Själavård och uppladdning

Vemdalsskalet 2018.

Vill man så får man. Gör man så blir det. Bestäm dig så får du som du vill. Jag är nästan förvånad själv över att det fungerar. Ska jag börja tänka att det går så bra att jag snart måste gå på en mina? Ingen aning men jag är väldans glad att det går bra hursomhelst! Det behöver inte vara svårt .Det behöver inte vara krångligt. Det jag gjort har många före mig gjort så jag behöver inte uppfinna hjulet igen. Idag förstår jag alla som sagt ”Jag ångrar mig inte en sekund men jag skulle gjort det tidigare!”

I slutet av september klev jag av anställningen. Planen var att vara ledig några månader och utnyttja tiden att vila, njuta, samla kraft och med ny styrka ta en ny anställning nånstans. Redan efter ett par veckor kände jag mig fylld av energi av min nya fria situation. Jag kände mig stark och som om världen låg öppen för mina fötter. Där och då startade idén om mitt egna företag. Jag började planera och företaget blev registrerat i början av december och fram till årsskiftet slipade jag på hemsidan och påbörjade marknadsföringen. Har under uppstarten 2019 hjälpt ett företag att ”starta om” efter en konkurs. Det är nytt namn, ny hemsida, flytt av verksamhet, en 5-årsplan och budget. Idag sitter jag med första interimsjobbet klart. Nästa måndag kör jag heltid fram till sommaren som HR-chef på ett större företag som jag inte får nämna ännu. Men alltså, det går ju precis som jag tänkt mig!

Känslan är inte bara skön, den är liksom upprymd, den är glädjande och jag kan nästan påstå sprallig! Idag packar familjen för en tur till fjälls. Vemdalsskalet väntar med tre dagars skidåkning och umgänge med lillebror och hans familj. Det är en perfekt uppladdning inför starten av uppdraget nästa vecka. Snö, kyla, röda kinder, långkalsonger och bastu. Läge för att vara i nuet alltså!

Det har gått några veckor in på nya året. Jag både ser och hör hur människor i omgivningen är tillbaka i vardagen, tillbaka till både roliga jobb, nya utmaningar och härliga och balanserade liv. Men jag ser och hör också de som är tillbaka där de egentligen inte vill vara. Det finns en längtan men autopiloterna styr dom oförtrutet vidare och mönstren blir inte brutna. Jag vill inspirera, jag vill hjälpa, jag vill blåsa energi under vingarna men det går ju bara om en människa insett att de befinner sig där de gör. Min egen klarsynthet innebär också att jag ser oförmågan att ta tag i, att erkänna, att öppna ögonen för sin egen insikt. Det är som om självskyddet och rädslan i det undermedvetna är så starkt att autopiloten har ett totalt övertag. Alla som sett eller läst ”Sagan om Ringen” vet vilken makt ringen har över de som kommer i kontakt med den. Gollum har helt ätits upp och liknelsen jag ser är att människors autopilot och rädslor, självskydd, komfortzoner och argument att inte leva sin dröm, är som att inte klara av att slänga ringen i lavan och bli fri. Det är som om människor är fångade i sitt ”onda”, slavar för sin egen rädsla och att samtidigt då ha vetskapen om att rädslorna är falska och styrda av våra egna hjärnor får mig att fundera på var orsakerna till ett sådant beteende kommer ifrån. Instinkter ligger säkert som en grund men vi måste påverkas enormt mycket av miljö, arv, kultur, intryck och allt det som vi har ikring oss hela tiden.

Jag har nog gnällt en del genom åren. Mest gnällt och ojat mig för att andra gjort det. Det är enkelt att starta en konversation med något negativt. ”Har du hört…?” ”Har du sett…?” ”Hur kan det få vara så…?” osv. Jag har lyft i mina inlägg vikten av att se det positiva, att fokusera på det bra och inte det dåliga, att plocka fram de fördelar som finns mitt i ett elände. Jag vill fortsätta trumma det budskapet. Att vara konstant negativ är en ond spiral. Det ger näring för att må dåligt, att binda in sig, att lägga sig platt och ge upp. Bestäm dig för att vara positiv. Undvik att bli irriterad på andra. Stäng av autopiloten och bestäm dig att ditt medvetna ska träna på att vara positiv och att fortsätta vara det. Det är inte alltid lätt. Känslan av irritation kan dyka upp ändå men då gäller det att inte ge efter. Stäng av det och i värsta fall försök att verka positiv ändå. Vad tjänar du på att bli grinig, kanske bli osams med någon och kanske hamna i en onödig diskussion? Genom att träna så kommer det leda till en naturlig positivitet. Jag menar inte att du ska vara falsk. Det kan istället jämföras med en vit lögn. Syftet är gott och på något vis behöver man träna sig på att må bättre. Det finns ingen trollformel. Resan genomförs med ett steg i taget.

Bestäm dig för att vara i det medvetna. Bestäm dig att du har kommandot över ditt liv. Bestäm dig att dina rädslor är påhittade eller överdrivna. Fundera på om du är där du vill vara just nu. Måla upp dina bilder av hur du vill att ditt liv ska vara. Och just det du målar upp ska du veta att du kan göra. Är det stora mål är det inte gjort till imorgon. Det är nödvändigt att ta ett steg i taget. Men varje gång du hittar motargument eller hinder så ska du direkt fundera på en väg runt eller över. Allt går. Det är du själv som är de största hindret. Har du just börjat följa bloggen eller är det här något av de första inläggen du läser? Då rekommenderar jag dig att börja från början och läsa i kronologisk ordning.

Ha nu en härlig fortsättning på denna dag. Le mot andra, var glad mot andra, hjälp någon annan med något. Gör de där småsakerna du skjutit upp. Gå en promenad, åk till gymmet eller städa ett förråd. Men gör inte ingenting eller bara som igår. Bryt mönster och träna på att bestämma dig för andra saker än det vanliga. Men viktigast av allt, stanna i ditt medvetna genom medvetna beslut, gärna tvärtemot vad du känner om alternativet känns som ett tryggt och säkert val. Utmana dig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: