Tålamod, uthållighet och lite jävlar anamma

Människor är lata av naturen. Jag är lat, du är lat, alla är lata. Vi är olika lata och vissa verkar faktiskt inte vara lata överhuvudtaget. Allt är relativt och kan väl sägas finnas på skalor. Det mesta går att jämföra och vi är experter på att jämföra oss. Vi vill, vi önskar, vi gör. Men latmasken vill hitta genvägar. Finns inte genvägarna så ”skiter vi i det”. Vi är jag själv och latmasken är mitt beteende. Lat betyder inte bara att vara soffliggare. Lat betyder också bekväm. Att vara bekväm betyder att göra så lite som möjligt eller så enkelt som möjligt. Krångla inte till det, då blir det inte gjort. Och vi gör det krångligt för att slippa göra saker. Om du inte håller med om det så är det för att du inte vill det. Och för att du inte tänker så i ditt medvetna. Medvetandegraden är helt avgörande. Och vad jag kopplar detta till är nivån av självinsikt. Det går ju faktiskt att också helt medvetet göra aktiva val att göra ingenting och vara nöjd med det. Vi är ju alla olika gör egna medvetna val som passar just oss själva. Så länge vi mår bra i valen så har vi gjort de rätta valen. Fast jag tror att de som befinner sig i den gruppen aldrig skulle sökt sig till mina reflektioner överhuvudtaget.

Så om du läst mina tidigare inlägg och fortsätter läsa så är min känsla att du söker. Förhoppningsvis hittar du en vinkling som väcker dina tankar och du skapar dina egna unika förändringar, din egen unika resa. Jag reflekterar samtidigt som jag utforskar mig själv och skrivandet är ett verktyg för att både ställa frågor till mig själv och bolla tankarna som dyker upp. Jag försöker beskriva enkelheten i det som upplevs komplicerat. Men det som är komplicerat är bara du själv. Jag har ju absolut inte alla svar på allt och kan inte på långa vägar veta hur vi faktiskt fungerar. Däremot kan jag berätta vad jag upplever och reflektera samtidigt som jag ser resultat. När jag läser och lyssnar på andra människors utvecklande teorier så upplever jag dom ibland väldigt abstrakta. Fast då försöker jag inte förstå den exakta innebörden. Jag försöker istället ”känna igen”. Något kan beskrivas väldigt olika men i grund och botten betyda samma sak. Det är hur jag lever och hur jag gör som är det väsentliga. Men enkelheten som jag ser överallt är det fundamentala ”jaget”. När jag landade i att det är bara jag som bestämmer över mig själv och inte, omedvetet, låter andra styra mig i mina val så lossnade det ordentligt. Vi lever i en värld där vi inte bara kan göra precis som vi vill så självklart har vi olika saker att förhålla oss till men dina värderingar är dina egna. Lever du inte efter egna värderingar så får du inte balans och du kommer inte att må som du skulle kunna göra.

Jag menar att det inte finns mirakelpiller och det finns inga genvägar. Men vi behöver inga genvägar. Vi behöver snarare bränsle eller reservdelar. Att sitta bakom ratten i en bil som inte fungerar tar oss inte framåt. Det blir ganska tråkigt att sitta kvar och inte komma nånstans. Men om vi lyfter på huven och reparerar felet, eller bara fyller på tanken så kan vi åka iväg. Men vi behöver också fylla på tanken under resan. Annars kommer vi stå still igen. Det är ju bara så. Det förstår alla. Men om du gör en liknelse med dig själv? Hur ofta ger du själv service och hur ofta fyller du på tanken?

Rubriken idag har innebörden att inte ge upp på dig själv, tro på att du kan göra det du drömmer om och att ge det sin tid. Vill du så kan du. Och att vilja handlar om att vägra låta dig lura dig själv med argumenten om hur svårt det är. Det finns så många ”hinder”. Men hindren handlar om bekvämlighet. Klart att det kan kännas ouppnåeligt om du tror att en stor förändring kan göras till imorgon. Det är viktigt att vara realist när vi pratar om verkliga saker. Flytta? Byta jobb? Bryta upp från ett förhållande? Det är stora saker. Svåra saker. Men man gör det steg för steg? Först beslut, därefter påbörja praktiska saker. Du behöver vara aktiv och ta reda på hur du praktiskt ska gå tillväga och ha tålamodet att det tar olika lång tid att göra saker. Gör det något att det tar ett år? Eller två? Om det handlar om att realisera en dröm och med vetskapen om att du kommer att må så mycket bättre, vara gladare och alldeles nöjd med dig själv? Eller vill du stå kvar där du är? Att alla argumenten och ”hindren” få vara det som bestämmer i ditt liv? Vems är argumenten? Här kommer modet in igen. Utan mod, ingen förändring. Du behöver våga. Du behöver ta kommandot över dig själv.

För varje steg du tar så ökar självförtroendet. Du växer, du blir självständig, du blir egoisten du förtjänar. Kom bara ihåg att vara snäll. Egoist utan att vara dum. Alla har ansvar för sig själva. Vi kan hjälpa andra men vi kan inte ta ansvar för alla andra. Det är väldigt lätt att hitta motargument i det resonemanget. Det viktiga är att du sorterar i argumenten. För vems ansvar är det egentligen som gör att du har ont i magen och som hindrar dig från att egentligen säga nej?

Jävlar anamma handlar om att stå på sig och inte ge upp. Håll fast och slås inte ner av att det kommer motgångar. Men hitta dina grundläggande ”regler” och verktyg och använd dom. Du får ett förhållningssätt till livet som tar dig framåt. Lev dina värderingar och håll fast dom. Våga säga vad du tycker. ”Vad är det värsta som kan hända?”. Låt inte instinkterna styra, ”ha autopiloten avstängd”. Känner du nej så säg nej. Våga prova nya saker. Säg ja där du brukar säga nej. Våga vara den du vill vara. Lev ditt liv och inte andras. Ha tålamod och inställd på att du tvingas navigera bland andra människor med egna agendor som samtidigt styrs av deras autopiloter. Det bästa sättet är att vara fokuserad. Lyssna, fundera och var eftertänksam. Var inte för snabb i dina svar. Tänk igenom och känn efter. Observera och gör dina egna reflektioner. Vad menas egentligen? Vad betyder det för mig? Låter jag mig styras eller är det jag som styr mig själv?

Ha en härlig höstsöndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: