7. Äntligen snö! – Om positiva tankar

Idag, i min egen trädgård

Det är många som upplever att hösten är mörk, att vintern är kall och det är långt till våren. Du vaknar på morgonen och det är svart ute. Du huttrar redan eftersom du vet att du kommer att frysa idag. Du tänker på att det biter i skinnet när du väntar på bussen eller att du kommer frysa om händerna när du måste skrapa rutorna på bilen. Kanske inte? Kanske ibland? Just vädret brukar svenskar ägna mycket tid åt att tala om. Jag tror inte det bara beror på att vi har svårt att hitta på samtalsämnen. Vädret är viktigt att känna till och långt tillbaks i tiden så anpassade vi oss till årstid och väder så att vi skulle lyckas med jakten, fisket, jordbruket och insamling av föda generellt sett. Inför hösten och vintern säkerställde vi att vi hade ved för värme och så mycket mat som möjligt i våra förråd eftersom det skulle sina under vintern. Så det är nog också nedärvt att vi pratar om vädret. Men till skillnad från då så förbereder vi oss mycket sämre.

Nu är själva pratet om vädret en liten parentes men det kan vara spännande att reflektera över varför vi beter oss på olika vis. Hur ofta tänker vi på varför vi gör banala och dagliga saker? Jag är ute efter att vända negativa känslor och tankar till något positivt och att vi förbereder oss inför situationer. Det vi inte kan påverka ska vi inte lägga ner energi på! Här gäller det att gilla läget och försöka leta fram det som är positivt och inte fokusera på det negativa. Hur illa du än tycker om kyla så kan du inte göra något åt själva kylan om du inte flyttar till en varmare plats. ”Embrace life”, eller omfamna livet! Jag tog snön i min trädgård som ett exempel. Istället för att tänka ”nu börjar det…” eller det andra jag tog upp, så se det positiva med snön! Det blir helt plötsligt ljusare! Och vet du att det är kallt ute, sätt på dig kläder som hindrar dig från att frysa! 

En positiv tanke gör jättestor skillnad för ditt mentala jämfört med en negativ. Hur vi reagerar påverkar oss inte bara här och nu. Det påverkar vår livskvalitet och vissa påstår att det förlänger livet! Hur ska man tänka då? Ta exemplet att du stämt träff med någon och personen är sen. Japp, direkt börjar det ploppa upp irritation. Du kanske inte blir superirriterad men jämför reaktionen ”tråkigt att du är sen…” med ”vad kul att du kunde komma!” Måla inte upp negativa bilder.

Testa! Hitta små saker att prova på. För att lyckas går jag tillbaks till att du ska STANNA UPP. Mosa inte på som vanligt och låt autopiloten styra dig. Använd din medvetenhet, reflektera och påminn dig att ifrågasätta ditt eget beteende, fundera på orsakerna till känslorna som dyker upp. Vilken tanke fick mig att känna så? Lyssna nu på ditt inre, gör de val som får dig att känna dig mer harmonisk och starta den nya dagen positivt! Men kom ihåg att börja förbereda dig också. ”Vintern kommer!”. Det behöver inte vara svårare än att kika i morgondagens kalender, bestämma sig i förväg att vara ute i god tid istället för att som vanligt komma i sista sekunden? Det kan vara att kika i väderappen och planera vilka varma kläder du ska ta på dig imorgon eller om du behöver ta fram paraplyet som du inte vet var du har.  Förberedelser och vissa justeringar av just den här typen av beteenden kan kräva att du tar till lite extra tid så du både hinner tänka, stanna upp men också göra saker på lite annorlunda sätt än du brukar. Tid är timmar och du har 24 timmar på ett dygn. Egentligen är det helt galet att säga att ”jag har inte tid”. Det handlar om att prioritera. Du bestämmer vad som ska finnas inom dina 24 timmar.

Lycka till! Och njut av snön! Snart är det jul med mysiga och varma myskvällar med tända ljus och glögg. Och snart är det nytt år och dagarna blir ljusare. Visst är det härligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: