Lyssna. Och lyssna. Så ser du.

Vad är det egentligen du hör?

Det kanske är något vi är sämst på att göra. Att lyssna. Lyssna är inte det samma som att enbart uppfatta ljud. Vi hör. Det kommer ljud. Vi tar in, analyserar, gör tolkningar och därefter kommer vår reaktion. Så fungerar vi. Men vad gör vi med signalerna? Genom vårt inbyggda självförsvar har vårt undermedvetna bestämt sig för att först tolka signaler som potentiella hot. Det viktigaste är att vi skyddar oss mot faror. 😉 Kombinera ljudintryck med synintryck och lägg därtill fördomar, eller förutfattade meningar?! Jag vill påstå att vi redan inför ett möte med andra har skapat förutsättningar som långt ifrån är optimala. Varför då, tänker du kanske då?

Tja, i min ”enkla” värld tänker jag att det börjar hos mig själv, som alltid. Genom att låta autopiloten vara påslagen och låta det undermedvetna styra så tillåter jag mig själv att höja garden, utgå från att jag ska stanna i min trygghet i bekvämlighetszonen, dölja mina svagheter och ”slåss”. Situationen kan ses som att stå kvar på ruta ett och dra slutsatsen att kommunikationen verkligen är ett av de största hindren vi har om vi inte gör förändringar. Just nu tycker jag det är svårt att beskriva det ur perspektivet att vara just så. Men genom att vända på det och istället beskriva det från en annan plats på resan? När klarsyntheten har inträffat, dimman har lättat, stegen tar mig vidare, vyerna har vidgats och jag befinner mig i en sinnesnärvaro och upplever en harmoni i tillvaron? Då blir det en totalt annorlunda bild.

När jag ser en arg person utgår jag från att ilskan egentligen är riktad mot denne själv men att den projiceras mot någon annan eller något annat. Det gäller också andra känsloyttringar som ledsamhet och glädje. En person i balans behöver inte bli arg. Däremot är det lättare att kanske visa ledsamhet och definitivt glädje. Minns du vad jag skrivit om svaghet som egentligen är styrka? Det är samma sak. För att komma dit betyder det att ha landat i självinsikten, identifierat sina egna styrkor och svagheter, acceptera dom och våga börja visa sitt mod. Att ha hittat dit där rädslan accepterats som onödig, att ”bara göra”, vara egoist utan att vara dum och att inte ta åt sig av andras projiceringar!

Så vad betyder det då att lyssna? När du har koll på hur du själv fungerar, hur ditt eget grundbeteende ser ut och förstått hur du fungerar under press och hela tiden använder ditt medvetna och inte styrs av instinkter (autopiloten…) så vet du när du själv gjort något som kanske inte var det bästa eller om du gjort någon illa. Ja, vi vet det. Jag vet och du vet. Vi har bara saknat modet att erkänna det tidigare. Men jag ska berätta en sak. Bara för att jag kommit en bit på väg, lärt mig en massa saker, ändrat på mitt eget beteende, blivit modigare och i min egen värld växt mig starkare, så dyker jag på nya utmaningar hela tiden. Självklart! Resan i livet fortsätter ju och tiden går vidare. Varje sekund, varje minut, timme, dag, vecka, månad och år. Vi lever ju! Det är den personliga resan som är den utvecklande resan och livet fylls på ett annat sätt. Vi ställs inför utmaningar och val hur vi än bär oss åt. I oss själva har vi någon inbyggd funktion att vilja förbättras, att lära oss nytt, att vara nyfikna. Dessa delar förstärks när vi mår bra, hittar balans och vill ha roligt! När vi fastnar mår vi dåligt. Vi vill ju vidare! Jag har upptäckt att jag behöver ha bra relationer för att må bra. Kanske inte helt unikt? Men det betyder också att i min utveckling har det uppstått någon form av universellt relationstänkande. Jag kan inte vara exakt lika mot alla. Men jag kan vara exakt mig själv mot alla. Jag är den jag är och vill jag utvecklas, lära känna nya människor och skapa nya, bra relationer så behöver jag anpassa mitt eget beteende till situationen utifrån att jag uppfattar hur personen mittemot mig mår och fungerar. Kort handlar det om att förstå andras beteende. Genom att lyssna. Och lyssna.

Om jag förstår mig själv, är medveten om att alla är olika, har olika grundbeteenden och reagerar på olika sätt så kan mitt lyssnande ge mig en bild av en annan person och varför denne säger, reagerar, visar känsloyttringar osv på ett visst sätt. Lätt? Nej, inte alls. Det kräver intresse, lärande, ”misstag” och egna känslomässiga bakslag. Men jag kan definitivt påverka och dela med mig. Med lyssnandet och att lyckas identifiera en annan person kan jag lära mig att kommunicera på rätt sätt just mot den personen. Det är vad jag menar med anpassning. Jag ändrar inte på mig själv men jag använder olika sidor hos mig själv för att nå dit. Så genom att förstå andra och andras beteenden blir det ännu lättare att förstå att reaktioner och attityder hos andra inte beror på mig, det beror på dom själva. Det gör också att det första jag tänker när jag ser en konflikt är att personen saknar balans och mår inte helt bra av någon anledning. Bristen på harmoni och påslagen autopilot skapar konflikter. Vissa personer har beteenden som skrämmer andra. Vissa tar inte åt sig och vissa tar åt sig jättemycket. Tänk om alla hade full insikt om det? Vilken skillnad det skulle bli.

Hur kan du utveckla detta? Genom att vara nyfiken! Ett, att vara nyfiken på dig själv. Skapa självinsikt genom att vara ärlig mot dig själv. Ta tag i det som du egentligen redan vet att du behöver ta tag i. Fly inte undan dig själv. Gå inte på instinkt och hitta på ursäkter och argument. Genom att fimpa ditt instinktiva beteende har du börjat hantera autopiloten. Det är verkligen nummer ett på listan. Två, var nyfiken på andra. När du befinner dig i ditt medvetna. fokuserar på här och nu och inte fladdrar iväg i tankarna så kan du LYSSNA! OCH LYSSNA. När du lyssnar på andra och fokuserar på det så hör du vad som sägs på ett helt nytt sätt OCH DU SER! Du kan börja fråga och hjälpa och samtidigt lär du dig jättemycket. Det blir en ömsesidig dialog och du lär känna andra på ett helt nytt sätt. Prestige läggs åt sidan och relationer byggs upp. Det skapas förståelse. Alla vill bli sedda. Genom att lyssna så ser du.

Därför ska vi lyssna. Så ser du.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: