Den nya tiden

Idag brinner fjärde ljuset. Vad firar vi till jul?

Som barn kanske 23:e december var den längsta dagen på året för mig. Det är en av de kortaste och mörkaste bara någon dag efter vintersolståndet men för många infinner sig glädje, pirrighet och längtan. Vi förbereder kanske med städning och matlagning eller är på väg någonstans för att fira julen med familj, släkt eller vänner? Själv ser jag fram emot att griljera skinkan och njuta av en ljummen skiva på färskt vörtbröd med ringlad senap uppepå. Mackan åker ner med ångande risgrynsgröt som är strödd med socker och kanel. I år är det vitt ute, vi har minusgrader och det blir sannerligen en skön brasa i öppna spisen till kvällen. Kanske med värmande glögg till?

Jag hoppas att de allra flesta får tid att njuta av julen och vilan. Vi vet att det finns de som inte har den möjligheten. Vi har också de som inte firar den kristna julen. Jag kan inte låta bli att tänka lite på dom också. Vi blir mer och mer polariserade. Och att det är så det ser ut i den nya tiden.

I år ser det ut som i stort sett hela Sverige fått snö till jul. Dessvärre töar det nog bort i Skåne redan imorgon så kanske julafton inte blir vit där men nu vet jag att mina kära släktingar iallafall fick snö idag! Att vi kan glädjas av snön här hemma i år är hursomhelst härligt. Vi har vant oss i några år att skämtsamt säga att midsommarafton och nyårsafton bjuder på samma väder. Jag kan inte låta bli att tänka på att klimatet har förändrats i den nya tiden.

Men idag känner vi glädje. Vi är omgivna av nära och kära. Vi behöver inte fundera på det som är utanför idag. Vi är inga Karl-Bertil Jonssons. Eller är vi det innerst inne? Jag vill tro det. Jag vill tro att klimatet vi ser i vår omgivning inte beror på det innersta hos människor. Det handlar om det yttre, det ytliga, det vi ser. Jag vill tro att det själviska och inåtvända, det hänsynslösa och arroganta, beror på fasader. På roller. På osäkerhet och följande av strömmar. Inte kan väl ilska och hat mot andra människor beror på att en person visar sitt inre? Det uppdrivna tempot och den konsekvent ignoranta behandlingen av människor i vår omgivning som blir sjukare och sjukare, lider av ångest och hamnar utanför för att de inte mäktar med att passa in och hålla det höga tempot? Beror det på att människor i sitt inre vill det? Jag vill inte tro det. Jag tror det handlar om rädslor och att det är för lätt att gömma sig i bruset. Så pass enkelt att inte ens samvetet hinner med. Det blir nya normer. Jag kan inte göra något åt andra. Jag kan bara göra något åt mig själv. Kära tomte, jag önskar mig att få se medmänniskor sluta stänga ögonen. Kära tomte, jag önskar mig att medmänniskor stängde av sin automatik, stannade upp och aktivt tog egna beslut i varje situation. Kära tomte, jag önskar mig att medmänniskor levde efter sitt inre. Kära tomte, jag önskar att vi alla i vår värld började tänka på framtiden för våra barn.

Dagen före julafton, i den nya tiden, reflekterar jag över hur ilsken världen är idag, hur klimatet förändrats, hur hårt människor behandlar varandra, hur lite vi hjälper varandra, hur lite vi väljer att se i vår omgivning. Jag väljer att medvetet förändra mitt eget beteende, jag väljer att aktivt se och bry mig. Jag väljer att se nyktert och ifrågasättande på nyhetsrapporteringar. Jag väljer att tro på det goda. Och jag sorterar också fram de goda nyheterna. Det som är bra försvinner också i bruset och vi får mest uppleva och se det mörka och tragiska.

Jag offrar inte skinkmackan. Jag njuter av julen. Men jag gör det med aktiva val. Jag vill inte skapa några dåliga samveten. Jag vill skapa harmoni, eftertänksamhet, reflektioner och en godare värld med gladare människor. Reflektionerna ska inte grubblas. De ska leda till aktiva val. Grubbleri får oss att fastna och kan få oss att må dåligt. Vi behöver ta in, sortera och lägga åt sidan. För vi behöver leva i nuet och njuta av det. Problemen och utmaningarna finns där imorgon också och allt kan inte lösas idag. Det kan vi ta tag i en annan dag för idag är det skinkmacka som gäller!

Jag önskar alla en riktigt God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: