Den egna tiden och lugnet

Jag har haft semester. Och det har varit en bra semester. Jag har varit med min familj. Vi har sett och upplevt olika miljöer. Vi har spenderat tid hemma. Jag har jobbat i trädgården och bytt ut nästan en kilometer brädor. Jag har fått en massa energi men jag har också använt en massa energi. Det är bara ett par dagar kvar innan jag ska börja jobba igen och energinivån är hursomhelst påfylld. Men jag tänkte reflektera lite över något som tagit onödigt mycket av min energi och som jag tycker är svår att hantera och något jag tänker hitta nya lösningar på för att förhålla mig till. Dessvärre är det något som är väldigt svårt att undvika. Människor. Människor i överflöd. Människor jag inte känner och aldrig kommer att lära känna.

Jag har under många år pratat med mina närmaste om överbefolkning och dess baksidor. Ju fler vi är desto bättre måste vi bli på att hushålla med våra resurser för att vårda vår miljö. Under semestertider blir det bara mer och mer påtagligt när fler och fler trängs på populära platser. Med många människor på samma plats behövs hänsyn. Det är ju dessvärre något som alldeles för många helt enkelt struntar i. Jag ser så många som bara tar för sig utan att visa hänsyn. Sociala medier, reklam och trender i kombination med att folk inte ”har tid” ger en effekt att fina platser invaderas. Väl på plats så ser man inte platsen. Jag ser de som är fysiskt närvarande men inte mentalt närvarande. De är helt enkelt inte härvarande. Min uppfattning är att deras mål endast är att vara fysiskt på den fina platsen och det blir trångt, ohänsynsfullt och, de helt enkelt ”bara tar plats”. Detta är inte helt lätt. Om jag därför vill uppleva en miljö. kanske en unik miljö, för min egen skull och denna miljö råkar vara väldigt populär så behöver jag vara förberedd på att det kommer att vara överbelamrat med människor som slåss om utrymmet. Det är ok i korta stunder när jag kan stänga av det som är runt omkring och njuta av just det jag kommit för. Dessvärre har jag upplevt det här under många år. Platser jag tidigare kunnat åka till har invaderats. Det gäller både resmål i andra länder och här hemma. Det gäller t.o.m de fina små badplatserna som förr inte spreds via sociala medier och tidningarnas ”10-i topp listor” och ”måste besöka platser”. Det finns avgifter överallt och allt blir dyrare. Tillgång och efterfrågan. Tyvärr går det ju inte att ändra på utvecklingen inom just detta så därför behöver jag tänka annorlunda. Vissa platser kommer jag helt enkelt inte att åka till. Jag kommer göra mina aktiva val men det ger mig samtidigt möjligheter att uppleva nya platser. Detta har jag nog alltid gjort men det blir svårare och svårare. Nog om just det.

Rubriken heter ”den egna tiden och lugnet” och det är där som jag får den mesta energin. Egen tid behöver inte betyda att vara isolerad eller helt ensam. Det handlar om att göra det jag själv vill göra utan att behöva tänka på så mycket annat än mig själv eller på det som inte är där jag är. Det betyder att ha så lite störningar som möjligt där jag befinner mig i min egen upplevelse. För min del betyder det alltsomoftast att vara i naturen och framförallt ute på tur. Helst i fjällvärlden. Om några veckor bär det av igen. En veckas tid utan bilar, tv, trängsel, ständiga ljud och brus. En vecka av lugn och ro, vyer och en härligt massa frisk luft! Jag behöver nästan bara tänka på mig och ta ansvar för mig själv. Jag tar i princip alltid hänsyn till andra. Under min egna tid behöver jag inte det. Då kan jag vara egoist delux!

I vardagen kan man få in egen tid lite här och var bara för att få vara sig själv och vara ensam en stund. Det kan handla om promenader, en sväng till gymmet, att klippa gräset, en omväg hem från jobbet osv. Sväng vänster istället för till höger. Den berömda autopiloten behöver hanteras. Jag har jobbat hårt i sommar att hålla den avstängd under perioderna bland alla andra turister 🙂 Andas, andas, fokusera, inte låta instinkter ta över, säg ja isf nej, säg nej isf ja. Det kanske viktigaste av allt är att inte låta irritation och ilska få sätta rot. Jag brukar säga att man inte ska låta andra bestämma åt sig. Det är jag som väljer. Så om jag ser en idiot konstaterar jag att det är en idiot. Jag låter inte idioten förstöra min dag. Fast jag behöver träna mer på det. Det fanns många idioter denna sommar som stal min energi! 😉

Jag har haft en bra semester. Den var inte fylld med detaljerade planer. Den hade ett ramverk med utrymme för justeringar. Det blev som det blev och det blev bra. Genom att inte ha detaljerade planer behöver jag inte bli besviken att det inte blir som jag tänkt. Det känns skönt att leva mitt liv som jag vill, vara den jag är och att jag blir modigare och modigare att stå för den jag är och att jag säger vad jag känner. Resan fortsätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: