4. Vilken kompass använder du för din resa i livet? – Om att göra medvetna val

Vad är det som styr mina val, vad får mig att känna och vad är det som hindrar mig från att göra det jag ”egentligen” vill?

Man brukar prata och skriva om att ”gå på känn” och ”följa magkänslan” men oftast styrs vi av regelverk, normer, kultur, moral, arv osv. Vi växer upp och lär oss en massa under hela livet. Det tror jag vi alla kan vara eniga om. Men vad är det vi lär oss? Får vi lära oss att alltid vara oss själva? Jag tror vi blir inpräntade i att vara oss själva men att det är väldigt få människor som är sitt verkliga jag. Självkännedom är ett ord som du nog med all säkerhet har varit i kontakt med. Jag misstänker att vi också känner oss själva ganska bra. Vad jag menar är att vi är medvetna om våra styrkor och svagheter i stor omfattning. Alla har vi rädslor. Rädslor är både medfödda, instinktiva rädslor och andra skapas av trauman eller annans trauma och vi målar upp inre bilder som blir någon sorts sanning. En orm som ringlar framför dig på en stig innebär att du instinktivt stannar, hoppar bakåt, ryggar, ryser eller kanske skriker. Där kommer instinkten in. En människa vet att en orm kan vara farlig och att om man blir biten kan man bli sjuk eller dö. Det är konsekvenser vi vet kommer att ske.

Men vardagsrädslor? Vad är det som gör att vi spontant säger nej? Hur många, med handen på hjärtat, skriker ut ett JAAA, när frågan kommer ”Skulle du kunna hålla en föreläsning inför 200 personer?”………………? Någon som spontant kände ett pirr i magen? Eller vad sägs om att din kusin berättar att hen ska gifta sig, bröllopet kommer bli decenniets fest, alla ska vara där och just du får frågan om att vara toastmaster. Du blir hedrad och säger JAAA! För du vill ju inte såra din kusin. Men effekten kanske blir densamma, pirret dyker upp och det skapas en oro inom dig. Hur ska det gå? Inte kan väl jag? Vad ska alla andra säga? Tänk om jag gör bort mig totalt? osv. Var kommer detta ifrån?

Alla har vi sett dom där självsäkra förebilderna stå där, trygga, fasta, självklara, roliga, tuffa, ödmjuka och alldeles fantastiska personerna. Eller? Jodå, du nickade allt lite medhållande. Du fick inre bilder av situationer där du sett just dom där! Och minns att du tänkte ”tänk om jag fick vara sådär” eller ”vad lätt livet skulle vara lätt om jag också fått förmånen att vara sådär naturligt självsäker”. Formuleringen kan skilja sig men budskapet förblir detsamma. Har du funderat på om den du såg och lyssnade på faktiskt hade exakt samma pirr innan? Sitter du där och gör allt du kan för att syna personen och hitta något minsta tecken på att hen kanske ändå allt är lite nervös? Förmodligen inte. eller så gör du det bara för att få bekräftat att det är en vanlig människa men du dömer nog inte ut denne person för det? Och du har säkert sett någon som faktiskt ställt sig upp och hållit det där talet, uppenbarligen nervös. Men du har tänkt ”Vilken modig människa” och istället i tysthet gett full support? Vi är alla vanliga människor.

Jag är blyg, osäker och har dåligt självförtroende. Jag är nervös inför nya möten, jag tänker på hur jag ser ut innan jag ska träffa dom där nya människorna. Jag får klumpar i magen, jag blir varm av nervositet, jag tänker att jag kommer glömma allt jag tänkt säga. Detta skulle kunna vara citat från mig själv i olika skeden av livet. Jag vet inte varför jag blev sån. Men olika situationer vid olika åldrar gav mig väl någon tankeställare! Det kanske helt enkelt varit någon annan som informerat en liten pojke (jag alltså) om hur otäckt det kan vara? Den lille pojken tog in informationen och skapade inre bilder och när helt plötsligt situationen kommer så ringer klockorna, alltså varningsklockorna och reaktionen är där! De som känner mig, känner nog inte igen påståendena om blyghet och osäkerhet. Jag har lärt mig att navigera bort därifrån!

Människohjärnan är fantastisk. Vi kan programmera och programmera om den. I vårt medvetna, som är ca 10% av användandet, använder vi hjärnan där vi gör aktiva val. Ett aktivt val är ett skydd. Du vet ju att när du hamnar i en situation där ”du har inget val”, så kan dom där pirren dyka upp, eller hur? Men om du kan välja så tar du det säkra valet. Du utsätter dig naturligtvis inte för fara! Det du inte gjort är farligt! Tänk om du misslyckas? Då går ju allt åt skogen! Livet rasar! Du blir ensam i världen! Du går under! Så blir det ju inte, det vet vi. Men i ditt undermedvetna så är det den typen av reaktion som uppstår. Din hjärna gör allt för att skydda dig!

Vad är det som säger att ditt undermedvetna gör de rätta valen? Tänk om du istället kunde programmera om din hjärna så att du blev den där personen du såg på föreläsningen eller bröllopet? Det. Kan. Du. Punkt.

Har du hört talas om bekvämlighetszon, eller ”comfort zone”? Säkert. Jag tror du också förstår begreppet. Det handlar helt enkelt om att man känner när man är utanför den och vi gör allt för att stanna innanför den. Där är jag trygg, där kan jag vara mig själv, därinne rasar inte världen samman! Eftersom du inte vet om du kan förrän du provat så känner du inte i förväg till resultatet. Det är lätt att säga nej. Men börja säg Ja!

Om du får en fråga, ett erbjudande, en utmaning eller hamnar i någon situation där du ska ta ställning, känn efter vilket som är det spontana svaret. Svara sen tvärtom. Pirret kommer definitivt eftersom du hamnar utanför zonen. Det är som att hoppa höjdhopp. Lägg ribban på 1.20 och du vet att du tar dig över. Men lägg upp ribban på en höjd som du inte hoppat över tidigare. Nu menar jag inte 2.40 eftersom det kräver åratal av träning, talang utan dess like och du slutar som världsmästare efter första försöket om du skulle lyckas. Inget är omöjligt men orealistiska mål har sänkt många just i detta resonemang. Nej, lägg ribban på 1.30…. (punkterna är en paus för att du ska låta siffran sjunka in) 1.30, alltså. 1.30!

 1.30 låter ju inte så högt när du väl smakat på det. Du har inte klarat det förut men det känns ju faktiskt realistiskt. Gör hoppet! Och vips så är 1.30 ditt nya 1.20. Ribban har höjts och nästa gång du får samma fråga lär det inte bli något pirr. Det har du ju redan klarat av! Zonen har blivit större, du känner dig mer självsäker och du har nått nya höjder! Jag kan aldrig sluta älska det gamla ordspråket ”En resa på tusen mil börjar med ett steg”.

Så för att förverkliga behöver vi ta steg, ”äta elefanten bit för bit”, ta en sak i taget, göra en plan, sätta delmål osv mm etc.

Så vilken kompass är din kompass? Face your fears! Börja använda din medvetna del av hjärnan och programmera om din undermedvetna del i små steg! Bland det viktigaste du har att göra är att stänga av autopiloten. Du behöver göra medvetna val. Tänk efter före, låt dig inte åka berg och dalbana i invanda mönster. Ifrågasätt vad du hör, ser, läser. Ta in, bearbeta, analysera och höj medvetenheten kring dina egna reaktioner. Varför kände jag som jag gjorde? Vilken tanke var det som skapade just den känslan? Lek med den tanken och inse att den är ganska onödig. Och om du nu sätter dig in i situationen att faktiskt står där inför en samling människor, 10 eller 100, kända eller okända, så ska du tänka tvärtom. De som sitter framför dig är de som är nervösa och samtidigt glada att det är du och inte dom som står där. Det är vad dom tänker, inte att genomborra dig med förakt, himla med ögonen och tycka att du är sämst! Nej, det är bara troll inne i ditt huvud. Det är dom där märkliga programmeringarna som gjordes tidigare i ditt liv.

Du står i en stigkorsning. Du har alltid gått till vänster. Nu är det dags att gå till höger. Ta fram kartan, ta fram kompassen och navigera dig vidare in i det okända, steg för steg, i trygg takt. Bli upptäcktsresaren i ditt eget liv!

Lycka till! Och kom ihåg att jag finns här och kan hälpa dig att vara din kompass tills du känner dig alldeles trygg i att navigera!

1 kommentar

  1. Oj oj oj Royne! Nu har du fått mig att riktigt börja tänka på både stort och smått! Ser fram emot nästa inlägg och önskar dig lycka till på Din resa!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: