Frihetskänsla?

Det finns nog många definitioner av att känna sig fri. Vad får dig att känna dig fri? Frihetskänsla tror jag många kan förknippa med situationer av lycka. Det kan vara på en plats som är din oas eller en plats du besöker för första gången. Helt plötsligt infinner sig en känsla som är det motsatta av tyngd och det kan ju dyka upp i en situation närsomhelst, bland folk, hemma, på jobbet, på skogspromenaden, när du reser iväg för att vara ledig, sätter dig på cykeln, möter en blick, när du precis löst ett problem, hjälpt någon annan osv. Jag tänker att det är ett mångfacetterat ord som kan användas just för att beskriva en känsla. Känslan är personlig men det som ändå slår mig är att just där och då har vi en möjlighet att fånga just en känsla. Att stanna i den eller försöka förstå den för att upptäcka hur jag själv kan lära mig att kontrollera den. Vi är sökande. Vi har alltid varit sökande. Men när vi inte ser skogen för alla träd, när vi är vilsna i dimman så kan vi så lätt fastna precis som man inte kommer någonstans alls. Att fastna blir tungt och att inte se tydligt eller att vara vilsen i dunklet skapar frustration som är en stor bov i vår resa i livets. Därför kan just denna övning vara det du behöver för att komma vidare.

Jag själv provar många olika vinklingar på allt möjligt. När saker inte fungerar testar jag nya grepp. Att lära sig tänka utanför den berömda boxen och att inte låsa sig vid invanda tankesätt och mönster genom att tänka att ”ingenting är omöjligt” fungerar. Hindren vi ser är våra egna begränsningar, du vet ”självskyddet” och våra onödiga rädslor som vi har så länge vi inte slänger dom i soptunnan där de hör hemma. Om du känner dig hårt bunden, tycker att du har dåligt självförtroende, att alla andra är bättre, att du aldrig kan få lyckas osv så är det klart att fötterna kan kännas fast cementerade på samma plats under lång tid. Jag kan inte tjata nog om min egen bild att du har total makt över den situationen hur svårt det än är att sätta sig in i det påståendet. Varje gång du INTE tror på dig själv så är det faktiskt bara du själv som har programmerats dit av en massa olika anledningar. Men jag är övertygad om att alla upplever positiva känslor då och då, hur nere du än är. ”Man kan glädjas för det lilla”, ”Det finns ljus i mörkret” tror jag att alla kan hålla med om. Saknas det så behövs professionell hjälp och då behöver du verkligen be om hjälpen för att få upp näsan över vattenytan. Men om du inte är helt under ytan så har du kontroll över dig själv hur svårt det än är att tro på det. Mängden kontroll är en annan sak och här handlar det snarare om vad du vill eftersom ingen annan kan bestämma vad du vill eller kan.

När känslan av lycka dyker upp så stanna upp. Stanna i känslan och vägra något som drar dig därifrån. Fundera på vad som fick dig att känna just så. Varje känsla av lycka och glädje får dig att växa, klättra eller ta ett steg framåt. Det är i rätt riktning och det är en ögonöppnare. Det är en glimt av något som doldes i dimman. Känslan kommer ofta av att ha lyckats med något. Du kan ha sagt något som din omgivning håller med om. Du råkade säga vad du tyckte helt spontant. Det kanske t o m kändes fruktansvärt fel och känslan av att ”nu smäller det” dök upp? Och reaktionen blev det omvända? Du gjorde något du inte vågat tidigare utan att tänka dig för. Och det fungerade? Det var inte farligt? Wow-känsla! ”Shit, gjorde jag just det där?” Grattis! Det har säkert hänt dig och det jag vill komma till är att det tar dig framåt och du växer. Det som är så viktigt är att när du väl gjort det så kan du göra det igen. Det behöver inte vara någon annan som ger dig beröm, klappar dig på axeln och ger dig bekräftelsen. Du kan ge dig själv den bekräftelsen. Och eftersom du gjort det kan du göra det igen. Repetera och repetera. Om och om igen. Det sätter sig i ryggraden och det känns bekvämt. Hemligheten är inte egentligen hemlig. Det handlar om att vara medveten genom att stänga av instinkten/autopiloten och göra saker medvetet trots att det känns lite otäckt. Alltså ingen hemlighet utan bara medvetet handlande och att ta beslut som självskyddet, fegheten och rädslorna inte får sätta stopp för. Nu kanske det dök upp en liten klump i magen igen, självförtroendet drar dig tillbaka och tanken ”inte kan väl lilla jag…” kommer tillbaka? Det gör det bara när du ser situationer som är större än de lärande situationerna. Tänk mindre! Tänk ett steg i taget! Backa tillbaka och använd situationer som är mindre omfattande och närmare dig själv. Scenskräck kommer av den inre bilden av att stå på en stor arena inför massor av människor fast verkligheten är att du sitter runt ett bord med tre människor. Hänger du med? Hjärnan spökar bara när tankarna är irrationella och det är dom bara när det omedvetna styr dig.

En bra övning att växa med är att ge återkoppling. Det är alltid lättast att ge positiv återkoppling genom beröm. Ska du öva med positiv återkoppling behöver du ge återkoppling på det du inte normalt brukar göra eller på ett sätt du inte brukar göra. Istället för att säga ”vad bra du är” eller ”du är alltid så duktig” så uttryck dig från din egen reaktion eller känsla som ”när du säger eller gör sådär så blir jag så glad”. Gör det lite mer specifikt men utgå från din egen känsla. Beröm kan man ge utan att mena det men då blir det just också betydelselöst för dig själv. Det handlar mer om att lyfta andra och då kan det lilla betyda mycket. Men om det ska betyda mer kan det vara av mycket större vikt att återkoppla det som behöver utvecklas. Fast det är lika viktigt att utgå från sig själv så att man inte bara ”mästrar”. Säg inte bara ”du behöver vara tydligare”. Det är vad du tycker men fundera på varför du tycker det. ”Jag förstår inte riktigt vad du menar när du uttrycker dig som du gör”. Hör du skillnaden? Det är en återkoppling men du utgår från dig själv samtidigt som du inte ”kritiserar”. Sen kan återkoppling ändå vara bara för att hjälpa någon annan men glöm inte att det faktiskt får dig själv att växa också. För känslan är ofta att det kan kännas obehagligt eller just mästrande och vi är rädda för att ge bilden av att vi letar fel. Känner du någon som har ett ”ticksord”, ett berömt pausord som används bara för att fylla ut? T ex ”liksom”? Just det ordet är vanligt och jag har en förmåga att höra det väldigt tydligt. Därför brukar jag oftast ge återkoppling till personer som använder det när jag får möjlighet. Att göra det till någon man inte känner kan kännas väldans obekvämt men man vänjer sig 🙂 Genom att bara göra det, om och om igen. Det kan ju vara någon som i övrigt är ”felfri” men ändå har ett ticks! Då brukar jag bara fråga ”har någon sagt tidigare att du säger ”liksom” väldigt ofta? Spontant brukar svaret bli ”nej, gör jag det?” och de ser förvånade ut. Följ upp med ”du gjorde en riktigt bra presentation och budskapet var supertydligt men du slänger in ‘liksom’ lite överallt då kunde jag uppleva att vissa saker kändes lite osäkert även om jag vet att det inte är så. Ville bara säga det. Utan ‘liksom’ blir det helt perfekt.” Och jag har aldrig upplevt att någon blir ledsen, arg, förnärmad eller på något annat sätt varit negativ. Och jag tror att det helt enkelt beror på att återkoppling ges alldeles för sällan. Och visst är det väl fantastiskt att din egen träning i att bli modigare, starkare och mer självsäker också lyfter andra?

För mig är det en frihetskänsla att våga vara mig själv och göra och säga vad jag tycker. Alla kan inte gilla alla och för de som ogillar mitt sätt att göra det på får väl tycka det. Det är ju inte dom som ska bestämma över mitt liv. Det är jag som gör. Jag väljer själv vad jag vill göra. Jag är fri. Är du fri?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: