8. En del av något större! – Om att göra det som driver dig

Alla har vi drömmar och många har mål. Ibland vet vi inte varför saker sker, varför vi gör saker eller varför det blir som det blir. Det kan ju vara både negativa och positiva saker men jag tänker att vi ska fokusera på det positiva. 

Alla har vi drivkrafter. Vi vet inte alltid vilka de är eller ens att vi kanske har dom? För att få reda på sina egna drivkrafter behöver man göra lite djupdykningar i sig själv. Nu kommer jag tillbaks till att stanna upp, att reflektera och återigen känna efter. Jag vet många gånger varför jag känner eller reagerar på olika vis. Det kan vara magkänsla eller ”efterklokhet” men också att känna dåligt samvete, oro över att jag i efterhand tycker att jag gjort fel osv. Nuförtiden har jag blivit bra på att undvika det eftersom jag har blivit bättre på att stanna upp och inte låta autopiloten bestämma. Jag använder istället min inre kompass, alltså den medvetna delen av min hjärna till att även kontrollera undermedvetna reaktioner. Ja, jag vet, det låter jättedjupt, abstrakt och som mumbojumbo. Men det är inte det. Det handlar om självkännedom och vidare att utveckla mig själv med de verktyg som jag skrivit om tidigare, alltså komfortzonen, kontrollera känslor och tankar och veta vad som för mig är rätt och fel. Det krävs träning och det skadar inte att ta hjälp av proffs för att knyta upp knutar som håller oss fast. Jag hade kanske inte suttit här och skrivit om det inte varit för min egen coach 🙂

Tillbaka till rubriken. Vad menar jag med den? Några har hört och sett att jag har en drivkraft som har med moder jord att göra. Jag har kommit fram till ett ”livsprojekt” som handlar om att stoppa våldtäkten på moder jord. Kanske låter som ett stort projekt. Ja, det kan jag hålla med om men det är inget jag ensam eller personligen kan göra. Däremot kan jag med mina egna handlingar göra bra saker och förhoppningsvis få med mig fler eftersom jag är en del av något större. Jag har fler livsprojekt men principerna är egentligen desamma. Det jag vill komma till i denna reflektion är att vi ska göra saker, agera utifrån och må bra av att våra handlingar stödjer våra livsprojekt! ”Jaha”, tänker du nu. ”Vad menar han att jag har för livsprojekt?”. Det har jag ingen aning om men det vet du själv. Kanske inte på rak arm men du har nog en aning innerst inne om något av dom. Du kanske egentligen vet men döljer det för dig själv genom att din försvarare, ”undermedvetenheten” eller ”autopiloten” hjälper dig att hitta motargument eftersom det ligger utanför din komfortzon? Japp. Så är det. Anser jag. Vad tror du?

Reflektera över om det finns ett syfte att du finns. Kartlägg hos dig själv vad som driver dig. Vad brinner du för? Vad ger dig glädje? Och tänk även det omvända. När blir du ledsen eller arg över sånt du ser eller upplever? Det är i det här du hittar drivkrafterna och intentionerna som leder dig till dina livsprojekt.

Människan är ju både komplicerad och okomplicerad beroende på hur man ser på det. Men det finns många människor och därmed många som har drivkrafter, intentioner och livsprojekt. Hur ser du på din egen roll i helheten? Vill du vara ett verktyg för andras projekt? Eller vill du styra över dig själv och därmed må som bäst? Här är nyckeln den personliga utvecklingen. Det behöver inte vara så komplicerat och alla dessa böcker och självhjälpsprogram vi ser, snurrar ju bara till det och sen struntar vi i alltihop för vi fattar inte och vi orkar inte. Men vi kan alltså med ganska enkla hjälpmedel som redan finns hos oss själva uträtta mirakel på vårt eget mående. Jag vet, för jag har upplevt det och jag är på väg själv!

Tillbaks till drivkrafterna, intentionerna och livsprojekten. Jag tror inte att det finns lika många sådana som det finns människor… Min teori är att det finns många andra som tror på samma saker som jag. Det ligger så mycket logik i det och människoarten är en överlevare. Därför behöver vi göra sånt som får oss att överleva och bli starkare. Men vi är också korkade flockdjur som följer strömmar och är extremt lättpåverkade när vi har autopiloten igång! Då tänker vi ju inte själva! Och det är just där och då som vi ”blir lurade”. Andra har kommit på hur dom kan använda hjärnans signalsystem för att styra oss. Det är ingen slump att affärer och reklam är uppbyggda som dom är. Alla som stått i kassakön i mataffären och slängt ner ett tuggummipaketet i korgen räcker upp en hand. Alla som köp tre för priset av två räcker upp en hand. Alla som upptäckt att det egentligen var onödigt räcker upp en hand. Alla som egentligen vet att vi blir ”lurade” men gör det ändå räcker upp en hand. Du ser vart jag vill komma. Tänk om du istället stannade upp och ställde frågan till dig själv: ”Behöver jag den här?”. Just idag råkar det vara Black Friday. Aldrig har så många blivit lurade som just under denna dag. Det är extremt många onödiga köp som görs idag. Det är en överkonsumtion idag som förstör framtiden för kommande generationer. Men, alltid ett men, så finns det kloka människor som väntar tills just idag för att skaffa något dom faktiskt behöver. Ett beslut som är genomtänkt och medvetet. Så det finns fördelar också. Om alla skulle göra exakt så, så räkna med att Black Friday skulle försvinna. Hellre sänker handeln priset något hela året eftersom överkonsumtionen skulle upphöra och syftet upphöra. Det är ett exempel på att en liten del av något stort kan påverka. Det kan också kallas att följa strömmen men då är det genomtänkta beslut som gör det och inte en autopilot som blir lurad. 

Ska inte bli för långrandig! Jag har förmågan att dra iväg lite och saknar manus. Jag kör bara på utifrån en rubrik och låter tankarna landa som ord på skärmen!

För att ”wrap it up” lite så har jag samma budskap som tidigare med att stanna upp och för att denna reflektion ska landa så kom ihåg att ta ett steg i taget. Gör ingen enorm livsanalys nu heller. Känn efter lite så hittar du snabbt någon drivkraft och utifrån den kan du göra någon förändring som känns bra i magtrakten och kanske blir ett bra case att höja ribban till 1.30?

Är inlägget något som du tyckte kändes intressant, lockande eller komplicerat? Du kan alltid skicka kommentarer och/eller frågor direkt till mig via mail. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: