Känner du dig vilsen?

Du vet att du inte kommer någonstans om du inte börjar gå.

Du vet att en personlig förändring bara blir av om du startar den.

Du vet att du behöver en förändring om du inte trivs där du är.

Om du går vilse, går du antingen tillbaks eller letar dig vidare.

Känner du dig vilsen?

Om du följt mina inlägg och fångat något som gjort att just du påbörjat någon typ av förändring och tagit de första stegen på din tusenmilaresa, utforskat och lärt känna dig själv bättre, erkänt för dig själv att du har makten över dig själv och dina handlingar så säger jag grattis! Vad roligt i sånt fall! Du kanske lyckats behärska tekniken att stänga av autopiloten och inte låta dina inre rädslor och bekvämlighet fatta besluten som gjort att du fastnat? Eller upplever du att du gjort det då och då men faller tillbaka och ”glömt”? Var inte orolig i sånt fall! Det är självklart att hamna i såna situationer. Det är oundvikligt. Men ofarligt. Det kan vara tröttande i sig att prova nya sidor hos sig själv. Det kan skapa oro, nagga lite på självförtroendet när det inte kanske blir som man tänkt sig. Bakslag helt enkelt…Men glöm då inte att det inte finns genvägar. Det finns inget trolleritrick. Det finns ett nästa steg och stegen är svåra att hoppa över om man inte kommer i högform och lärt sig tresteg!

Även om människan är en fantastisk människa så är vi inga övermänniskor. Vi är helt normala men nyckeln är att lära sig det normala. Det finns så mycket att lära om oss själva så de gånger det känns tyngre eller om du känner dig vilsen så betyder det att du troligen haft autopiloten på och agerat på instinkter och helt enkelt ”lurats” av dig själv. Det är de gångerna du behöver stanna upp, andas de djupa andetagen, fyllas av syre, stänga av den yttre stresspåverkan du kan se och bara stå still en stund. Blicka tillbaka på stigen och upptäck var du vinglade till. Det finns många vägar att gå i livets labyrint och många av dom är rätt och lika många kan bli fel. Livet tar oss till olika situationer, möten och platser av både slump och medvetna val och hur många gånger har jag inte tänkt att ”om inte det hade hänt hade jag inte varit här”. Och dessa om har flera gånger varit väldigt jobbiga. Jag har varit inne på det tidigare och det är så för vissa av oss att vi behöver ”krascha” för att hitta rätt. Men vägen tillbaks till korsningen vi gick fel är oftast mycket kortare än den felaktiga vägen. Anledningen är att du lärt dig en massa på utflykten. Du fylls av erfarenheter och just de lärdomarna är viktiga att komma ihåg och använda till din fördel med medvetna beslut. Det är lätt att negativa erfarenheter läggs i det omedvetna och dyker upp som instinkter. Istället för att konfrontera liknande situationer så kommer det undermedvetna, autopiloten och självskyddet att instinktivt få oss att backa istället för att gå framåt. Så genom att skydda oss själva utan att fatta varför så blir vi kvar. Känslan som kan uppstå kallas misslyckande. Vi känner oss mindre och svaga och tycker synd om oss själva. Och vi skyller på andra.

När vi har mycket kring oss så blir vi stressade. Stressen är till för att skydda oss från att bli överhettade och reaktionen är att blockera oss, att försöka hitta lugnet och förbereda oss för flykt om faran blir för stor. Det är den naturliga reaktionen och styrs av det undermedvetna. När du tagit kontrollen över autopiloten och begriper dig på dina egna reaktioner kan du i de stressade situationerna istället se nyktert på läget med din medvetenhet om dig själv. Att där och då ta andetagen, ställa dig frågan vad det värsta är som kan hända, att inse att ingen kommer att dö, prioritera om, göra något roligt, skratta, prata med andra, klargöra att du känner dig stressad, be om hjälp osv så blåser det snabbt över. Åtminstone snabbare än tidigare. När du känner dig vilsen, kom ihåg att det är du själv som gör att du känner dig vilsen. Jag skrev i ett av mina första inlägg om vikten att våga visa svaghet. Att visa svaghet är starkt och svagheten vi känner är något som bara finns hos oss själva. Alla människor som ska visa sig starka ger oftast bara ett omvänt intryck, paradoxalt nog. Fundera själv på det en stund. Vilka personer upplever du som stöddiga, kanske översittare, besserwissrar, olyssnande, stelbenta och oförstående? Ser du det som styrkor? Vilka ser du framför dig som lyssnande, förstående och hänsynsfulla? Starkt och svagt kan tokas av oss som mjukt och hårt. Vi är tuffa och hårda när vi ”försöker” vara starka. Den attityden tolkar våra hjärnor på väldigt olika sätt. I en pressad situation är det skönt att veta att de tuffa och starka finns där. Men det kommer troligen från en tid när det faktiskt handlade om liv och död. Är du med?

Fortsätt din resa. Jag pausar när jag vill och tittar på omgivningen. Jag kan också i perioder tuffa på och glömma att stänga av. Men ganska snabbt känner jag signalerna om att autopiloten styr och stannar då upp och gör en analys och därefter korrigerar jag mitt beteende så jag kommer på bana och upplever balansen igen. Det är inte farligt att gå lite vilse. Låt det bara inte bli orsaken att tappa kontrollen över dig själv, ditt liv och dina mål. Stå fast och ha inte bråttom. Din resa är inte tidsatt. Du missar inget tåg. Du kommer fram och du gör det i den takt du vill och bestämmer. Bara genom att försöka påskynda din utveckling gör dig stressad och risken ökar att självskyddet sätter in och försvårar för dig.

Vilsenhet är bra. Vilsenhet är en signal. Vilsenhet påminner dig. Så nästa gång du känner dig vilsen så ska du bli glad! Det kommer utveckla dig och ta dig vidare. På din resa.

2 kommentarer

  1. Den här veckan bestämde jag mig för att läsa dina inlägg från början. Intressant läsning. Det är många kloka tankar du har. Jag blir Glad av att ta del av dem. Och jag känner att det ger mig ny energi. Samtidigt som jag påminns om att stanna upp och reflektera på hur jag mår och hur jag beter mig, och det Behöver jag verkligen. Mycket matnyttigt. På tal om mat så kom Stefan hem med pizza nu😀. Varför inte?. Det är ju ändå Onsdag😉. Jag kommer fortsätta följa dina inlägg med nyfikenhet. 😃🤗

    Gilla

    1. Vad roligt att höra Carina! Och självklart äter du pizza, vilken dag som helst, om det är du bestämt dig för precis här och nu! Du bestämmer ju över dig själv till 100% och gör vad du vill! 😊❤️

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: