Hjärngödsel!

Jag tror att de allra flesta någon gång hört att motion är nyttigt…att det motverkar stress, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vi känner oss piggare, vi blir lyckligare osv. Det är sant. Inte bara för att många säger det och försöker sälja oss gymkort och löparskor. Vetenskapen har bevisat det. Vår hjärna vet vi sen länge att den är programmerbar men om vi lär oss hur vi, inte bara lär oss saker, utan även hur vi kan reparera den så kan vi uträtta under med oss själva! Jag är fascinerad av hjärnan och genom åren mest haft en bild av att hjärnan är så komplex att den bara måste vara fantastisk utan att jag vet egentligen varför eller hur den gör saker. Den inställningen har jag delvis kvar och kommer aldrig att överge den heller för den delen. Bara genom att tänka att det inte finns begränsningar, att se historisk vilka fantastiska prestationer människor har gjort måste betyda att jag inte har några begränsningar! ”Kan nån annan, så kan jag!” Det kanske bara tar lite olika lång tid… 🙂 Vill du förstå mer om hur det fungerar?

Kom ihåg Oxytocin. OXYTOCIN. Oxytocin är ett stresshormon. Nivån ökar i vår kropp när vi utsätts för stress. Men hormonet ökar också vår vilja att hjälpa andra. Mammor har en högre nivå och den naturliga anledningen till det är omvårdnaden av ens egna barn. Hjärtat har receptorer för oxytocin och hjälper artärerna att vara avslappnade. Kroppen förbereder muskler och lungor för att snabbt kunna slåss eller fly, ”Fight or Flight”. Fast nu är det så att dessa signaler var något hjärnan skickade när vi bodde på savannen, skogen eller annan vildmark och farorna var helt andra än idag. Det lilla problemet som finns är att hjärnan är i stort sett densamma hos människan då som nu men världen vi lever i ser helt annorlunda ut! Signalerna triggas men av helt andra orsaker! Jobb, pengar, omvärldsintryck, ständigt informationsflöde via digitala medier osv. Det skapar vissa problem. Så klart. Men om vi lär oss en del basala saker så kan vi dra nytta av det och må så mycket bättre! En bonus som är bra att känna till är att 8 kramar om dagen utsöndrar oxytocin!

Vi tänker omedvetet 6 tankar i sekunden. Av dessa tankar är 5 negativa och en positiv. Korkad konstruktion idag men det kanske hänger ihop med att vi inte ska vara för naiva och har säkert räddat människor från att bli uppätna av lejon. Det var nog bra att vara misstänksam på många sätt för att överleva. Men idag blir min teori att det påverkar oss negativt och vi går runt och är rädda för faror som inte existerar. Är det därför vi gnäller? Är det därför vi säger ”Idag är det stressigt, jag måste hinna handla efter jobbet”. Är det stress? Jämfört med att bli jagad av ett lejon? Eller att inte hinna samla nog föda inför vintern? Allt är relativt och vi kan nog alla till mans fundera på vad vi kategoriserar som riktig stress! Men om vi återkopplar till motionen nu. Om vi är i dålig form, innebär det att vi är dåligt förberedda för att fly från lejonet. Lejonet som idag är andra faktorer ger dock samma effekt. Så utan att gå på djupet i vetenskapliga fakta så säger mitt sunda förnuft att motion motverkar negativ påverkan av stress och att vi kan återhämta oss mycket bättre. Enkelt och bra.

Motion styr vår nivå av kortisol också. Våra binjurar utsöndrar kortisol genom signaler från hypofysen vid stress. Vid lugnt läge ska nivån av kortisol vara låg. Men som regel har vi en alldeles för hög nivå redan när vi vaknar på morgonen om vi är i för dålig form, upplever oss stressade, sover för dåligt, har för mycket att gör osv, osv. Alltså ett naturligt läge för många idag. Och hur många hör inte varje dag både sig själv och andra beskriva oss just som jag just skrev? Nu låter det ju konstigt att motion då är bra om det i sig ökar nivån av kortisol. Men det som sker är följande: Om vi startar dagen med t ex 20 min rask promenad, höjer pulsen och börjar utsöndra stresshormoner, kommer vi efter rundan, när pulsen går ner, att sänka nivån till lägre än när vi startade. Det innebär att vi sen kan starta dagen med en lägre nivå än när vi vaknade och vi är bättre förberedda inför dagens utmaningar!

Hippocampus.

Hippocampus är en viktig del av hjärnan. Läs gärna vidare själv genom att googla. Annars blir det här inlägget ett eget wikipedia. Den korta versionen är att vi behöver ett friskt hippocampus för vårt minne (både kort och långt). Vid långvarigt höga nivåer av kortisol krymper hippocampus. Fram till 25 års ålder växer hippocampus och det handlar om antal celler. Efter 25 års ålder krymper den med 1% per år. Men lyssna på det här: vid motion i 30 minuter, 3 gånger per vecka, så skapas nya celler och hippocampus kan växa med 1% per 6 månader! Genom att också lära sig nya saker, triggas signaler i detta magnifika system och nya hjärnceller skapas. Det tar 10000 timmar att lära sig något helt nytt till att bli en mästare. Därför är det inte bara roligt utan extremt nyttigt för oss att ständigt lära oss nya saker.

Så genom att motionera regelbundet blir vi motståndskraftigare mot stress, vi förbättrar vårt minne och vi blir gladare! Jag tänker att genom att veta varför det är så, blir motivationen en annan. Genom medvetna handlingar är det jag som bestämmer. För att möjliggöra att jag bibehåller kommandot är en förutsättning att autopiloten är avstängd. Låt inte ”instinkterna” bestämma åt dig. Ditt undermedvetna gör säkert en del bra val men vill du ha förändring behöver du ta medvetna beslut. Det lönar sig, jag vet. Vilka är dina lejon? Ska du slåss eller fly?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: