Gryningsljus och meningsfullhet

Att vakna om morgonen är en ny början. Tiden står aldrig still. För varje dag som passerat har mitt liv fyllts på med något nytt. Oavsett om den ena dagen kan vara den andra lik så är har den varit unik. Varje enskilt tillfälle är något jag bara upplever en enda gång. Jag väljer alltid själv hur just det ögonblicket ska vara. Om jag väljer att uppleva varje dag som det vore min sista, hur skulle den se ut? Skulle jag vilja uppleva den som lång eller kort? Framförallt skulle jag välja att göra den meningsfull.

Jag tänker många gånger på att vi människor gör mängder med saker som är det omvända till meningsfullt. Betydelselöst…vad menas med det? Om något har en betydelse borde det ha ett värde för mig. Det borde vara viktigt. Mina handlingar och mina val, likväl som mina ickeval eller att inte göra något alls kan också vara aktiva handlingar som har en mening just för mig. På samma sätt som att sova, dricka vatten och äta näringsrik mat kan jag välja att ge näring till själen, mitt inre och syftet med att finnas till.

Det är två dagar kvar på detta år. Vi mäter tid och gör avstamp hela tiden. Vi går upp varje dag, vi sysselsätter oss t ex med skola och arbete på vardagar och varje fredag börjar en ny helg. Varje måndag börjar en ny vecka och varje den första börjar en ny månad. Varje år börjar det fyra årstider. Vi mäter hur många födelsedagar vi passerar i livet. Vi ramar in livet och får något att hålla oss till. Vad vi gör med tiden är sånt vi lärt oss och sedermera sånt vi själva lärt oss att känna igen. Vi får intryck av andra som lever livet lite annorlunda än oss själva och intrycken ger oss nya mål att uppnå. Människor kopierar och utvecklar. Vi gör som alla andra, vare sig vi vill eller ej. Vi är programmerade till det.Men vi har inbyggt i oss att vara unika individer. Vi anpassar det kopierade till att passa oss själva.

Jag kan inte låta bli att reflektera över hur våra biologiska funktioner i dagens höga tempo får oss att automatiskt göra saker vi egentligen inte vill eller behöver. Intrycken är så många och våra hjärnor kämpar med att anpassa sig. När vi ser vad andra gör vill vi göra lika. Vi kan inte sortera att många andra gör många unika saker. Vi ser på sociala medier, vi hör vänner och arbetskamrater berätta och vi ser reklam. Det vi ser och hör översätts i det undermedvetna att alla gör allting, inte att många gör enskilda ting. Det skapar en stress när signalen blir att du själv inte gör en bråkdel av vad ”alla andra gör”. Vi vill ju vara lika, vi vill ju inte vara annorlunda!

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om autopiloten och instinkten den förespeglar. Den är svår att kontrollera men är en förutsättning att kunna behärska för att göra den inre resan. Autopiloten slår ut den inre kompassen. Min tanke med denna reflektion är att prova ett nytt sätt att kontrollera den. Genom att tänka på gryningen och att leva dagen som den sista. Genom att fånga dagen. Du kan stanna upp i varje situation, observera, känna efter och göra det aktiva valet som har en betydelse för dig. Att söka efter det som är meningsfullt. Leta aktivt efter intrycken, studera detaljerna och känn in dina känslor just där du är. Känns det bra så är det bra. Känns det inte bra så är det sant. Det behöver inte vara så komplicerat. När du börjar behärska tekniken så klarnar väldigt mycket. Din dimma lättar och bilden av var du vill framträder i all sin tydlighet. Ditt nästa val är att bli kvar där du är eller att kasta dig ut för stupet och lita på dig själv. När självinsikten väl kommit och beslutsamheten om det rätta finns där så kommer modet automatiskt. För om du inte vågar så kommer du du inte vidare. Det första steget på din resa blir inte av.

Ser du gryningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: