11. NEJ – helt enkelt om att säga nej

Jag kom på att jag lovat att skriva något om att säga nej. Nej är ett svårt ord. Inte att stava, inte kanske heller att använda men det är svårt att hålla fast vid det och lika mycket verkar det många gånger sakna innebörd i form av respekt för den som använder det. Definitivt så är det ett ord som är svårt att acceptera. Det gäller nog för de flesta. Återigen landar vi på en skala för vad vi tycker. Men ett nej är alltid föranlett av någon typ av fråga och den som ställer frågan vill något eftersom frågan ställs. Hur upplever du själv när du får ett nej? Fundera på olika situationer och reflektera hur du känt när nejet kommit.

Hur ofta kommer ett nej spontant? Och hur ofta kommer ett nej genomtänkt? Ordets betydelse är enkelt men reaktionerna det kan skapa kan vara ytterst komplicerat. Jag kan inte undgå att nämna #metoo. Tänk om nej hade respekterats i alla de fall som kommit fram i den rörelsen? Hur många gånger har ett barn hört nej, nej, nej, nej och hur ofta har det resulterat i tårar och upprörda föräldrar? Om jag går till mig själv och funderar på de gånger jag blir besviken för ett nej så ploppar det upp situationer där jag sett framför mig något som jag vill, vill ha, kan göra det enklare för mig osv. Med ett nej som svar blir jag självklart besviken. Det är i oss själva vi finner orsaken till att vi har svårt att säga nej. Vi vill inte göra andra besvikna. Vi vill visa vår bästa sida. Vi vill vara snälla, tillmötesgående, den bäste vännen eller kollegan, den man kan lita på, den som löser alla problem, den som alltid ställer upp ,den som finns där, den man kan lita på osv. 

I exemplet om frågor menar jag sådant som skulle innebära en insats från dig och ta av din tid och innefattar inte akutlägen :). Det gäller heller inte med de personer där du har en bra balans och ni alltid ställer upp lika mycket för varandra. 

Om en annan person frågar just dig så uppstår en situation som du just innan inte befann dig i. Du ombeds att ställa upp på något, eller på något vis behöver bidra, trots att du egentligen alldeles nyss hade något helt annat i åtanke. Alltså uppstår det en inre konflikt. Du är upptagen redan med något du själv hade planerat (det kan faktiskt vara så att du planerat att inte göra något alls för att hinna vila innan du skulle iväg på nästa). Om du säger nej gör du frågeställaren besviken och du kanske får dåligt samvete. Säger du ja gör du dig själv besviken. (din plan spricker, du kanske även måste planera om annat senare, andra kanske blir berörda osv). Detta händer inom dig, i ditt undermedvetna. Du kanske t.o.m känner ”men varför ska det här hända just mig, här och nu?” eller ”inte nu igen!”

Om du nu har stannat upp, stängt av autopiloten och är förberedd när frågan kommer så kan du först fundera igenom konsekvensen av ett ja. Kommer du fram till att nej är det bästa, att du är helt ärlig med dig själv och att det är det mest logiska, så säg nej. Hitta inte på nödlögner eller vita lögner! Var ärlig! Säg att det inte fungerar! Du ska inte få dåligt samvete p.g.a någon annan. Det är i grunden inte ditt bekymmer och här kommer vi till själva frågeställandet. Varför ställdes frågan till just dig? Brukar du alltid ställa upp? Skulle frågan kunna ställts till någon annan? Har behovet uppstått för att personen ”som vanligt” hamnat i samma situation?

Jag tar ansvar för mitt eget vuxna liv. Andra vuxna behöver ta ansvar för sitt egna. Det betyder inte att du nu ska säga nej till allt. Vi behöver självklart hjälpa varandra. Men vi ska inte ta varandra för givet. Det är givande och tagande. Vi ställer upp för de som ställer upp för oss. Vi behöver balans. 

Många kanske tänker på jobbsituationer. Där kan det vara svårt att säga nej. Har vi dåliga relationer och makt missbrukas blir det än värre (då är det ohälsosamt i övrigt och läge att ta andra beslut). Men det är inte svårare än att titta på hur det är organiserat. Självklart kan det uppstå tillfälliga toppar med mycket jobb och då biter alla ihop och hjälps åt. Men jag hör ju rätt ofta att alla ”har så mycket hela tiden” och ”det tar aldrig slut”. Som anställd har du arbetstid. Även om den är oreglerad så finns det regler. När chefen eller kollegan ber om hjälp ställer vi upp och arbetsbördan kan vara enorm. Men vi kan ju bara göra en sak i taget och det finns bara 24 timmar på ett dygn. Ren matematik säger att det vi inte hinner kommer att skjutas upp. Därför är lösningen prioritering. Vi säger nej men ber samtidigt om hjälp att prioritera genom att svara ”Ja, men då behöver jag veta i vilken ordning saker ska göras”. ”Vad är viktigast?” Ofta är många saker viktigast. Visar det sig att det är fler viktiga uppgifter än tid finnes så behövs det alltså mer resurser (någon annan måste också hoppa in, saker kan prioriteras om och andra personer, avdelningar osv behöver hjälpa till). Det finns inget universellt mirakelmedel eftersom förutsättningarna är så olika på alla arbetsplatser. Det viktiga är att helheten engageras. Någon, oavsett storlek på företaget, är ägare, högste chef, har paraplyansvar, kan koordinera osv. Det är inte ditt ansvar. Jag vill få fram att NEJ är DITT nej men på ett sätt där dialogen skapas och tillsammans hittar man nya lösningar på problemet. Vi vill säga nej för att vi har ett berg av jobb framför oss, inte för att förstöra för någon annan. Vi stannar upp och tänker till.

Det var lite reflektioner kring att säga nej. Om vi funderar på innebörden och tar medvetna beslut så behöver det inte vara så svårt. Kom ihåg att alltid stanna upp, fundera på varför du står just där och då och orsaken till det. Gör kloka och genomtänkta val. Kom ihåg att vara egoist men att inte vara dum. Följ känslan, var ärlig mot dig själv och ha rent samvete. Andra ska inte få strö något salt i dina sår.

Ett nej kan vara det som är ditt första steg till förändringen du önskar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: