När dimman lättar

Jag tänkte berätta om hur jag upptäckt något fantastiskt. Det är ingen magi och egentligen inget konstigt. Jag kan däremot önska att jag upptäckte det långt tidigare. Genom åren har jag tyckt att jag varit bra på att se människor. Jag menar inte det fysiska skalet. Det jag menar är människan bakom det yttre. Se betyder också att lyssna, att vara uppmärksam och att vara härvarande. Härvarande har jag nämnt tidigare och är värt att upprepa och innebär att förutom den fysiska närvaron också befinna sig mentalt närvarande. Det är ett tillstånd många av oss har ytterst svårt att vara i längre stunder. Vi har en förmåga att fladdra iväg i tankarna och tänka på våra egna göromål, vad som ”måste” göras sen, imorgon, efter middagen, på nästa möte osv. Det är inte så lätt men det går att nå till härvaron om man bara vill. Jag har gjort det.

Min upptäckt i härvaron är att dimman har lättat. Jag har upptäckt en klarsynthet jag aldrig förr upplevt. Nån gång tidigare tror jag att jag skrev om hur jag kunde uppleva att jag såg allt i slowmotion och kunde observera min omgivning på ett nytt sätt när jag själv är fokuserad i nuet. Det här är som en fortsättning på det, där jag upplever att jag jättetydligt ”ser igenom” andra (inte hela tiden dock 🙂 så du som känner mig behöver inte vara rädd nästa gång vi ses). Jag upplever nyanser och känslor som om jag fångar signaler som sänds ut. Signaler som är sanna. Signaler som berättar om människan, om styrkor och svagheter, om hur de mår och hur de egentligen skulle vilja att det yttre speglade dom själva eller det omvända. Att inte vilja visa sitt sanna jag finns det självklart många som inte vill då det kan handla om dålig självkänsla eller dåligt självförtroende som självskyddet försöker dölja.

Mitt i det här känner jag ett lugn. Jag kan uppleva att det är något jag behöver hålla tillbaka som att jag utforskar och provar mig fram i det. Det är viktigt att visa både respekt och försiktighet och jag är osäker på hur väl jag behärskar det. Jag har talat direkt med andra om vad jag uppfattar och möts av förvåning, överraskning och en stor dos glädje men också förvåning av att pricka rätt. Genom att lyfta fram de positiva saker jag ser kan jag hjälpa andra att stärkas liksom jag kan lyfta på stenar och pusha fram dolda egenskaper. För de flesta handlar det om att våga vara modig, vilket jag inte nog kan påminna om har inga problem att ”tjata” om det. Den största glädjen jag får är att det blir så mycket lättare att kommunicera på rätt sätt. Det blir så mycket enklare att nå fram och förstå varandra med djupare kännedom om den man pratar med. Så det är verkligen en ny dimension till hur jag hanterade andra människor tidigare. Det vanligaste verktyget för det här är att själv vara öppen men också att vara mitt naturliga jag, den jag verkligen är och att inte gå in i roller.

”Hemligheten” för att nå dit har varit, föga förvånande, att ha autopiloten avstängd och ge mig ut på upptäcktsfärden i mig själv. Resan jag startade har tagit mig till nya platser. Jag ser och lär och upptäcker så mycket hos mig själv för varje steg jag tagit. Ju längre jag färdas desto naturligare blir olika val, desto enklare blir det att vara trygg i mig själv och samtidigt har jag hittat former för att ytterligare undvika stress, obehagliga situationer, konflikter eller obehagliga överraskningar. Istället förebygger jag för att slippa just det. Jag tycker jag hinner med mig själv och andra och livet i största allmänhet är ganska lyckligt skulle jag säga. Jag upplever inte samma ”dagen efter”- trötthet när det gått bra, jag är så mycket gladare och har lätt för att ta dagen som den kommer. Jag säjer ja till det jag vill och nej till det jag inte vill 🙂

Härvaron kan alla praktisera. Det handlar om att fokusera på här och nu. I möten med andra människor stänger man av yttre störningar och koncentrerar sig på vad den andre säger. Det är inte svårt bara man vill. Sen gäller det att intressera sig för vad man hör och på vad man ser. Den koncentrationen är inte heller svår att uppnå. Det handlar faktiskt bara om att vara just intresserad och att bestämma sig för att verkligen vara nyfiken. I andra situationer, vad det än månne vara gäller samma princip. Se, lyssna, observera och studera detaljer där du är. Du ser saker du tidigare missade, du upplever omgivningar på ett djupare plan. Det är på ett sätt att förstå att gräset inte är grönare på andra sidan. Du har massor av grönt precis där du är. Självklart finns det en del vissna blad också där du är. De brukar symboliseras av människor som på ett eller annat sätt gör dig obekväm (väljer obekväm för ett samlingsord för vilken känsla du än har). Du har ett val om du vill vattna, gödsla eller sanera bort de vissna bladen. Hur man kan förhålla sig till de utmaningarna har jag skrivit om på olika vis tidigare och fördjupar inte det idag. Men sen handlar det också om att tydliggöra för dig själv att du är på fel plats om det är vad som är orsaken till hur du mår! Även här handlar det självfallet om mod att våga göra det du egentligen vill göra, om att istället för att hitta motargument och oövervinnerliga hinder så dödar du argumenten och ser hinder som utmaningar.

Jag kan förstå om detta inlägg upplevs väldigt djupt eller flummigt. Det är helt ok men troligen en reaktion på att något triggade en rädsla. Rädslan är det absolut största hindret mot sig själv. Nyfikenhet plockas ner och ditt undermedvetna hittar motargument som just ”flum”. När vi helt plötsligt ser möjligheter att faktiskt göra saker vi drömmer om så kommer pirret i magen och vi vill hålla oss kvar i vår trygga bekvämlighetszon. Jag har också en bekvämlighetszon. Jag känner också pirr. Men varje gång jag gör det ”svårare” valet så blir pirret mer av en nyfikenhet, en ny utmaning och när jag klarat tidigare utmaningar och steg på min resa så vet jag att det går. Så ju oftare jag gör de valen desto enklare blir varje steg framåt.

Vill du att din dimma ska lätta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: