Livet är som att baka

Hi! It’s been a while!

Tiden går snabbt när man har roligt. Och att ha roligt betyder att göra roliga saker. Du vet sånt som ger energi och gör en glad! Och lika mycket att göra det i doser som går att hantera! Jag har varit inne på det förut och tänker säga det igen: Det kan rinna över och då slår det tillbaka! Så det är nog huvudorsaken till att jag inte varit här på två veckor. Hur roligt och givande det än är så har jag valt att inte hinna med det. Under tiden har jag befunnit mig i ett flow. Och jag njuter! Det är ingen magi, det är logik. Att lägga sitt eget pussel och plötsligt se mönstret, att uppleva att ”koden knäckts”, att ”klara banan”, ja det finns mycket man kan jämföra med. Jag vill hitta olika sätt att beskriva en och samma sak. Jag vill hitta exempel som andra kan relatera till. Jag vill hjälpa dig med din kod.

Har du läst mina tidigare reflektioner och tagit del av de tips eller mina vägar som fungerat för mig? Se det som att du ska lägga ditt eget 1000-bitars pussel. Utmaningen är att bitarna ligger i en stor hög tillsammans med pusselbitar från flera andra pussel. Det är en liknelse som kan jämföras med hur livet ser ut. Det kan vara ganska rörigt eller otydligt. Eller sakna en röd tråd. Om du ser det som att din egen hjärna gör tolkningar för att hjälpa dig och då menar jag den delen av hjärnan där du tar aktiva beslut, så kommer den att distraheras av intryck, konstant. Intrycken kommer från det du ser och upplever dagligen. Du ser, hör och läser information från andra. Mängden data tas in men är svår att sortera. Nånstans inne i oss ska informationen tas emot som sann fakta. Dessvärre uppstår konflikter då den mesta informationen är motsägelsefull jämfört med tidigare information. Då blir det rörigt! Röran beror till stora delar av att informationen inte blir tillräckligt filtrerad. Om vi använder vår medvetenhet mer effektivt så kommer otroligt mycket onödig information att fastna i filtret och sen slängas där det hör hemma.

Jag har navigerat mig fram i ny terräng och träffat massor med nya människor på sistone. Min upplevelse om mig själv är att jag blivit så extremt klarsynt. Det har bara blivit lättare och lättare. Jag kan gå in i nya situationer helt orädd, med en inställning om att jag är jag, och jag gör saker på mitt sätt. Okonstlat, enkelt, rakt men samtidigt omtänksamt, förstående, förlåtande och öppet. Det känns fantastiskt naturligt. Jag har lyckats använda verktygen jag själv letat fram eller tagit hjälp med att hitta.

Hemligheten är självinsikt, självrannsakan och rätt metoder som passar mig att uppfatta signaler mycket bättre genom lyhördhet både mot mig själv och andra. Allt har jag skrivit om tidigare. Allt är inte enkelt såklart men det kraftfullaste trumfkortet är autopiloten. Den återkommer ständigt som vinnaren. Genom att inte tillåta autopiloten får jag en utväxling som inte kunnat upplevas annars. Det är nästan löjligt enkelt när den bilden, mönstret, koden, lösningen blev helt tydlig. Lite grann ett ”Eureka”!

Om du har bakat någon gång så vet du att det bästa resultatet fås när man följer ett recept. Receptet är framsprunget ur att någon annan har provat sig fram och slutligen lyckats och sen delat vidare för andra att använda. Recepten ändras och justeras sen vidare. Varför? Kanske eftersom vi har lite olika smak? Vi anpassar recept så att slutresultatet blir på de vis vi själva vill att det ska smaka. Men, något som är grundläggande för att alla varianter av recept ska fungera är att ugnen är varm. Att ställa in ugnen på rätt temperatur kan jämföras med att ha autopiloten avstängd. För det spelar ingen roll vilka ingredienser du stoppar i ditt livs bunke om du glömt ugnen. Kakan blir ganska platt och jag tror du blir besviken på resultatet.

Så då vet vi att ugnen alltid ska vara igång. Är du osäker på bakning? Tycker du det känns besvärligt att veta vilken sorts jäst du ska använda och hur länge olika verk ska jäsa? Bakning är en konstform. Men livet är också en konstform och just ditt liv har ett helt unikt recept som ingen annan har. Utmaningen är att det är du som utformar receptet. Minns du att jag nämnt ett gammalt kinesiskt ordspråk? 🙂 Mmm, det är en annan viktig ingrediens. Ungefär som mjölet. Finns i stort sett i varenda recept, fast kanske med varianter på vilken sort bara. Jag kan repetera ordspråket om du glömt det:

”En resa på tusen mil börjar med ett steg”

Ska du börja baka så startar du inte med att bygga ett bageri. Du börjar inte heller med en vinnartårta från TV-tävlingen. Du kanske börjar med småkakor? Man behöver träna sig fram. För varje gång du lyckats så kan du utveckla dig till en bättre bagare. Längs vägen, i det medvetna, vakna och nyfikna, med nyvunnen kunskap om hur man bäst väljer väg genom snårig terräng har man med sig en ryggsäck av hjälpmedel och verktyg. Det gäller att använda rätt verktyg. Det kan vara svårt att skruva med en hammare. Verktygen är dit eget hopplock. Jag har en hel del olika verktyg du kan få låna och prova. Reflektioner kallar jag dom. De finns lite olika reflektioner i tidigare inlägg. Se bloggen som ett skafferi. Öppna luckorna och se vad du hittar!

Nu är våren här. Den kommer med ljus och värme. Men den kommer också med förväntningar. Våren kommer med en massa ”måsten”. Måsten är dock något som en avstängd autopilot är effektiv att undanröja 🙂 Så varför inte bara testa att jobba i det medvetna ett tag? Gå inte på instinkt. Ifrågasätt dig själv kring saker du planerat att göra. Är det verkligen nödvändigt? Behöver du göra på just det sättet? Varför gör du alltid på det sättet? Är det sättet egentligen vad just du vill eller kommer det från någon annan? Jag vet självklart inte men det är en bra övning. Och just på våren kan förändringar vara en kraftigt bidragande orsak till ett lyckligare jag!

So long!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: