Att vara förlåtande får dig att växa

Att förlåta är att vara snäll. Förlåtande är ett vänligt beteende. Motsatsen kan vara ilska. Jag har tagit upp det förut men det går aldrig att påpeka tillräckligt ofta att vänlighet, godhet, positivitet får oss att må bättre än att vara arga, irriterade, upprörda eller ogina i största allmänhet. Negativa tankar skapar onda spiraler. Goda tankar skapar positiva spiraler. Karma har du hört talas om. Karma ska betyda något i likhet med ”handling” och har sitt ursprung från Österländsk religion och filosofi som i sitt sammanhang syftar till en lag om orsak och verkan. I Buddhismen betyder Karma resultatet av en människas ord, tankar och handlingar genom ens livstid. jag ska inte fördjupa mig i vare sig filosofi eller religion men det ligger något i resonemanget härifrån och vem har inte tänkt ”Karma is a bitch” när saker liksom kommer ikapp och biter en i rumpan och vi blir medvetna eller påminda om något vi vet vi gjort lite fel tidigare.

Jag inledde med ord som förlåta och snäll. Vrid lite på det och se orden förståelse och hänsyn. Funderar man djupare på Karma och tänker att varje handling får en konsekvens så blir det än viktigare att tänka efter före. För varje gång jag tänker, skriver eller pratar om autopilot så ser jag nya kopplingar till godhet. Så mycket onödig ilska som finns pga autopiloter eller spontana, instinktiva reaktioner helt i onödan. Om vi alla skulle styra vårt beteende och handlingar medvetet och genomtänkt skulle det visas mycket större hänsyn. Ta vilken situation som helst, vilken dag som helst där du i efterhand kommit på eller tänkt att ”det var kanske onödigt…” t ex den plötsliga ilskan i trafiken, att du av någon anledning skyndade dig före en annan bil, tog dig från sist i en kassakö till först i en nyöppnad kassa eller vad som helst som egentligen kanske ändå var lite onödigt och som inte visade hänsyn till andra. Du kanske hade bråttom, ok. Men du kanske inte hade bråttom och någon annan såg stressad ut? Det kanske var en ensam förälder med trötta och otåliga barn? Exempel går att leta efter men jag vill hellre att var och en hittar sina egna exempel från sin egna verklighet.

Om vi betänker att det finns några miljarder människor och att du själv på något vis interagerar med 100-tals och 1000-tals människor varje dag från det du vaknar tills du somnar så finns det många vägar som möts och många möjligheter till handlingar som med medvetenhet skapar positiva konsekvenser. Det finns någon märklig inbyggd mekanismen i människor som ungefär är ”varför ska den om inte jag…”, alltså någon ogin inställning till att ”om inte jag får ska minsann ingen annan få”. Det är orättvisa. Kanske kommer det från reptilhjärnan på den tiden när vi fick slåss om mat och trygghet för att överleva. Om vi medvetet tänker tanken så låter det ju lite dumt och de flesta av oss kan känna igen oss. Det är väl ett bra exempel att träna på i kampen mot autopiloten? Du kan bestämma dig för att vara extra uppmärksam på hur du kan hjälpa någon okänd person med en trivial tjänst? Varje dag? Det är inte så svårt. Det kan vara att se sig om och hålla upp en dörr lite extra länge åt en person som var några meter längre bak än det naturliga ”hålla upp dörren”-avståndet. Det kan vara att stanna i den långsamma trafiken och släppa fram någon i rondellen eller vid vänstersvängen, bara för att du kan, inte för att du måste. Och egentligen säger trafikreglerna att du inte ska. Men vad spelar det för roll när det är köer? Gör det där lilla extra. Din handling får en positiv konsekvens. Du gör någon glad och jag lovar att du själv blir gladare. Som citatet på bilden säger så får det dig att växa. Du får igen det! Kanske inte direkt och troligen inte av samma person men du kommer att bli belönad.

När autopiloten varit avstängd en längre period upptäcker du att du att din uppmärksamhet ligger på ett helt annat plan. Du ser, hör och känner en massa som normalt passerar obemärkt. Du får ny kontakt med okända människor, genom ordväxling eller utbyte av blickar. Alla kan hjälpa alla. Det behöver inte vara stora saker alls. Men om alla gör en god sak utöver en normal dag där det inte görs, skulle miljarder goda gärningar utföras, varje dag. Svindlande tanke om man betänker vad det kunde ge för konsekvenser! Men det är att sträcka sig för långt och blir inte greppbart. Men du kan ju börja hos dig själv, med dina egna närmaste och utvidga det till små ting varje dag. Först en gång, sen två, tre osv tills det blir en naturlig del av dig. Du får det tillbaks. Både som handlingar då och då men det du får mest är ett välmående. Du blir lyckligare! Du blir mer sällan arg. Du får mer gjort! Ingen magi i det här. Helt okomplicerat så att vem som helst kan göra det och efter ett tag inser du hur dumt det är att bli arg i onödan och på längre sikt kommer du definitivt att ha ett tålamod utöver det vanliga. Du ser möjligheter och utmaningar istället för problem och du blir bättre och bättre på problemlösning och utvecklar små saker i vardagen. Mycket av det vi gör varje dag gör vi på ett invant vis och som vi aldrig ifrågasätter. Allt vi gör kan vi göra lite smartare. På så vis får vi vardagen att fungera enklare, vi kanske rationaliserar bort saker vi gör i onödan och bara det gör att vi känner mindre stress och blir ännu gladare som människor.

Nu kanske du tycker att jag svävar iväg igen och att det låter så enkelt? Tja, kanske det? Men reflektera lite över dessa ganska enkla saker. Testa sen. Gör det redan imorgon. Gör ”goda gärningar”. Du kommer hamna i en positiv spiral och sen går det av bara farten om du fortsätter. Vi är inte så komplicerade även om hjärnan är komplex. Men vi kan med enkla medel justera oss själva. För mig fungerar det och jag är övertygad om att det fungerar för dig. Vi behöver inte alltid läsa tjocka böcker eller ta professionell hjälp. Vetenskap är bra, forskning är bra. Men för oss enkla människor behöver vi få enkla översättningar. Och något som funnits i 1000-tals år kanske har någon substans? Filosofin i Buddhismen är många gånger ganska enkel. Varför uppfinna hjulet igen? Bättre att använda beprövade metoder! Och du, kom ihåg att le!

Jag ska vara snäll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: