Vila hjärnan

Sommar. För de allra flesta innebär sommaren semester och sommarlov och en period av paus från ”vardagen”. I början av sommaren när arbetsåret är slut längtar vi till vilan, att få sova och bara vara. Det ger kraft och energi inför vad vi vet ska komma när vilan är över, när hösten kommer, löven faller, mörkret tar över och den ljusa och varma sommaren bara finns kvar som ett minne i backspegeln. Efter sommaren börjar det om och ekorrhjulet tar fart på nytt.

Men hur mycket vilar du? Du kanske redan känner dig fylld av energi och harmonin är på topp den dagen du går på din ledighet? Grattis i sånt fall! Många skulle vilja vara där och sen bara få njuta av sanden mellan tårna! En klok man sa en gång till mig att ”resan är inte över förrän bilen står i garaget”. Amundsen tog sig tillbaks från Sydpolen medans Scotts expedition blev en katastrof. Skillnaden var att Scotts mål var att ta sig till Sydpolen. Amundsens mål var att först komma till Sydpolen och därefter tillbaka. Många har dött på toppen av världens högsta berg. Efter att ha stått på toppen. Energin har varit slut och först då har man kommit på att det är lika långt att ta sig ner.

Har du observerat att människor runtikring, kanske rentav du själv, har svårt att fokusera på jobbet när semestern närmar sig? Att utcheckningen redan har gjorts? Att en högre nivå av irritation kan infinna sig? Det är lite som att energin tagit slut för tidigt. Längtan till ledigheten är så kraftig att hjärnan ”önskar” att hoppa fram i tiden. De olika bilderna med Sydpolen, Mount Everest och ledighet är på något vis samma sak. Hjärnan är uppfylld av ett mål så att hela bilden blir oklar. Vi har liksom inte tänkt hela vägen. Vi är kortsiktiga och glömmer att planera oss lugna. Det är helt enkelt en signal av stress och bevis på obalans av något slag. Vi blir uppfyllda av alla ”måsten” och stoppar huvudet i sanden och tänker inte på konsekvenserna av vårt handlande och allt som oftast handlar det om förväntningarna. Återigen. Vems förväntningar styr dina egna handlingar? Det där med måsten känner de allra flesta till och vi behöver påminna oss om att det bara finns TVÅ måsten i livet. Det ena är att vi måste dö och det det andra är att vi måste göra val. Det är valen, eller ickevalen som leder till konsekvenser. Men det handlar alltid om val. Vi behöver välja det som är bäst för oss själva.

Förväntningar och val hänger ihop. Har du egna förväntningar och gör medvetna val för att nå dina egna mål så grattis, då är du rätt ute och troligen lever du hyfsat balanserat och mår oftast ganska bra! Där vill jag vara och jag tror de allra flesta vill det. Men dessvärre är de allra flesta inte där. Genom att göra de omedvetna valen och styras av instinkten går hjärnan i spinn och det kan bli konsekvenser.

Så när semestern startar så är kanske massor av saker inplanerade. Vi ska hinna med hur mycket som helst för att maximalt utnyttja semestern. Men det kan också vara det omvända där vi inte hunnit planera, eller inte har möjlighet att göra allt det där som alla andra ska göra? Vad sker då? Hjärnan blir uppjagad och ångesten trycker på. För dig som har barn finns kanske känslan att de ”måste” ha saker att berätta när de kommer tillbaks till skolan? Känner du själv att du behöver kunna berätta för dina arbetskamrater att du både hann med en resa till Medelhavet och bytte hela panelen på huset? Bara genom att reflektera över liknelser som dessa så inser jag att hjärnan spökar. Det är ju liksom kortslutning! De är ju jag som ska styra mitt eget liv. Jag ska inte styras av vad andra tycker. Jag behöver tänka på mig själv. Jag behöver vara egoist. Och om hjärnan är uppvarvad så att jag upplever oro, stress eller ångest så är det bevis på att det finns kortslutningar. Om hjärnan inte fungerar som den ska så behöver den återhämtning. Jag läste nyligen en artikel där forskare kommit fram till att det bästa barnen kan gör på sitt sommarlov är att uppleva tristess. När det börjar kännas tråkigt så är det tecken på att man faktiskt vilat och fått återhämtning.

Låter det motsägelsefullt när jag antyder att det är bra att planera? Jag tänker så själv men har kommit fram till att det handlar om att planera ”lagom”. Lagom lång sikt och lagom mycket. Det är ett kraftfullt verktyg att förbereda. För genom förberedelser och medvetna val kan vi planera in vila och realism i det vi ska göra. Att planera in maximalt med aktiviteter samtidigt som hjärnan i det undermedvetna redan vet att vi kan misslyckas skapar en omvänd funktion. Att säga ”Inte misslyckas” kan leda till misslyckande. Säger vi att ”jag får inte komma försent” och inte gör en realistisk plan med inbyggd tid för eventuella förseningar så kommer vi i många fall att komma försent. Jag vet inte om det är sant men jag hörde för många år sen att hjärnan inte förstår sig på ordet ”inte”. Den hoppar liksom över det ordet. Om vi repeterar ”Jag ska INTE cykla ner i gropen, jag ska INTE cykla ner i gropen” så cyklar vi ner i gropen. Testa själv så får du se. Det ligger något i det. På senare tid har jag mer och mer anammat ”Lagom”. Lagom är bra. Genom att tänka lagom så får du utrymme. Vi mår inte bra av att överdriva. Men vi mår heller inte bra om det blir för lite. Lagom innebär att vi kan sätta realistiska mål, ta saker steg för steg, ständigt känna oss nöjda att vi tar oss framåt och till slut når vi även fram till det större målet.

Att planera kan också göras utan alla detaljer. Om allt ska vara detaljplanerat ökar risken att det inte blir som vi tänkt oss. Men om vi tänker kring ramarna istället och låter innehållet ligga lite öppet? Vi kan ju planera på ett ungefär? Det är inte alltid så noga och alltsomoftast så brukar det ju lösa sig, eller hur? Vi behöver släppa kontrollen med kontroll. Hur då? Ja, helt enkelt genom att tänka efter före. Genom att slå av autopiloten, inte ta beslut på instinkt, genom att göra saker annorlunda genom medvetna val och simsalabim så fungerar det! Släpp prestigen och få dig själv att förstå att det endast finns en person som bestämmer över dig. Dina val är det du som gör. Dina val ska vara de som är bäst för dig. Utan att vara dum och på ett sätt som inte innebär dåliga konsekvenser. Valen görs genom att tänka till. Medvetet. Planera in luft och tänk lite längre. Då överlever du Sydpolen.

Glad sommar!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: