Livet är en labyrint – Vi behöver prova olika vägar för att inte fastna!

Det finns inga fel i att ”misslyckas”! För vad betyder egentligen att misslyckas? Eller, vad är det som säger att du misslyckats?

Om vi istället använder återvändsgränd som uttryck istället för misslyckande? Symboliken med labyrinten är att livet tar sig ibland märkliga vägar. Många gånger hamnar vi där vi gör av en slump. Jag brukar säga att det finns en mening med allt. Vissa använder uttrycket ”ödet avgör”. Så, det finns många sanningar och teorier och jag som är löjligt nyfiken på mitt eget beteende och varför jag är där jag är idag har hittat liknelsen med återvändsgränden och labyrinten.

Man ska inte ångra vad man gjort. Men kan kan tänka ”om jag hade gjort si och så istället…” även om det nog inte leder någonvart, eftersom det kan innehålla väckarklockor man kan få nytta av. Fast mitt i det här så vill jag reflektera över val vi gör. Med autopiloten påslagen kan man hamna var som helst och i labyrinter finns det många alternativ till vägval. Jag upptäckte för inte så länge sen att jag nog kommit fram till en återvändsgränd och blev tvungen att vända om då det verkligen blev ett tvärstopp. Vägen tillbaks till föregående korsning var ganska lång och i tid rör det sig nog om upp till 4 år. Tänk 4 år av autopilot och stångande mot diverse hinder för att hamna i en återvändsgränd! Men då måste jag ändå påpeka att om jag inte gjort det valet då, så hade jag inte varit där jag är idag. Vad hade hänt om jag gjorde ett annat val dom där åren tillbaks i tiden? Eller hittat till höger eller vänster på vägen? Jag har ingen aning! Och de eventuella vägarna fanns inte när jag vände tillbaks. Dessa möjligheter fanns bara för stunden. Så, vad betyder det då? Jag kan ju inte annat än att påstå att det inte är ett misslyckande! Nu har jag ju lyckats med något jag velat gjort väldigt länge och ett annat val tidigare kanske inte heller hade landat här, där jag befinner mig?

Tankarna kan te sig abstrakta men jag har lätt att symbolisera händelser. För mig blir det lättare att förstå hjärnan. 

Om vi har rädslor som styr oss trots att vi lyckas stanna upp och inte gå på autopilot, så kommer val att göras som egentligen går emot oss. Det är därför det är så viktigt att acceptera ”hela paketet”. Vi behöver rannsaka oss själva, erkänna för oss själva vilka vi är, ta reda på våra egna drivkrafter, vara egoister (fast utan att vara dum), och rasera rädslorna då dessa bara är något som finns i våra huvuden. Ju tidigare vi klarar av att stanna upp och leva våra egna liv desto färre gånger behöver vi vända. Det är nu jag kommer tillbaks till misslyckanden. Det är en rädsla! Det är du själv som tror att andra ska tycka att du är misslyckad! Fundera på det! För att hitta rätt, för att lära sig nya saker, för att prova osv så behöver vi ju få göra fel, eller inte helt rätt, eller vi kan säga, på ett inte optimalt sätt. Det är ju bara när resultatet helt uteblir som vi kan säga att vi inte lyckades. Men betyder det att misslyckas? Ja, kanske det. Men bara om du själv tycker det! Jag tycker kanske hellre att vi kan säga till oss själva att ”nu har jag testat och det var inget för mig. Så jag testar något annat”.

Livet är ju fyllt av situationer där vi gör val eller ställs inför val. Vissa är större och vissa är mindre. Så det kanske finns ett öde eftersom våra liv styrs av så många slumpartade situationer. ”Tänk om jag inte hade träffat dig…” ”Tänk om jag inte hade sagt ja…” ”Tänk om jag blivit sjuk…” osv. Förstår du? Med det sättet att tänka så behöver vi inte se så djupt och allvarligt på, eller hålla på att ångra saker. Vi har gjort det vi gjort och vi är där vi är. På grund av tidigare val. Det är extremt många val som hade kunnat lett oss någon helt annanstans. Lite svindlande tanke. 

Vad du kan göra är att bestämma dig för nya men medvetna val. Du kan påbörja resan i en annan riktning . Du kan backa tillbaks vissa gånger och gå in på en väg du tidigare varit på väg in på. Inget är omöjligt, det är bara olika svårt. Det är du själv som sätter upp hinder och hittar argument mot dig själv. Av rädsla, av bekvämlighet. Men vem vill ligga på dödsbädden och tänka ”att jag inte gjorde det där…”? Då är det för sent.

Våga nu! Bara gör’t!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: