Är du en dålig förlorare?

Det här inlägget handlar inte om politik. Men det har med politik att göra. De senaste dagarnas mediestorm, otaliga ”expert”-utlåtanden, personangrepp, hatkampanjer, spekulationer, armageddonkrönikor och så vidare, och så vidare… gör mig kanske inte direkt rädd. Kanske orolig men mest förundrad. Jag upplever själv att jag har svårt att nå ut med mina teorier och reflektioner om vår komplexa hjärna och om hur vi själva styrs av både vårt eget undermedvetna och externa krafter som ”lurar” oss att bara åka med. Det är kraftiga strömmar vi talar om just nu. Och hur ska vi nånsin nå fram då?

Hur kan så många verka tro att allt ska gå käpprätt åt skogen med det regeringsalternativ som verkar röstas fram om några dagar? Tror folk på allvar att allt från en dag till en annan kommer ändras? Jag undrar hur många som läst hela överenskommelsen, av de som har så starka åsikter bland ”oss vanliga medborgare”? Jag har läst. Jag har lyssnat på hela presskonferenserna. Jag har försökt med ett helikopterperspektiv att utläsa vad som händer.

Högervindar blåser globalt. Sverige har sett ett nationalistiskt högerparti växa. Traditionellt socialistiska grupper har förflyttats till höger på den politiska skalan. Den parlamentariska mandatfördelningen vi fick av valresultatet innebar att kartan var tvungen att ritas om. Vi undrade vem eller vilka som skulle ta ansvar för landet. Än vet vi inte.

Jämför med idrott. En säsong kan vara lång. Våra favoritlag vinner och förlorar. Ibland ger vi upp tidigt och ser att säsongen tidigt pekar på en mittenplacering utan möjlighet till att vinna serien. Vi riskerar inte att åka ur heller. Vi får helt enkelt hålla tummarna för nästa säsong och hoppas på lite bättre försäsongsträning. Kommer vi sist och åker ur så innebär det att kavla upp ärmarna och satsa om. Inte kul alls men vad ska vi göra? Satsa framåt och tänk långsiktigt, bygg vidare på ungdomsverksamheten och fortsätt visa stöd.

Men om vi tagit oss till final? Och möter ärkerivalen? Läktarna är fulla av motståndarnas supportrar som sjunger, vrålar, skäller på domarna och skrämmer barnen som vill heja på sina idoler? Matchen svänger fram och tillbaks. Känslorna går från hopp till förtvivlan. Motståndarna kvitterar på övertid och matchen går till förlängning. Spelet blir försiktigt och ingen vill riskera att förlora. Matchen ska avgöras på straffar och det blir mål och räddas om vartannat. Straff efter straff och alla i laget tvingas lägga straffar. Vi är vana vid att det är stjärnan i laget eller den trygga lagkaptenen som avgör. Situationen är ny och vi vet inte hur det ska sluta!!

Tänk ett scenario där ditt lag vinner. Eufori och glädje! (Men titta dig omkring. Det kanske finns folk som hejar på samma lag som du som hånar motståndarsupportrarna?)

Tänk ett scenario där ditt lag förlorar. Förtvivlan, djup sorg och ilska. (Men titta dig omkring. Lyssna på vad en del av motståndarsupportrarna vrålar. Blir du upprörd?)

Vi behöver sätta saker i perspektiv. Vi behöver komma till sans. Som det är just nu så är det de tongivande dåliga förlorarna och hånande vinnarna som hörs. Jag själv tillhör inte de grupperna och vill på mitt sätt sätta ner foten och få med mig alla andra som tycker som jag. Sansa de andra. Någon vinner och någon förlorar. Vi behöver vara lika vuxna i båda fallen. Var en bra förlorare. Var en bra vinnare.

Uppenbarligen så är mandaten fördelade så att den socialliberala politiken är större än den nationalistiskt konservativa. Men sista straffen är inte slagen. Vad gör Vänstern? De avgör antingen genom att tjura för att de ställs utanför eller väljer det minst dåliga. Det är lite som att den besvikne spelaren som varit petad helt plötsligt ska få lägga avgörande straffen. Vad gör hen? Högern håller tummarna för att en besviken Vänster tar ett känslomässigt beslut. Mitten, som de facto har gjort förändringar i linje med läget, hoppas att även Vänstern tar ett moget beslut.

Vad som än händer innebär vinnare och förlorare. Jag önskar vuxet uppträdande i min omgivning. Jag önskar nyktert och sunt uppträdande. Jag önskar att media rapporterar neutralt och sakligt. Jag önskar att alla stängde av autopiloten och bildar sig en egen uppfattning och vågar stå för den. Vi får vad vi får. Acceptera, gör det bästa av situationen och fortsätt tro på det du tror på. Rent politiskt ser programmet ut att uppfylla önskemål för många av de som skriker längst till höger. Det verkar inte vara det viktigaste. Det kanske beror på att de som skriker inte vet vad de skriker om.

1 kommentar

  1. Själv var jag grymt dålig förlorare när jag var grabb, men som sen växte bort med åren. Ibland kunde det till och med hända jag grät efter en förlorad match.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: