Hur ska jag göra för att fortsätta sitta fast?

Det enklaste är att inte göra någonting. Då rullar det nog på som vanligt.

Men vill du vara absolut säker på att sitta fast där du är i dina tankar eller vakna varje dag och uppleva att du inte trivs där du befinner dig så ska du aktivt låta dig styras av dina egna argument utan att medvetet tänka efter en endaste sekund. Bli ännu tydligare mot dig själv att följa dina instinkter att säga nej när du brukar och ja när du brukar. Gör inget som pirrar i magen och känns spännande eller främmande. Exakt som du alltid gör idag och precis det som du säger när någon frågar dig om du ska göra något annat, ska du hålla fast vid. Riktigt ordentligt. Cementera fast det. Gör allt du kan för att ingenting ändras så att du verkligen får känna och uppleva tveksamhet, oro, ledsamhet, ilska, apati. Låt inget komma emellan dig och känslan av frustration. Inget ska få hindra dig att bli arg på andra människor oavsett vad de säger. Ingen ska få ens försöka få dig att tro att du ska ändra på något hos dig själv. Alla negativa känslor du upplever beror till hundra procent på någon annan. Det är alltid någon annan som är anledningen till att du är arg. Det är någon annans fel att du gråter. Det är någon annans fel att du inte vågar.

Lycka är till för andra. ”Javisst, jag har det ok ändå. Visst skulle jag också vilja leva lyckligare, uppleva det andra upplever, skratta mer, ta dagen mer bara som den kommer, tänka på mig själv mer istället för att alltid hjälpa andra, bli lite mer ”wild and crazy”. Jag hade kunnat fötts ur andra förhållanden. Jag hade kanske varit någon annanstans om inte om fanns. Nu är det som det är och det är bara att gilla läget. Dom där drömmarna jag går med. Bilderna jag har för mitt inre om en annan livssituation där jag är så mycket lyckligare, där allt är så enkelt… ja, tänk om det kunde vara det livet jag levde istället för att sitta fast där jag är idag? Det måste vara ödet. Men varför kunde inte jag fått ett annat öde? Där jag istället för att känna att jag sitter fast levde i de bilderna jag drömmer om…vilken tur andra har. Som upplever glädje varje dag, som verkar göra saker så enkelt, som bara byter jobb hur lätt som helst, som verkar kunna prata med vem som helst, som aldrig klagar, som verkar leva varje dag som det inte fanns några bekymmer. Det är bara för andra. Jag sitter ju fast.”

Visst låter det lite rubbat? Bara genom att reflektera så kan helt plötsligt tankar börja gro och viss logik dyker upp. Ett stort problem som vi människor har är att vi saknar instruktionsbok till oss själva. Hjärnan är fascinerande. Den är fantastisk. Den är världens mest avancerade dator. Men var finns manualen? Allt annat vi har i våra liv har någon form av manual och smarta lösningar som vi delar med oss av. Har du tänkt på hur många olika yrken det finns? Så många människor som lär sig att utföra olika saker genom att lära sig? Vi utbildar oss i allt möjligt men i princip inget i oss själva. Vi klarar inte av att använda vår hjärna medvetet i alltför stor utsträckning. Utvecklingen i världen pågår ständigt men för varje generation som uppstår så har startlinjen flyttats fram. Vi tar väldigt mycket för givet. Det som redan finns behöver vi inte uppfinna igen. Vi tar liksom vid som i en stafett. Barn idag kan inte förstå att det inte fanns mobiltelefoner, paddor, Playstation och datorer när jag var liten. Idag kan vi inte skruva på våra egna bilar om de är för moderna. Om det blir strömavbrott står vi handfallna i mörker. Vi tar för givet att allt bara ska fungera. Vi tänker inte efter. Vi ifrågasätter inte utifrån våra egna funderingar. Vi är så vana att bli matade och informationsflödet är så stort till våra hjärnor att vi inte bildar oss egna, djupa, åsikter. Det som sägs är sant. Vi påverkas så intensivt av intryck att det blir sanningar i vårt undermedvetna.

Allt någon annan kan, kan jag. Varför inte? Det tar nog bara lite olika lång tid för olika saker. Vissa saker kanske tar så lång tid att det är klokt att välja andra vägar. Men jag tror ändå att jag kan göra precis vad jag vill. Det är mitt val. Ingen annan bestämmer över mig utom jag själv. Det krävs att jag är egoist. Men en egoist som inte är dum mot andra. Jag utgår från att andras känslor beror på dom själva och inte på mig. Varför ska jag låta en annan persons ilska få mig på dåligt humör? Alldeles nyss var jag glad. Nu är jag det inte. Och anledningen var att en annan person helt plötsligt dök upp och var arg? Jag väljer. Det finns två måsten i livet. Det ena är att du måste dö. Det är inget du kan välja bort. Det andra måstet är att du måste göra val. Det är verkligen så. Du kan dock göra val som får konsekvenser som inte är bra. Många brukar säga att ”du måste äta, dricka, sova” osv. Nej säger jag. Du måste inte men om du inte gör det så dör du nog. Men det är ett val vi gör. Jag väljer att dricka. Jag väljer att sova och äta. Men jag måste inte.

Så allt du gör och hur du gör är ditt eget val. Du har formats av omgivande faktorer. Var du föddes, vilka dina föräldrar du har, skolor du gått i, människor du mött genom livet osv. Arv, kultur och miljö. Men oavsett bakgrund så lever du just här och nu och befinner dig någonstans. Tiden går. Den kan vi inte påverka. Men vi kan påverka vad vi använder tiden till.

Vill du fortsätta sitt fast? Gör det då. Säg till dig själv igen att just nu passar det inte. Säg till dig själv att det just nu finns en massa saker sm hindrar dig. Yttre faktorer som gör det omöjligt. Det kan vara frustrerande om du inte vet hur du ska göra. Men det finns inga genvägar, inga mirakelpiller eller trollspön. Det finns bara ett steg i taget och en vilja att förändra. Det finns hos dig själv. Du ska använda ditt mod. Du ska använda din medvetenhet. Du ska tänka efter före. Du ska vara egoist (utan att vara dum).

Du gör vad du vill. Jag gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: