”Motgångar ger framgångar” eller ”steg för steg!” – Om att utforska. Om att lära. Om att inse.

”Ibland ser man inte skogen för alla träd.” Jag gillar citat. Citat har budskap och ibland kan budskap vara svåra att se. Men många gånger har citat budskap med djup och flera meningar. När jag började skriva på bloggen hade jag ingen direkt plan annat än att jag ville dela med mig av någonting. Jag började skriva som ett steg hos mig själv om mina reflektioner, som att tänka högt fast genom att sätta det i pränt. ”Dimman lättar” kom fram tidigt och beskriver rätt väl hur jag sett på det som händer. Jag har levt mitt liv och du har levt ditt liv. Vi lever våra liv en dag i taget men hur många dagar minns vi? En fråga av gigantiskt mått är ”Vad är meningen med livet?”. Frågan har lika många svar som antal gånger den ställs.

Idag är det många människor som inte mår perfekt…och det är ingen överdrift. Det är något många håller med om. Det är något de allra flesta själva upplever, om inte varje dag så då och då. Inget konstigt med det och kan bero på både små och stora motgångar. Genom mänskligheten har det fötts religioner och alternativa rörelser samtidigt som både hjältar, förebilder, utforskare och stora personligheter genom handlingar för evigt skrivit in sig i historieböckerna. Om vi funderar på hur många gånger det sammantaget levts dagar i mänsklighetens historia blir det inte greppbart i vår medvetenhet. Men strunt samma. Tänk istället på dessa dagar ur perspektivet att det varit både bra dagar och dåliga dagar men de har ändå bara fortsatt att ske. Under alla dessa dagar har olika beslut format världen på gott och ont.

Mitt favoritordspråk som jag brukar relatera till ”En resa på tusen mil börjar med ett steg” kan användas som jämförelse med ”Meningen med livet”. Slutet på resan är inte greppbar eller förutsägbar. Det finns inget svar när du startar. Svaret kommer när du tar det sista steget. Och svaret blir att resan är målet. Alla våra val formar fortsättningen på livet. Men nu är det viktigt att tänka att det oftast inte finns ett rätt eller fel för vilket val vi gör. Inget är svart eller vitt men varje gång vi gör ett val mot något nytt eller okänt så utmanar vi oss själva och vi utvecklas under tiden. Ibland ”lyckas” vi och ibland ”misslyckas” vi. Framgång eller motgång? Tja, en definitionsfråga och jag kan inte annat än reflektera över att en motgång kan vara en framgång för vad är det som säger att vägvalet innan var det rätta? En både komplex men ganska enkel tankeövning för våra hjärnor. Hjärnan är så mycket smartare och mer fantastisk än vi fattar och uttrycket att människor är simpla varelser kan ju bara relateras till användandet av vår medvetna del av hjärnan där vi gör aktiva val. Och många idiotiska val görs tyvärr utan att vi tänker efter. Alltså med autopiloten påslagen. Så om vi simplifierar mina djupdykningar i livets resa något så säger jag:

  • stäng av autopiloten
  • ta beslut medvetet
  • välj vägar som utmanar dig själv (det alternativet som pirrar i magen)
  • välj bort begreppet misslyckas och ersätt med provat
  • gräv inte ner dig i gammalt skit. Backspegeln är liten, framrutan är stor. Gjort är gjort och kan inte bli ogjort. Du väljer själv om du vill fortsätta vara arg eller ledsen när andra går vidare.
  • allt du gör lär du dig något av. ”Det som inte dödar, härdar”
  • var din egen förebild. Lev och gör som du vill, inte vad andra vill. Men kom ihåg att inte vara dum. Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Listan kan göras lång men budskapet är det viktigaste. Det handlar om resan i livet och hur du formar denna resa själv genom steg för steg och olika val. Ibland går man fel. Då är det bara att korrigera. Det finns inget som säger att du måste fortsätta på en felinslagen väg. Genom livet formas vi av både våra egna val och andras liv vilkas vägar vi korsar. Alltså blir min reflektion att det är omöjligt att förutse var vi landar till slut. Det avgörs av ”ödet”, ”slumpen”, ”Guds röst”, ”magkänsla”, ”sjätte sinnet” eller vad vi vill kalla det istället för ”egna val”. Men det handlar om val. Alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: