Äntligen ett mirakelpiller!

Helt fantastiskt och jag trodde väl aldrig att det skulle uppfinnas ett enda piller som får mig klokare, smalare, rikare, lugnare och som helt enkelt gör mig till den perfekta människan!

Nej, jag trodde inte det och tror det fortfarande inte. Men tänk att vi går där dag ut och dag in och får intryck av en massa bra saker men också otäcka saker? Intryck som får oss att känna och blir styrda av. Intryck som gör oss upprymda, rädda, eftertänksamma och, ja, alldeles normala!

En kanal som proppar oss med intryck är reklam. Jag har ägnat några dagar åt att titta på reklam med nya ögon. Jag har aldrig gillat reklam och gör det inte nu heller. Tidigare har jag valt att undvika reklam, helt enkelt försökt att ignorera den. På TV behöver vi inte längre se på direktsända program. Supersmidigt att undvika reklam på det viset.

Men tror ni jag kommer undan? Självklart inte, för jag har inga magiska krafter! Iaf, jag är intresserad av hur vår hjärna fungerar. Den är extremt komplex, fantastisk och något vi är långt ifrån att förstå. Men det finns hursomhelst områden som är konkreta att utforska. Jag har ju tjatat en hel del om vårt undermedvetna och att vi behöver ta kontroll över känslorna som styr oss. Det är här reklamen kommer in. Jag vill öka medvetenheten hos mig själv men också hjälpa andra som vill detsamma. För dig som vill ta kontroll över ditt eget liv alltså. Du som inte vill ta kontrollen över ditt eget liv behöver inte öka medvetenheten. Där är det bäst att bara fortsätta som tidigare. 😉 

Utöver viljan att vilja bestämma själv (iaf känslan att det blivit bättre) så kikar jag på reklamen ur perspektivet konsumtion och känslostyrda val och hur det framkallar stress. Vi är känslostyrda, alla beslut vi tar är känslomässiga och det här vet vi, det vet den som gör reklam och mitt i allt så kommer vi på att vi vet detta även själva och faktiskt väljer att låta oss styras. Det är märkliga mekanismer men inser du vilken makt den har som kan använda sig av detta? Det gäller ju även politik. Precis som du köper ett larm till huset kan du rösta på det parti som ropar högst om kriminalitetens utbredning.  Är du med? Reklam för hemlarm. Vad skickar den för signaler? Man visar först en familj med små barn som kommer hem till ett mörkt, grått, uppochnervänt hem. Sen ljusnar färgerna, bilder på larmet och en lycklig familj i en miljö som tagen från ett magasin för inredning. Ja, du vet, ja, jag vet. Ja, vi vet alla när vi stannar upp och reflekterar men gör vi det? Nej, vi köper sånt som vi ser i reklam, vi köper sånt vi läser, hör, ser bilder på. Hur källkritiska är vi? Jag tror alla har ångrat ett köp. Jag tror alla någon gång känt sig lurad.

Bedrägerierna ökar och det fungerar för att vi vandrar fram som zombies i en värld av miljoner intryck. Vi behöver vara, vi måste vara, kritiska och inte tro på sånt som låter för bra för att vara sant. Ett piller som löser alla problem är för bra för att vara sant. Tänk på pillret dagligen och använd det som en påminnelse om att du ska vara medveten och inte agera spontant med ditt undermedvetna. Det finns inga genvägar. Visualisera dig att du stannar upp och ser allt klart och tydligt och att hela omgivningen rör sig som i slowmotion. Du ser människor agera automatiskt, som robotar och alla följer strömmen på kommando. Det låter lite science fiction men det är ändå ett sätt att se på det som jag väljer. Vi fördummar oss om vi inte vaknar. Vi blir sjuka på kuppen och det sprider sig som ett virus. Medicinen är du själv. 

En ytterligare reflektion jag gjorde av att se på reklam är kopplingen till stress. Utan att vi tänker på det så proppas vi ytterligare med en massa val. Vi tänker inte ens på det när reklamen svischar förbi men jag såg i samma reklampaus, tre olika spelbolag med lockande bilder av ett liv med massa pengar, följt av kreditkortsbolag och ett par ”skänk pengar till…” och självklart erbjudanden att köpa sängar, vitvaror, elektronik, kläder, elbilar, resor till solen osv. De är oberoende av varandra men hur många har överflöd av pengar? Våra hjärnor tar in och bearbetar informationen t.o.m när vi sover. Vi får en känsla av att pengarna inte räcker till. Det är mycket vi vill. Vi överkonsumerar för att vi luras till det istället för att köpa det vi verkligen behöver. Vi vill resa för att alla andra gör det men det är dyrt och vi får dåligt samvete för att vi också behöver skänka pengar till insamlingar. Och nu startar alla insamlingar på sociala medier. Skatterna bara höjs och så ska vi skänka skattade pengar också? (ingen värdering, endast en tankeställare). Så när vi sover så vilar inte hjärnan. Vi blir tröttare och tröttare och alla som känner någon som känt sig lite stressad på sistone, räcker upp en hand.

Det är skitenkelt. Tänk efter. Stanna upp och utgå från dig själv och vad du vill. Eller vill du att någon annan ska styra ditt liv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: