Kalla vindar men jag jag fryser inte

Ute biter Nordan i kinderna och klimatet har varit rätt kyligt i samhället, i pressen, TV och på sociala medier ävenså. Det påverkar oss människor, kanske mer än vad vi tror. Våra hjärnor tar in så mycket information som ska bearbetas i vår djupsömn. Redan lite uppjagade personer eller de som upplever en stress eller i övrigt någon jobbig situation sover inte lika bra som normalt. Dålig sömn ger mindre möjlighet till djupsömn vilket leder till att bearbetningen inte blir av. Men intrycken kvarstår och förblir osorterade och skapar förvirring i det undermedvetna. När fler intryck matas på kokar det över till slut. Jag fortsätter trumma på med budskapet att vi måste stänga av, inte låta oss bli upprörda och verkligen identifiera de saker som vi i stunden inte kan påverka! Vi behöver bli så mycket bättre på att ta bort oron som vårt medvetna inte riktigt är medvetet om. Jag tror vi alla kan känna i magtrakten när något inte känns bra. Om vi då lyckas fånga upp den orsaken och medvetet sortera bort den just genom att bestämma oss för att inte bli påverkade, så börjar vinden att vända.

Det är fortfarande januari. Vi har vinter och äntligen är det kallt ute som sig bör den här tiden på året. Jag älskar sommaren och jag älskar värmen och självklart ser jag fram emot det. Men jag har lärt mig att jag under många år levt i väntan. Jag har haft extremt svårt att vara här och nu. Om du känner igen dig i samma mönster så vet du också att det kan vara rätt svårt att återvända till nu och inte ha det mentala längre fram. Det kan handla om timmar, dagar, veckor och längre än så. Det är bra att ha saker att se fram emot. Men vi får aldrig glömma att sen är sen. Nu är nu och det är där vi är. Genom att vara i nuet får vi en större uppmärksamhet på omgivningen, vi hör vad andra säger, vi får saker gjorda och framförallt får, åtminstone jag, en sinnesnärvaro som gör mig lugn. Jag upplever att jag ser på omgivningen ur ett fågelperspektiv. Jag upplever ibland som att jag ser och hör allt jättetydligt och har blivit så mycket mer klarsynt. Jag kan uppleva att andras beteenden är superkorkade och att man uttrycker saker helt utan att tänka överhuvudtaget. Tidigare blev jag illa berörd på ett helt annat sätt när jag läste vad andra skrev på sociala medier (troll och upprörda människor). Jag tog åt mig för att jag tillät det att gå rakt in i skallen obearbetat. Bara genom att stanna upp, reflektera, ta aktiva beslut och det genom att vara ”Härvarande”. Härvarande är ett begrepp jag lånat från Micke Darmell, en föreläsare jag träffat och anlitat för något år sedan. Micke skriver och föreläser om bl a den digitala uppkopplingen och hur vi påverkas. Härvarande innebär att vara inte bara fysiskt närvarande utan också mentalt. Det betyder med andra ord att vara här och nu. Inget nytt. Men vi är så dåliga på det. Så hur mycket jag än älskar sommar och värme så är det inte nu. Därför jobbar jag hårt med att acceptera, omfamna och lära mig att uppskatta allt med vintern. Det jag inte kan påverka med den får jag anpassa mig till. Men det går att hitta mycket som är positivt med vintern! Snart ska jag få åka till fjällen för några dagars utförsåkning. Det ska bli fantastiskt!

Nordan kan du inte göra något åt utom att klä dig varmt och inte glömma mössan. De kalla vindarna i samhället kan du göra något åt genom hur du själv uppträder och tillåter dig att påverkas. Självklart kan vi göra mer åt det genom att sprida kärlek, acceptans för andras beteenden, uppmärksamma andra osv. Det kan dock vara mer ansträngande om man redan känner sig lite uttömd. Jag försöker dock på mitt vis att sprida reflektioner och hoppas att det smittar av sig. För varje person jag lyckas hjälpa i samma riktning som jag själv har så kommer det att göra vindarna varmare. Du kan göra samma sak. Ett steg i taget. Gör det du drömt om, skaka av dig rädslorna. Du kanske hittar verktygen bland mina inlägg? Jag hoppas det. För mig har det fungerat. Jag bestämde mig. Jag lever just nu i en smått fantastiskt skön tillvaro. Det är nu. Jag skulle kunna jaga upp mig och börja oroa mig för nästa år och skapa tvivel. Men det är ju rätt dumt. Det funkar ju alldeles utmärkt att följa min plan och tro på den. Hittills har det fungerat och den dagen det inte gör det så ändrar jag planen.

Min morfar sa alltid ”Det ordnar sig alltid”. Min mormor gjorde en väggbonad med den texten och jag bär med mig orden. Under många år låg de långt bak i arkivet men idag är de framplockade och tydliga. Varje dag.

Vi ser ut att få en fantastiskt fin helg! Den ska jag ta tillvara på!

2 kommentarer

  1. Just det här och som du är inne på att leva i nuet och inte sen, är något som jag tror man aldrig blir färdig med som människa. Men ju närmre den insikten man kommer, desto mer har man åtminstone kommit en bit på väg.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: