Vad har jag i ryggsäcken?

Rondane, Norge, vandring 2019.

Jag vandrar. Gärna. Jag har vandrat i fjäll i princip varje år sedan 1993. I början var det ganska långa vandringar i 2 veckor men de allra flesta gångerna har det varit 6-7 dygn. Det är ett arv efter pappa som bara fortsatt. När jag började så gjorde jag nog det mest för ”att det är det man gör”. Jag älskar naturen, vyerna, lugnet, utmaningen men kanske mest avbrottet från vardagen och enkelheten. För det mesta, vilket det fortfarande är så går det heller inte att ha kontakt med omvärlden för att mobilnäten helt enkelt inte når ut i vildmarken. Det är alltid tält som gäller och allt jag behöver bär jag med mig. Det som är glömt finns inte och det betyder i all sin enkelhet att jag behöver klara mig utan det. Därför är det ganska viktigt att tänka till före och använda min medvetenhet om vad som är väsentligt för att vandringen ska bli den upplevelse jag vill. Det skulle kunna betyda att man packar med allt möjligt ”bra att ha” så det blir smidigt. Fast en sån strategi betyder att varje extra pryl tynger min ryggsäck och att vandra med tung packning leder till en fysisk belastning och varje uppförslut blir en plåga, både svettigt och fyllt med mjölksyra. Det kanske vissa tycker är kul men det passar inte mig. Styrketräning och pannbensträning kan jag göra någon annanstans och helst innan vandringen. Nej, mina vandringar ska vara njutning. Jag vill kunna gå i monotont lunk, tömma skallen och njuta. Det ska vara skönt och inte spela roll om det går uppför eller nerför. Vill jag vila, så vilar jag. Vill jag äta så äter jag. Vill jag dricka så dricker jag. Det är grundläggande behov och behöver fungera för att jag ska fungera. Jag vandrar inte ensam och en av de viktigaste grundreglerna är att säga till direkt. Börjar ett skav, sitter packningen obekvämt, är det för varmt eller kallt, är blodsockret lågt osv så fixar man det på en gång. Jag tänker inte att jag behöver hålla den andres takt och vill inte förstöra för den andre. Om felet inte rätas till direkt kan det få konsekvenser längre fram. Stannar en, stannar alla.

Det går att vandra var som helst. Jag vandrar även i skogen. Fast det är en vandring som mer kan kallas promenad eller skogslunk. Det kanske är över en dag eller som oftast några timmar. Ryggsäck kan användas. Alltid trevligt med kaffetermos och nån typ av matsäck. Risk för sämre väder? Ja, släng med en regnjacka. Kallt? Släng med nån tröja och en mössa. Principen är densamma men det behövs inte samma förberedelser och vana. Grunduppsättningen är densamma i alla lägen. Jag är där. Men insatsen varierar. Graden av planerande varierar. Innehållet i ryggsäcken varierar enormt då förutsättningarna skiljer sig radikalt. Allt går att sätta på skalor.

Vad vill Royne egentligen säga med denna reflektion?

Jag älskar jämförelser av olika slag. Alla vandrar inte men kan hitta egna jämförelser. Mina vandringar kan jämföras med vilken dag som helst, vilket möte som helst och vilken situation som helst. För mig handlar det om ryggsäcken, verktygen, kunskapen och om jag vill att det ska kännas bekvämt eller inte. Vi väljer alltid själva, tro det eller ej. Det går att vända och vrida på det resonemanget men det är våra egna val som avgör vad vi får uppleva. I obekväma lägen är det lätt att skylla på yttre omständigheter men är vi ärliga mot oss själva går det att identifiera många val som lett oss fram till den situationen. Många gånger kan man ”höfta”, chansa, ”gambla” och det går bra. De gångerna är det lätt att ge sig själv elogen för att det fixade sig men åt andra hållet brukar vi inte ”skylla oss själva”. Det normala är att någon annan ligger bakom misslyckandet. ”det var alldeles för kort om tid”, ”jag fick ingen information i förväg” osv. Men om jag inte packar min sovsäck till vandringen och det blir minusgrader. Vems fel är det att jag fryser? Jacktillverkaren för att jackan inte är tillräckligt varm? Med handen på hjärtat så hade jag redan verktyget. Min pappa lärde mig att sovsäcken är viktig. Så det jag lärt mig är att använda verktygen som fungerar och slopa de jag inte behöver. Men lika viktigt är att anpassa packningen för olika ändamål. Det funkar inte att göra lika i alla lägen. Men det du alltid har med dig är dig själv. Så jag som person behöver använda olika egenskaper i olika situationer. Något jag lyft tidigare som jag tycker är så viktigt att alltid tänka på är olikheter människor emellan. Vi tänker på olika vis, vi mår på olika vis, vi har lärt oss saker på olika vis, vi kommer från olika bakgrund och i våra olika möten med andra så möter vi lika många olikheter. Vi är inte samma personer. Och är vi medvetna om det i alla lägen, lyssnar och försöker förstå så blir kommunikationen bättre eftersom vi alla tar emot och tolkar information olika och är anledning till missförstånd och konflikter. Men det börjar alltid hos oss själva och att känna sig själv och vara ärlig med det är min grundbult. Inte alltid lätt. Men att våga betyder att komma vidare på resan. Att göra medvetna val och ta ansvar för egna handlingar är verktyg.

När jag började vandra såg jag det på ett vis, mer ur upplevelseperspektivet som jag beskrev i början. Numer betyder vandringen något helt annat. jag njuter av vyerna, absolut men jag har sett dom i över 25 år. Intrycken förändras och jag ser fler detaljer och hittar nya saker att uppskatta. Men det som ger mig mest är vetskapen om att energibägaren fylls på. Jag uppskattar också vardagslyxen och tar inte saker för givet som att få varmt vatten ur en kran. Jag vandrar inte ensam. Min son har också börjat vandra. För att han vill. Inte för att jag vill. Han kommer själv få välja om han vill fortsätta vandra för han ska inte vandra för min skull. Men jag är glad att han gillar det nu och jag hoppas att han också drar lärdomar att använda i sitt liv.

Vilka är dina vandringar? Och vad har du i din ryggsäck?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: