Vara den hjälpande handen

Jag är av uppfattningen att jag inte kan hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. Men också att den som vill bli hjälpt eller ”upptäcker” att den behöver hjälp söker utan att fråga. Här finns en öppning som är svår att hitta och ibland kan man få leta länge. Men jag lovar att det är så värt att leta för belöningen är fantastisk. Det är vad denna reflektion handlar om.

Att se någon annan må dåligt kan vara svårt. På flera sätt. Å ena sidan kan det vara svårt att faktiskt uppfatta att någon ber om hjälp eller behöver det. Du kanske ser ilska, lathet, undanflykter, ovilja, ständig irritation och tänker ”ryck upp dig” eller ”skärp dig!”? Å andra sidan kanske du ser sorg, hopplöshet, ensamhet och tillbakadragande eller långsamt förfall? Jag menar att det å ena sidan är svårt att förstå att beteenden faktiskt beror på att någon mår sämre än vad du gör och å andra sidan att du vet att en person mår dåligt, du vill hjälpa men vet inte hur, samtidigt som den personen inte själv förstår att något är fel.

Jag har för det mesta beskrivit mina tankar ur perspektivet att själv ha kommit till insikt och hur jag som huvudpersonen kan tänka och göra. Men så många gånger handlar det om att också nå insikt om någon annan som inte landat, vågat be om hjälp eller än värre ens nått fram till en vändpunkt. Idag är det många som mår sämre (läs även som: är i obalans) än vad vi behöver och det är något som påverkar oss alla. Det är allt från att se helt okända personer säga och göra saker som får oss att tänka ”idiot” till arbetskamrater och vänner som vi ser kämpar på olika sätt i vardagen med både egna bekymmer eller andras. Det kan vara våra egna närmaste kära eller våra egna barn. Jag ser det överallt. Obalans. Som beror på så många olika saker. Orsakerna kan vara många. Uttrycken lika många. Men symptomen och grundorsakerna är desamma. Det är iallafall min uppfattning.

Om man har ”egna bekymmer” att tampas med och samtidigt vill hjälpa någon eller att någon annan ber om hjälp? Då kan det bli jobbigt om verktygen inte finns där, om man inte hittar källorna att fylla sin egen energi ifrån. Oavsett vem du är i dessa frågeställningar eller virrvarret så är min medicin att vara härvarande. Du är närvarande både fysiskt och mentalt. Du är i ditt medvetna, observerar och fattar medvetna beslut. Du är egoist utan att vara dum. Du lyssnar och är fokuserad. Din autopilot är avstängd och ser dimman lätta. Du vet själv när du behöver ta beslut som är bäst för dig. Du sätter alltid på syrgasmasken på dig själv innan du gör det på någon annan. Det handlar om självinsikten. Det handlar om att vara stor och snäll mot dig själv. Då kan du också vara det mot andra. Var ärlig. Var dig själv.

Om själva sökandet då? Nummer ett är att jag landar i härvaron och har autopiloten avstängd. Jag går inte på instinkt och jag anstränger mig verkligen att vara intresserad precis där jag befinner mig. Det behöver inte betyda att vara fullkomlig och själv må perfekt. Nej, absolut inte. Men jag har tagit en kontroll som gör att jag förstår hur jag fungerar och när jag själv får reaktioner eller har behov av att återhämta mig. Jag tar hand om mig själv. Jag är egoist. När jag behöver. Självinsikten kommer och blir ständigt tydligare när jag upptäcker och accepterar mina styrkor och känslor. Modet växer. Som jag beskrivit tidigare upplever vi en svaghet själva men andra ser det som styrkor de gånger vi ”visar svaghet”, alltså känslor. Att visa känslor är starkt och får mig att växa även om det är jobbigt i stunden. När du befinner dig i nuet och har fokuset kan du genom att lyssna helt plötsligt se nya saker och sidor hos andra. Du upptäcker signalerna och ropen på hjälp även om den andre inte medvetet ber om eller förstår det själv. När du upptäckt det och använder ditt egna mod kan du berätta om dig själv. Din berättelse träffar den andres spröt och fröna börjar gro. Det är en hjälp att få den andre att själv landa i sin självinsikt.

Den öppningen kan se olika ut. Totalt olika beroende på vem du pratar med. Hur nära relationen är, vilken erfarenhet och bakgrund personen har, vilken situation den befinner sig i osv. Det spelar egentligen ingen roll för den delen eftersom metoden är densamma. Dina egna erfarenheter är unika men kan alltid översättas. Det är verktygen som är lika. Det är verktygen alla letar efter oavsett om vi gör det medvetet eller ej. Det är fördelen med att vi alla föds lika. Vägen fram till mötet mellan två människor kan vara totalt skilda och erfarenheterna och miljön, mil ifrån varandra. Men i grund och botten fungerar vi på samma sätt.

Har du inte själv upplevt att det känns bra när en annan person på riktigt visar intresse för dig? Hur ofta sker det? Alldeles för sällan tror jag. Men om du själv gör det så kommer du att få det tillbaka. Jag kan nästan lova det. Nästan säger jag för att det behöver göras helhjärtat. Halvhjärtat ger inte resultatet jag beskriver. Så även om du själv tycker att du mår bra och kanske tänkt att det jag beskriver i mina inlägg inte berör dig så finns det en spegling i allt. Med infallsvinkeln att hjälpa någon annan så upptäcker vi nya sidor hos oss själva och åtminstone jag växer enormt inombords. Min mentala resa bara fortsätter och jag kan uppleva att jag knappt hinner med i vissa steg. En lite skrämmande känsla mellan varven. Vissa förändringar jag upplever för första gången och betänker att jag dolt det för mig själv i hela mitt liv kan vara skrämmande. Därför behöver jag, du, vi också pausa och känna in, förstå, acceptera och lista ut hur en sådan förändring ska användas för mig själv på bästa sätt. Vi människor är så snabba på att förneka. Det handlar alltid om någon annan. Men genom att vara lyhörd mot mig själv, ifrågasätta mitt eget beteende, inse att en styrka jag har de facto kan överdrivas och bli negativ så skapar jag tvivel hos mig själv. Det är när tvivlet kommer som jag behöver reflektera och landa.

Tillbaks till sökandet och att finna öppningen. Vad är det som jag kallar en fantastisk belöning? Det är djupare relationer. Band till andra. Både till mig själv och andra. En relation med mig själv som växer. Att upptäcka det och få en kontakt med sig själv och andra på ett djupare plan kan ge en känsla av oövervinnerlighet. Vi vill alla få bekräftelse. Vi vill alla känna en tillhörighet. När jag upplevde att bekräftelsen är helt äkta så väcktes känslor i mig som tog mig med storm. Jag har i hela mitt liv sökt och fått bekräftelser. Jag avskyr kritik och har därför jobbat hårt för att undvika den. ”Konstruktiv” kritik är negativ kritik. Vi vill inte höra att vi är dåliga. Så även om någon försökt hjälpa mig så har jag varit bra på att läsa detta som att någon vill leta fel hos mig. Låter inte så konstigt när jag beskriver det så. Min instinkt och mitt självskydd gör allt för att skydda mig. Men det innebär också en sköld mot positiv kritik. Skölden ser inte skillnaden. Berömmet tar jag emot eftersom instinkten tar emot den. Bra saker vill jag ju höra. Men eftersom jag byggt en skyddsmur har inte det positiva kommit innanför skölden. Jag har inte tagit det seriöst. Så genom att ta bort skölden och verkligen lyssna så har det blivit äkta. Jag tar åt mig. Det känns enormt fantastiskt. Men det innebär också att de andra signalerna når fram. Den konstruktiva kritiken. Det blir omvälvande. Att ta in, att inte ifrågasätta, utan att faktiskt lyssna och vara ärlig mot mig själv och reflektera så kommer insikten. Jag tar tag i ”mina brister” som jag täckt upp med andra starkare beteende, alltså styrkor som jag använt felaktigt och vips så ser jag helt nya saker. Igen. Det är steg på resan, nya vyer och det känns som jag accelererar.

Att vara den hjälpande handen får mig att växa. Jag hjälper mig själv. Jag blir modigare. Och ärlig. Mot andra och mot mig själv. Jag hjälper andra bara genom att vara mig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: