Mot ljusare tider

Dan före dan och vintersolståndet har passerat. Det ser ljusare ut!

Allt jag önskar… Tomten, kan jag få det? Ho, ho, ho ”visst kan du det!”

Att tro på tomten gör vi alla. Som barn var det självklart. Sen blir vi större och andra berättar att han bara är påhittad. Jag gissar att du känner till Peter Pan? Det är också en historia om tro. Tror vi så blir det. Hur är det med religion? Finns det en Gud, eller gudar? Finns det likheter mellan tomten, historien om Peter Pan och Gud? I samma tankeområde dyker Astrid Lindgren upp i mitt huvud. Astrid skrev och berättade om barn och deras tankar. Samtidigt var Astrid alltid en ambassadör mot orättvisor och ett fåtal gånger engagerade hon sig i samhällsdebatten. En stark personlighet som radade upp berättelse efter berättelse som gått hem hos läsarna. Det finns en Astridsaga för alla. Varför? De handlar om barns tankar och i berättelserna finns det djup beskrivet på ett enkelt sätt som berör. Nästan som vuxna saker ur ett barns perspektiv. Enkelt och självklart och med viktig symbolik till vår nutid. Men många ser det bara som sagor. Det skulle lika gärna vara en instruktionsbok. Bara vi vill.

Många uppskattar julen. En tid då vi får gå tillbaka till minnen från barndomen. Vi vårdar traditioner men det kanske lika mycket handlar om att stanna upp och hitta tillbaka en liten stund till den tid då vi var barn och saker var enklare och mer självklara? Kan det vara så att vi har något inne i oss som försöker säga oss något? Som om vi påminns genom sagor, berättelser eller sökandet efter en tro men egentligen använder en mekanism i oss själva som signalerar eftertanke? Vilken Astridkaraktär är du? Tänk om alla stannade upp och var lika lika modiga, naturliga, rättvisa, moraliska, utforskande och äventyrliga som barnen i sagorna? Är det vad Tomten och Gud symboliserar? Tänk om Tomten och Gud är något inom oss som då och då når igenom och nästan är framme i vårt medvetna och att det är vi själva som känner oss vilsna? Tänk om…?

Jag vet att mina reflektioner kan sväva iväg för vissa. Fast samtidigt tycker jag att jag ser naturliga kopplingar och att många skilda saker har med varandra att göra och att det är vi människor som krånglat till det så mycket. Genom att instinktivt, med autopiloten i låst läge, storma fram i livet utan att tänka och samtidigt glömma bort allt det där som är viktigt för oss. Vi missar harmonin, den äkta kärleken och annat som gör oss på riktigt lyckliga. Vi slutar älska oss själva, vi stressar, lever materiella liv och hamnar i ekorrhjulen som vi inte vet hur vi ska ta oss ur. Men när tomten kommer så får vi en lugn stund. En paus, en oas i livet. Helt enkelt en rast innan vi kastar oss ut i stormen igen. Vill du ut i stormen igen?

Hur ser din önskelista ut? Självklart menar jag inte fysiska paket. Kanske självklart men jag känner att det är viktigt att poängtera för att behålla fokuset på rätt saker. Önskelistan för ditt liv. Vad är det saknar? Vad är det du vill ha? ”Finns det några snälla barn här?” (vad menas egentligen?) Om du är snäll så kommer du att få det. Om du är snäll mot dig själv så är det du själv som kommer att ge dig det du saknar. Du själv kan göra dig hel. Men för att hitta de saknade delarna av ditt liv behöver du landa i insikt, i självinsikten, som så många gör allt för att dölja för sig själva av rädsla. Vilken rädslan är vet bara du. Men rädslan är falsk. Den är bara ett totalt onödigt självskydd som jag inte riktigt listat ut varför vi har utom att det blivit nedärvt genom tusentals år av faror som idag är helt andra.

Klockan 05.19 imorse vände det mot ljusare tider. Just idag kan få symbolisera ett nytt val i äventyret. Ett nytt steg på min resa. En kontemplation för att hitta fler glömda vrår i mitt inre. Det är fantastiskt. Allt jag önskar mig kan jag ge mig.

God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: