Modet att följa mitt hjärta

Den känslan som följer av att ha vågat. Att följa mitt hjärta kan vara många saker i stort som smått. Men det handlar om att göra vad just jag vill. Inte vad andra vill. Det handlar om att våga. Att ha modet. Modet att gå emot mig själv. Den själv som håller mig tillbaka. Den själv som är min inre rädsla styrd av jaget som tror den är där för att skydda mig. Det låter så abstrakt men när jag upptäckte denna insikt förändrades mitt liv. Det var förändringen som gjorde att jag följde mitt hjärta.

Jag upptäcker nya saker varje vecka. Saker som handlar om mig själv. Saker som jag lär av andra om mig själv. Verktygslådan utökas, ryggsäcken fylls på. Jag kan smått förundras av den komplexa människan med den komplexa hjärnan och kapaciteten att verkligen ha makten i sina egna händer. Meningen med livet kan vara många saker då det finns många liv men en av de största meningarna handlar om att förstå sig själv, lära känna sig själv och använda den fulla potentialen hos denna sig själv.

Om en tanke känns bra så är den nog säkerligen bra. Har du en dröm, en idé? Men inte vågar? Risken är stor att tvivlen kommer utav att du styrs av vad andra ska tycka. Tvivlen från andra. Argumenten mot dina tankar. Tyvärr så finns de argumenten. Lika mycket som vi skyddar oss själva så skyddar vi andra mot faror. För 3000 år sedan kanske du var en äventyrare som ville utforska världen och då sa instinkten att det var farligt. Det okända. Vi visste inte vad som lurade där ute. Vi kunde dö. Hjärnan fungerar fortfarande på samma vis. Men risken att dö av besluten idag är inte riktigt på samma nivå. Då var det ett bergslejon i dalen på andra sidan berget som utgjorde faran. Eller helt enkelt andra människor som skulle slå ihjäl dig för att du var okänd. Det är inte så idag.

Jag har bara för några dagar sedan själv justerat min egen plan. Först kändes det som ett infall och skulle innebära att jag skruvade om kompassen rätt rejält. Jag funderade om det var min egen autopilot som varit igång men kom rätt snabbt fram till att så inte var fallet. Resan jag är på har lett mig fram till ny terräng. Jag färdas dessa steg för steg som jag skriver om. Jag väljer stigar för att bredda min komfortzon. Jag kan gå tillbaka och ändra väg ganska enkelt. Men just här kändes det mer förvirrande. Osäkerheten om varför jag ville göra en justering. Tankar dök upp om att jag kanske blev lurad av inre rädslor eller val som känns bekväma. Att självskyddet hade tagit över.

Nej, för att ibland kan det enklare vara just det naturliga. Nu handlade det inte om själva valet utan faktiskt en ny insikt. Min bild av resan förändras och jag kan ju faktiskt tagit ett steg, kommit till en ny plats som lockar och bjuder in till mer. En plats som är värd att utforska mer. Som kan ge mig mycket genom att resa i resan. Jag förstår att det kan låta extremt djupt, luddigt och märkligt. Men den större resan finns kvar. Den pausas inte. Den ska jag fortsätta på men den har tagit sig en annan inriktning. Den ska faktiskt ske parallellt. Jag har förstått att jag har kapaciteten att genomföra samtida resor. Genom att vara i mitt medvetna och vara mitt rätta jag, växer jag och fylls av energi. Energin kommer av att uppleva att vara rätt, göra rätt, älska mig för den jag själv är och få bekräftelser att det fungerar.

Att ha en avstängd autopilot är det bästa som hänt mig. Att vägra styras av omedvetna val och handlingar. Att säga det jag egentligen vill säga, att göra det jag egentligen vill göra. Stå fast vid vad jag vill. Att vara egoist utan att vara dum eller på bekostnad av andra. Att följa mina mål och inte styras av andras. Att våga släppa kontrollen. Att lita på andra och känna sig omtyckt och älskad av andra. Att inte tänka på vad andra ska tycka. Och behandla andra exakt med det omvända. Att ha förmågan att känna och uppleva mod. Mod att följa mitt hjärta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: