte räcka till bara växer och det bara snurrar snabbare och snabbare.

Så jag tänker att det egentligen inte är svårare än att lyssna och våga göra annorlunda. Och att lyssna ordentligt på vad som faktiskt sägs! Alla behöver få komma till tals och ur detta är det inte så komplicerat att enas om vad som är det rätta. Den stora utmaningen är kanske att få alla att vara ärliga. Det är ju verkligen ett område som blir lidande på grund av rädslor vi bär på. Och då är vi tillbaks på individnivån igen där vi vet att många inte landat i sina egna insikter. Så chansen att en grupp bestående av individer som samtliga är i balans är ganska liten. Och hur ska då en större balans kunna skapas? Fundamenten är ju inte stabila! Ja, det är ju en ganska stor och filosofisk fråga. Många gånger kanske t o m något vi tror är ouppnåeligt? Men det är ingen skillnad mot den egna inre resan. Vi ger upp när det första vi gör är att tro att vi ska kunna ta oss direkt till målet! Ett steg i taget, ett steg i taget… Om vi slutar förstora saker och fokuserar på att ta stegen istället så kommer vi ju framåt. I gruppsammanhang lär nog individerna gå lite i otakt men visar man hänsyn, lyssnar och fokuserar på att ha autopiloten avstängd så undviks slentrian, instinktiva beslut och användande av ”principer”.

Så det handlar i princip om att våga vägra principer! Var annorlunda 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: